Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci doma postup nezažili. Tešilo sa naň toľko ľudí, že by nestačilo ani sedem Tehelných polí

Slovenskí futbalisti mali v ére samostatnosti štrnásť pokusov postúpiť na finálový turnaj majstrovstiev sveta či Európy.

16.11.2023 11:39
Tehelné pole Foto: ,
Vypredané Tehelné pole pred zápasom Slovensko proti Slovinsku v októbri 2009.
debata

Využili zatiaľ len tri. A ani v jednom prípade nepostúpili na šampionát na domácej pôde. Vždy ho vybojovali na ihrisku súpera. Teraz sa môžu zapísať do histórie a prvý raz spečatiť triumf pred svojimi fanúšikmi.

Rozhodnú už dnes (16. novembra) o postupe na šampionát do Nemecka?

Na bratislavskom Tehelnom poli privítajú Island a stačí im na to aj remíza. V podobnej situácii boli už dva razy, ale očakávané oslavy museli odložiť.

Pri poslednom kroku sa potkli. Raz im radosť pokazili Slovinci, potom Ukrajinci i Bielorusi. V týchto prípadoch im však zostal opravný termín.

Aj súčasný tréner reprezentácie upozorňuje na riziko posledného kroku.

„To bývajú najťažšie zápasy. Musíme podať najlepší výkon a hrať bez kalkulovania. Na tri body, a nie na jeden. Bude to jedno z najdôležitejších stretnutí pre mňa i pre Slovensko,“ tvrdí Francesco Calzona.

Dlhá a smutná noc

Futbalové Slovensko bolo 10. októbra 2009 hore nohami. Národný tím bojoval už v ôsmej kvalifikácii a konečne sa mu otvárala reálna šanca vybojovať si miestenku na majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike.

V predposlednom stretnutí kvalifikačnej skupiny hostili Slovinsko a remíza im stačila, aby mali postup v suchu.

Táto výnimočná šanca mobilizovala fanúšikov a vypukol ošiaľ, aký na Slovensku dovtedy a ani potom už nebol. Žiaden iný zápas nevyvolal taký ohromný záujem. Až 160-tisíc priaznivcov túžilo vidieť historický súboj na vlastné oči.

Koláž Island štadióny Čítajte viac Vedľa tribúny sopka, kostol aj oceán. Islanďania prichádzajú na Slovensko zo štadiónov, ktoré berú dych

Málokto pochyboval, že zverenci trénera Vladimíra Weissa nezvládnu prvý postupový mečbal. Aby boli všetci spokojní, potreboval by futbalový zväz sedem Tehelných polí. Do hľadiska štadióna sa v tom čase zmestilo „len“ necelých 24-tisíc divákov.

Problém mali i zástupcovia médií. Všetci sa na zápas nedostali. O akreditáciu sa ich uchádzalo vyše tristo. Nielen zo Slovenska a Slovinska, ale aj z mnohých iných, nezainteresovaných krajín.

„Je to pre nás zápas dvadsaťročia,“ vyhlásil Weiss. „Som presvedčený, že posledný krok zvládneme. Samozrejme, každý doterajší zápas bol pre nás najdôležitejší a najťažší, inak by sme sa nedostali tam, kde sme,“ neskrýval optimizmus.

Prezradil, čo považuje už pred stretnutím za veľké víťazstvo. „Ak 160-tisíc ľudí prejavilo záujem o vstupenku, to si najviac vážim. Na zápas sa teším a verím, že po ňom sa budeme všetci spolu radovať.“

Nečakal však ľahký zápas. "Bude to po tvrdej drine a robote. Len tá môže prinášať úspech a úsmev. Zápas bude plný emócií, vášní i výborného futbalu.

Očakávam útočný futbal z oboch strán, lebo obe mužstvá túžia vyhrať. Nebudeme hrať na remízu, ktorá by nám tiež stačila. Noc po stretnutí bude veselá a dlhá."

Noc bola dlhá a – smutná. Všetko bolo inak, ako si mužstvo s trénerom a desaťtisíce fanúšikov želali…

Šok na Tehelnom poli

Vo všeobecnej eufórii sa pozabudlo, že to boli práve Slovinci, ktorí ako jediní zdolali v úspešnej kvalifikácii Weissov tím. Hneď v úvode podľahol v Maribore (1:2). Teraz síce viedol tabuľku, ale aj Slovinci mali ešte stále šancu zahrať si v Afrike.

„Nemusíme nikoho presviedčať, o aký zápas ide,“ vravel slovinský kouč Matjaž Kek. „Slovensko má v tabuľke o päť bodov viac, čo jasne hovorí o tom, kto je favorit. Ale my sme neprišli vyvesiť do Bratislavy bielu vlajku. Vopred sa nevzdávame.“

Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina Slovensko Čítajte viac Tréner z talianskej ulice, zlomená palica nad Weissom, vyhodený tlmočník. Slováci sa hrabú z dna

Kek zdôraznil, že verí svojim hráčom. „Môžu vyhrať, hoci zatiaľ všetko hovorí v prospech súpera. Keď som bol pred dvoma rokmi na žrebovaní skupiny v Bratislave, nik nepredpokladal, že tieto dve mužstvá budú súperiť v závere o postup.“

Mal pravdu. Na žrebovaní ťahali Slovákov z tretieho a Slovincov zo štvrtého výkonnostného koša. Oba tímy však preskočili favoritov – Česko i Poľsko.

Nabité Tehelné pole pripravené na veľké oslavy zažilo šok. Slovinsko vyhralo 2:0. Do prestávky držali slovenskí reprezentanti nerozhodný stav, ktorý im stačil na postup. Zápas bol úplne otvorený.

V druhom polčase akoby chceli brániť bezgólovú remízu, hrali pasívne a doplatili na to. Birsova exportná strela za Muchov chrbát rozhodla, Slovákov zlomila, na ihrisku už potom dominoval ich súper. V nadstavenom čase spečatil triumf.

„Zápas sme nezvládli takticky, v hlavách, ale ani výkonmi na ihrisku. Súper bol lepší a rýchlejší, zaslúžene vyhral,“ uznal Weiss.

Afrika bola zasa ďaleko. Ale boj o šampionát sa skončil happy endom. Slovincov čakal posledný krok v San Maríne. Slováci potrebovali vyhrať s Poľskom v Chorzowe. Túto náročnú úlohu zvládli. Na šampionát cestovali aj Slovinci, ktorých druhé miesto posunulo do baráže a v nej vyradili Rusko.

Slovenské futbalové skvosty Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Futbalové štadióny. V posledných rokoch ich...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Ľubomír Moravčík #Francesco Calzona