Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nečakaný koniec v Slovane? Bol to Kmotríkov skrat, lebo mužstvo bolo fantasticky pripravené, opakuje Kozák ml. Na východe má veľké plány

Keď sa lúčil s ligou, viedol majstra. Po troch rokoch sa vracia a preberá košických futbalistov, ktorým aktuálne hrozí boj o holú ligovú existenciu.

03.11.2023 08:00
Ján Kozák ml. Foto: ,
Ján Kozák ml. si doma v Košiciach symbolicky vyhrnul rukávy.
debata (6)

To je najväčšia výzva pre Jána Kozáka mladšieho. Košičania ťahajú čiernu sériu siedmich prehier, na ktoré nebol v doterajšej trénerskej kariére zvyknutý.

Má však košické srdce. Je rodák z tohto mesta, v ňom rozbiehal úspešnú dráhu profesionálneho futbalistu. „Chcem prispieť k tomu, aby sa Košice zaradili tam, kam historicky patria,“ tvrdí nový tréner.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Slovan vs. Východ 9:1. Obhajca titulu si po Košiciach vychutnal aj Michalovce

Krátka, ale úspešná kariéra

Označujú ho za mladého trénera. Má však 43 rokov a v lige už pôsobilo veľa podstatne mladších koučov. Ale máloktorý sa môže pochváliť tým, čo on.

Získal titul, Slovenský pohár, stal sa trénerom roka, zahral si s mužstvom v skupine Európskej ligy, o čom súčasný tím zatiaľ len sníva. To všetko v premiérovej sezóne. Priam rozprávkový rok.

V Slovane a teraz v Košiciach začínal v úplne inej situácii, ale dá sa nájsť aj spoločná paralela. Slovan sa pred štyrmi rokmi trápil. Vypadol z Ligy majstrov so Sutjeskou Nikšič, vedenie klubu odvolalo Martina Ševelu a nemalo za neho náhradu. Kozák viedol druholigovú juniorku belasých a k novému postu sa dostal za kurióznych okolností.

Dovtedajší Ševelov asistent Vladimir Radenkovič odmietol viesť tím v súboji 2. predkola Európskej ligy s kosovským Feronikeli. Srbský tréner spolu s Čavričom a Dražičom rešpektovali, že Srbsko neuznalo Kosovo za samostatný štát.

Bol to záskok, prípravu viedol Radenkovič, určil aj zostavu. „Hovorili sme o tom, ako si predstavuje zápas, mal hlavné slovo,“ vysvetlil Kozák, ktorý vylúčil, že prevezme prvé mužstvo.

Slovan nad Feronikeli vyhral (2:1) po slabom výkone a diváci ho vypískali. „Nebolo to ideálne, chceme hrať inak. Keď sa fanúšik takto otočí od mužstva, niečo nie je v poriadku,“ komentoval Kozák.

Ján Kozák ml. sa ujal košického kormidla. Foto: TASR, František iván
Ján Kozák ml. Ján Kozák ml. sa ujal košického kormidla.

Ešte zopár týždňov mal nálepku dočasného trénera, ale víťazstvá a zlepšujúca sa hra mu vyniesli novú zmluvu.

Pomôže mu aj otec

Jeho kariéra trvala v lige rok a štyri dni. Viedol v nej Slovan v 30 zápasoch a prehral len dva razy. Podľahol v Dunajskej Strede a potom už zvyšoval náskok, súťaž vyhral so 17-bodovým náskokom.

Druhú ligovú prehru doteraz zažil Kozák až 15. augusta 2020 v Zlatých Moravciach. Predznamenala jeho koniec na Tehelnom poli. Slovanistov čakal zápas v úvode Ligy majstrov s Klaksvíkom. Covidová etapa vrcholila, zápas sa neuskutočnil. UEFA vyhlásila za postupujúceho tím z Faerských ostrovov.

Kozák viedol mužstvo v lige ešte v Trenčíne (výhra 2:1). Vedenie klubu ho odvolalo. Generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík mladší to vysvetlil slovami.

„Som presvedčený, že v mužstve je väčší potenciál oproti výkonom, ktoré sme predvádzali v poslednom období. Už dlhšie sme vnímali, že ho nenapĺňame na sto percent. Potrebovali sme konať rázne, nemohli sme čakať.“

Kozák sa pred prvým tréningom s košickým tímom stručne vrátil k svojmu koncu v Slovane: „Po historickej sezóne prišiel majiteľov skrat. Nebolo to o výkonoch, mužstvo bolo fantasticky pripravené.“

ŠK Slovan Čítajte viac Slovan urobil s východniarmi krátky proces. Výhru Trnavy nad Trenčínom režíroval bývalý hráč AS

V Košiciach podpísal zmluvu na dva a pol roka. Problémom môže byť jeho trojročná pauza, keď stratil priamy kontakt s ligovým futbalom. Venoval sa footgolfu.

Bude sa však ako vždy opierať aj o rady otca, ktorý je bývalý úspešný tréner reprezentácie a práve on priviedol k triumfom aj 1. FC Košice. „Môžem využiť jeho skúsenosti, aby som nerobil chyby, ktoré urobil on,“ dodal.

Potvrdzuje, že teraz bude hlavnou úlohou záchrana. Chce lepšie spoznať mužstvo a avizuje v zime aj posilnenie kádra. „V nasledujúcej sezóne chceme útočiť na prvú šestku,“ vyhlásil.

Dnes ho čaká náročná premiéra

Už dnes ho čaká premiéra na košickej lavičke. Nováčik privíta dunajskostredský DAC a pokúsi sa proti favoritovi prerušiť zlú sériu – prehral sedem zápasov po sebe.

Do konca jesennej časti zostalo ešte šesť kôl a Kozák avizuje, že ich chce s novými zverencami čo najviac využiť. „Pokúsime sa urobiť maximum, vydolovať z hráčov, ktorí sú k dispozícii, čo sa dá,“ zdôraznil.

Najdrahšia zostava Niké ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemusia byť najlepší, no údajne sú najdrahší....

„Aj proti DAC spravíme všetko pre to, aby sme niečo uhrali. Nebavíme sa o tom, že ideme prehrávať. Naša situácia je zložitá, ale budeme pracovať tak, aby bola cítiť zmena už v prvom stretnutí. Dostávame príliš veľa gólov, na prvom mieste musíme zlepšiť organizáciu hry, s tou potrebujeme začať.“

Nový košický tréner viedol doteraz v najvyššej súťaži len bratislavský Slovan. V stretnutí s DAC si pripísal jednu z dvoch prehier, ktoré s majstrom zažil – podľahol na Žitnom ostrove pred vyše štyrmi rokmi 2:5. V ďalšom priebehu ročníka si to vynahradil a dvakrát rovnakého súpera zdolal. Najprv doma 2:0 a potom aj u súpera v skupine o titul 3:1 (v lete 2019 sa hrala len jednokolovo).

DAC uplynulý víkend zdolal doma ďalšieho zástupcu východného Slovenska – Michalovce (2:1). Aktuálne sa mu však herne príliš nedarí, patrí mu v tabuľke až šieste miesto a na vedúci Slovan stráca už deväť bodov. V Košiciach potrebuje vyhrať, aby nestratil kontakt s najlepšími. V prvom súboji zdolal Košičanov 5:2.

„V tejto nie jednoduchej situácii sú víťazstvá pre nás veľmi dôležité. Verím, že tri body zo súboja proti Michalovciam nás povzbudia k ešte lepším výkonom a výsledkom,“ vyjadril sa na klubovej stránke DAC Matej Trusa, ktorý vyrastal v Michalovciach a do Dunajskej Stredy prestúpil v lete z Plzne.

Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák ml. #FC Košice