Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráči lovili Ronaldovu fotku a nie jeho skalp, hovorí Ševela. V Saudskej Arábii chcú úspechy okamžite

Martin Ševela tretí raz po sebe oslavoval narodeniny v Saudskej Arábii. Pred dvoma rokmi viedol Abha Club, vlani Al-Adalah a teraz prevzal nováčika Al-Akhdoud.

23.11.2023 21:11
4bef7dda-d5cd-49da-bba0-7a2180e4bc7f Foto:
Ševela pred dvoma rokmi viedol Abha Club, vlani Al-Adalah a teraz prevzal nováčika Al-Akhdoud.
debata

V prvom zápase jeho noví zverenci zdolali Al-Hazm (2:1). „Bolo to pre nás veľmi dôležité víťazstvo,“ vraví od pondelka 48-ročný tréner, ktorý na Slovensku získal tri tituly.

Na novú zmluvu ste čakali štyri mesiace. Verili ste, že táto možnosť ešte príde?

Vedel som, že keď sa liga rozbehne, v niektorých kluboch bude narastať nespokojnosť a rozhodnú sa pre zmenu. Môj agent mi tvrdil, že odozva na moju predchádzajúcu prácu je pozitívna, čo ma napĺňalo optimizmom.

Mal som ponuky z Česka i Poľska, kde som pôsobil predtým. Ak by sa do konca roka neozval nik zo Saudskej Arábie, zvážil by som inú možnosť. Oplatilo sa čakať, som spokojný.

Martin Ševela Čítajte viac Slovenský tréner získal lukratívny džob v Saudskej Arábii. Povedie prvoligový klub a čoskoro vyzve Ronalda

Čo vás priťahuje do arabského sveta?

Je tu celý rok skvelá klíma. Mesto Najran leží vedľa jemenských hraníc, vo výške viac ako 1200 m nad morom. Aktuálna teplota sa hýbe okolo 28 stupňov, v decembri a januári trochu klesne, ale stále bude veľmi príjemná.

Je tu iná kultúra, než na akú sme zvyknutí, ale aj milí, dobrosrdeční, usmiati ľudia, ktorí sa nikam nenáhlia. Ale som tu najmä kvôli futbalu. Zaujímavé je finančné ohodnotenie, vyššie ako v Európe. Pracovať v Saudskej Arábii je prestížna záležitosť.

Prečo si to myslíte?

Futbal tu prežíva boom, jeho úroveň stúpa. Aj vďaka finančným možnostiam. Sumy za prestupy a platy vystrelili do výšok. Stačí si pozrieť, akí futbalisti a tréneri prišli aj uplynulé leto do krajiny.

Napríklad Slaven Bilič, ktorý viedol chorvátsku reprezentáciu, Igor Biščan, bývalý kouč chorvátskeho tímu do 21 rokov či anglická legenda Steven Gerrard. Je česť pôsobiť v súťaži s takými osobnosťami.

Vaše zmluvy boli vždy len do konca sezóny. Je bežné, že sa neuzatvárajú na dlhšie ako často v Európe?

Áno, zmluvy na dlhšie obdobie nie sú bežné. Aj preto, že tu sa očakáva úspech okamžite. Ak sa mužstvu nedarí, nemá majiteľ klubu problém vymeniť v sezóne aj troch trénerov.

7 Kevin De Bruyne Čítajte viac Saudovia rúbu vysoko. Príde víťaz Ligy majstrov o svoju najväčšiu hviezdu?

V Abha Clube som skončil s tímom deviaty, najlepšie v histórii klubu, ale novú zmluvu mi neponúkli. Udržať si tu miesto je ťažké. Robil som aj ústupky, ktoré nie sú úplne tradičné.

Aké?

Väčšina trénerov nemá rada, keď do šatne chodia ľudia z vedenia klubu, najmä na porady pred zápasmi. Ja som naopak otvoril dvere aj funkcionárom, aby počuli, čo od hráčov žiadam, aké majú pokyny, ako chceme hrať.

Bol som pred nimi úplne otvorený a transparentný. Potom si vedeli urobiť lepšiu predstavu. S hráčmi často komunikujem, ale ak treba, viem aj pritvrdiť.

Stáva sa často, že pritvrdíte? O arabských hráčoch sa hovorí, že spolupráca s nimi nie je vždy jednoduchá…

To musí tréner vycítiť, kedy má prísnejšie zakročiť. Lokálni hráči sú trochu inak vychovávaní ako my v Európe. Nás viedli tréneri vždy k zodpovednosti, disciplíne, presnosti… Musel som občas robiť aj nepopulárne opatrenia.

Aké problémy ste riešili?

Nič dramatické. Napríklad meškanie na tréning. Alebo keď si hráči zľahčili cvičenie, neurobili ho, ako si predstavujem… Ale je to aj o kompromisoch, o rešpektovaní špecifík.

Rijád, štadión Čítajte viac MS opäť pred Vianocami? Saudská Arábia oficiálne vstúpila do boja o futbalový sviatok

Stalo sa mi, že v čase tréningu sa začali hráči modliť. Zaskočilo ma to, vravím, vydržte pol hodinu. Prišiel za mnou kapitán a vysvetlil mi, že pre nich je táto modlitba dôležitá. Ustúpil som, boli šťastní, že som im vyšiel v ústrety.

Je súčasný tím kvalitnejší ako dva predchádzajúce?

Úvod sezóny mu nevyšiel, aj preto došlo k zmene trénera. Keď som nastúpil, bol predposledný v tabuľke. Už o tri dni nás čakal prvý zápas. Potešilo nás víťazstvo, posunulo tím o priečku vyššie.

Mám pocit, že je silnejší ako Al-Adalah, ktorý sa nám nepodarilo na jar v lige zachrániť. V kádri mám dvoch Rumunov, Gruzínca, domáceho hráča, ktorý reprezentuje do 21 rokov. Sú to kvalitní futbalisti.

Predtým ste spolupracovali aj so slovenskými kolegami. Teraz ich nemáte…

Mám poľského asistenta, spolupracujeme od príchodu do Saudskej Arábie. Teraz pribudol tréner brankárov, ktorý kedysi pracoval aj v poľskej reprezentácii.

Tím sme doplnili o fitnes kouča Davida Skuhravého, syna trénera Podbrezovej, pôsobil štyri roky v Jablonci.

Naposledy ste si priviedli do mužstva napríklad skúseného Borisa Godála. Rátate aj s niekým zo Slovenska?

Šéf klubu mi oznámil, že s kádrom sa teraz nedá nič robiť. Musíme čakať na január a prestupový termín, potom sa môžeme baviť o posilách. Dovtedy dobre spoznám káder, možno urobíme nejaké zmeny.

Nevylučujem ani príchod Slováka. V tíme je Tawamba, asi si na neho spomenú i naši fanúšikovia, hrával v Nitre, Ružomberku, Zlatých Moravciach. Stále dobre hovorí po slovensky. Dorozumie sa siedmimi jazykmi.

Už v piatok vás čaká zápas s Al-Nassr na čele s Ronaldom. Tešíte sa?

Pre nás je dôležitý každý najbližší zápas. Ale keď proti vám stojí futbalista, ktorý dlhé roky patrí k absolútnej špičke na svete, je to výnimočná vec. Hráme u súpera, v Rijáde.

Cristiano Ronaldo je najväčšou atrakciou ligy. Foto: Profimedia
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo je najväčšou atrakciou ligy.

Som zvedavý najmä na náš výkon, súper sa v lete posilnil, prišli Mané, Brozovič, Laporte, najmä v ofenzíve je neskutočne silný. Musíme hrať rozumne. Naposledy som s Al-Nassr prehral 0:5. To by som už nerád zažil.

Vaši hráči sa chceli s Ronaldom odfotografovať a získať jeho podpis…

Čakal som, že taký zápas ich zmobilizuje, vyburcuje. Ale viacerí po zápase stáli prví pred súperovou šatňou. Hnevalo ma, že chceli Ronaldovu fotografiu a nie jeho skalp. Pripadalo mi to detinské a neprofesionálne.

Ale dokumentuje to, aký je Ronaldo fenomén. Tým, že ho sem funkcionári dotiahli, urobili najlepší marketingový ťah, aký mohli. Popularita ich ligy začala okamžite stúpať. Viac sa dostávala do televízie v Saudskej Arábii i v zahraničí.

Otvorili sa dvere ďalším hviezdam. Spomenul som Gerrarda, ktorý prevzal Al-Ettifag, s ním prišli Henderson, Dembélé, Gray… Na nich narazíme v ďalšom kole. Čaká nás pekelný dvojzápas.

Peter Čögley Čítajte viac Saudská Arábia? Bezpečnejšia ako Slovensko. Všetkých preplatia, veď hráči podpisujú zmluvy s vládou

Do novembra ste zblízka sledovali aj slovenskú ligu. V Trenčíne ste získali dva tituly, v Slovane jeden. Na chvíľu sa ocitli na čele bok po boku…****

Potešilo ma to. Najmä fakt, že sa Trenčín pozbieral, štart v súťaži mal úžasný. Potom na mužstvo doľahol menší útlm, dúfam, že ho rýchlo prekoná. Je dobré, že vyskočili aj iné tímy, zlepšila sa Žilina, milo ma prekvapila Podbrezová.

Slovanu pomohli dobré zápasy v Konferenčnej lige. Tréner Weiss umne rotoval hráčov, tím sa dostal do správneho rytmu. Má kvalitný káder a obháji titul.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #rozhovor #Martin Ševela #Saudská Arábia