Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Raonica doma takmer nepoznajú. Meno si robí v Austrálii

Hľadať na internetových stránkach kanadských denníkov informácie o tenistovi Milosovi Raonicovi je takmer zbytočné. Aj keď dvadsaťročný mladík je po takmer dvanástich rokoch prvým Kanaďanom v osemifinále grandslamového turnaja, v jeho krajine o tom ľudia veľmi nevedia.

24.01.2011 09:45
Milos Raonic Foto:
Milos Raonic.
debata

„Tenis? To tu veľmi nefičí. Každý sa zaujíma o hokej. Ten je v Kanade suverénne športom číslo jeden. Potom nasleduje americký futbal a golf. O Raonicovi som v novinách zatiaľ nečítal nič,“ povedal pre Pravdu Majo Srník, ktorý už niekoľko rokov žije v kanadskom Calgary.

Raonic je rodákom z čiernohorskej Podgorice. Na grandslamovom turnaji hrá len druhýkrát v hlavnej súťaži. V oboch prípadoch sa musel prebiť kvalifikáciou. Za uplynulý rok dosiahol veľký pokrok. Pred rokom bol na 370. mieste, teraz prišiel do Melbourne ako 152. hráč sveta. A odíde ako hráč Top 100.

V treťom kole zdolal nasadenú desiatku Rusa Michaila Južného 3:1 na sety. Po Francúzovi Michaelovi Llodrovi vyradil už druhého nasadeného hráča. Sebavedomie mladíkovi nechýba. „Nie som šokovaný, že som sa dostal až sem. Tvrdo som pracoval, všetko dobré sa teraz stretlo a toto je výsledok,“ cituje Raonicove slová denník Montreal Gazzette.

Syn Dušana a Vesny je jedným z prvých talentov, ktoré vyprodukovalo Kanadské tenisové centrum v Montreale. „Veľmi dobrá atmosféra mi dovolila stále zlepšovať moju hru,“ opísal prostredie, v ktorom vyrastal. Po troch rokoch sa rozhodol pre radikálnu zmenu. Presťahoval sa do Barcelony a po jeho boku stojí nový tréner. Je ním bývalý hráč Top 40 Galo Blanco. Dnes 34-ročný Španiel mal tiež dvadsať rokov, keď sa dostal do štvrfinále antukového Roland Garros.

Najväčšou zbraňou takmer neznámeho talentovaného tenistu je podanie. Nečudo, že v turnajovom rebríčku v počte dosiahnutých es mu patrí prvé miesto. V doterajších troch kolách hlavnej súťaže ich nastrieľal až 79. Vedie aj v rýchlosti podania. Loptička z jeho rakety letela na súperovu polovicu rýchlosťou 230 km/h.
Hoci je mladý, vie udržať koncentráciu. Potvrdil to aj vo finále melbournskej kvalifikácie, v ktorej hral proti Andrejovi Martinovi. Slovenský tenista vyhral prvý set a v druhom mal výhodu brejku. Kanaďan sa však nesplašil, ale namiesto toho ešte vylepšil hru, čo mu prinieslo postup.

Dokázal to aj proti Južnému. „Hoci som si v druhom a treťom sete veľakrát prehral podanie, stále som bol schopný udržať sa v hre. Cítil som, že počas celého zápasu som držal krok s top hráčom a na to som veľmi hrdý,“ uviedol Raonic.

Urastený (196 cm, 90 kg) temperamentný tenista prežíva najlepší turnaj v kariére. Doteraz zarobil 124 433 dolárov. Teraz k nim pribudne takmer 93 000. A ak v noci na dnes zdolal siedmeho nasadeného hráča Španiela Davida Ferrera, polepšil si ešte viac. Už teraz má však istotu voľnej karty na najbližší turnaj v San Jose

Ciele má jasné: „Usadiť sa medzi najlepšou pätdesiatkou a postupne zaútočiť na miesto v Top 10.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba