Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová je slovenskou jednotkou. I v ankete

Tenisový rok 2010 bol v znamení zmien. Aspoň o tom vypovedajú výsledky ankety Slovenského tenisového zväzu (STZ) Tenista roka 2010. Hlasovalo v nej celkovo 92 osôb (funkcionárov, trénerov a novinárov). Víťazov jednotlivých kategórií dekorovali na slávnostnom vyhlásení v bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC).

16.12.2010 20:33
Daniela Hantuchová Foto:
Daniela Hantuchová.
debata

Medzi mužmi sa na prvom mieste objavilo nové meno. Piatym hráčom s honorom Tenista roka sa stal Lukáš Lacko. Dvadsaťtriročná slovenská jednotka je momentálne na 89. priečke rebríčka ATP, ale v sezóne sa mu podarilo vyšplhať sa najvyššie na 60. miesto. Celkovo päťkrát sa dostal do štvrťfinále turnajov ATP (Chennai, Záhreb, Memphis, Halle a Atlanta). Na troch grandslamových turnajoch sa dostal do druhého kola. Len na US Open skončil už v úvode na rakete favorita Andyho Murraya.

Výsledky ankety Tenista roka 2010

Muži: 1. Lukáš Lacko 279 b., 2. Karol Beck 109, 3. Martin Kližan 90
Ženy: 1. Daniela Hantuchová 297, 2. Dominika Cibulková 244, 3. Magdaléna Rybáriková 59
Junior: 1. Filip Horanský 340
Juniorka: 1. Jana Čepelová 332
Tímy: 1. družstvo žien v Pohári federácie 334
Talenty: 1. Karolína Schmiedlová 192
Vozičkár: Dávid Chabreček


„Je to pekné, ale človek má aj iné ciele,“ s úsmevom zhodnotil Lacko pre agentúru SITA. „Domáca konkurencia by mi prospela. Ono by to bolo dobré, ak by noví chalani vyleteli aspoň niekam k stovke, aby sme mali rivalitu a mohli sa navzájom ťahať nahor.“

Lacko narušil dvojročnú nadvládu deblistov (2008 – Filip Polášek, 2009 – Michal Mertiňák). Zverenec Tibora Tótha nazbieral v hlasovaní 279 bodov a o 170 predbehol druhého Karola Becka. Jednému z najlepších deblistov sveta Mertiňákovi sa neušlo ani tretie miesto. Obsadil ho talentovaný Martin Kližan.

Aj v ženskej kategórii prišlo po dvoch rokoch k zmene. Siedmy titul Tenistka roka získala Daniela Hantuchová. Počtom triumfov sa dotiahla na rekordérov Karola Kučeru a Dominika Hrbatého. Ocenenie si neprevzala, pretože je na tréningovom pobyte v Monte Carle. „Prvenstvo ma maximálne potešilo. Makáme tu pred novou sezónou a myslím si, že príprava je teraz dôležitejšia než oslavovanie. Dúfam, že takto o rok sa mi podarí predstihnúť Karola Kučeru i Dominika Hrbatého v historickej štatistike a budem môcť prísť aj osobne,“ citovala Hantuchovej slová agentúra SITA.
Dvadsaťsedemročná bývalá svetová päťka si v tejto sezóne zahrala vo finále podujatia WTA Tour v Monterrey a trikrát sa dostala do semifinále. Rok ukončila na 30. mieste.

Skvele si počínala v Pohári federácie v Srbsku, kde zdolala domácu jednotku Jelenu Jankovičovú a postarala sa o to, že Slovenky postúpili medzi elitu. „Celkovo sa nemôžem sťažovať, bol to pomerne dobrý rok, ale zároveň dúfam, že prídu ešte lepšie,“ nádejala sa Hantuchová, ktorá odsunula na druhé miesto štvrťfinalistku US Open Dominiku Cibulkovú.

debata chyba