Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na začiatku vychýlená muška, na konci krištáľová radosť

V tomto ročníku Svetového pohára v biatlone siahala na celkové prvenstvo, napokon ju od neho delil jeden výstrel.

26.03.2018 06:00
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová v Ťumeni.
debata (1)

Anastasia Kuzminová, trojnásobná olympijská víťazka, ukončila životnú sezónu ziskom dvoch malých krištáľových glóbusov – za prvenstvo v rýchlostných a stíhacích pretekoch. Dosiahla, čo nijaký slovenský športovec pred ňou. V malej rekapitulácii jednotlivých kôl Svetového pohára ponúkame jej púť za nimi.

Östersund: Sedem netrafených terčíkov

V 1. kole Svetového pohára obsadila 15. miesto v šprinte (vytrvalostné preteky vynechala). Ležku zvládla čisto, na stojke minula dva terče, dosiahla ôsmy najlepší bežecký čas. „Preteky som celkom dobre rozbehla. Natešená z bezchybnej streľby v mixštafete som verila, že mi pôjde bez problémov. Radovala som sa z nuly na ležke, no dve trestné kolá po stojke ma zaskočili,“ uviedla pre portál Biatlon-Info.

Ešte horšie strieľala v stíhacích pretekoch – minula sedem terčov z dvadsiatich, skončila na 36. mieste. „V Östersunde som sa rozbiehala a zisťovala, ako na tom som,“ konštatovala pre médiá.

Anastasia Kuzminová v Ostersunde. Foto: SITA/AP, Robert Henriksson
Kuzminová Anastasia Kuzminová v Ostersunde.

Hochfilzen: Strieborno-zlatá paráda

V 2. kole SP dala zabudnúť na streleckú mizériu. V šprinte, disciplíne, v ktorej získala dvakrát olympijské zlato (Vancouver 2010, Soči 2014) v náročných podmienkach takmer za stáleho hustého sneženia finišovala druhá. Prvý raz v tejto sezóne skončila na medailovej pozícii.

„Som plná emócií. Šprint je moja obľúbená disciplína, čím nechcem povedať, že by som nemohla mať šancu aj v stíhacích pretekoch. Pokúsim sa byť stále lepšia a lepšia,“ uviedla na tlačovej besede najlepších troch. A to aj splnila prvenstvom v stíhacích pretekoch. Na zlatý stupeň sa postavila po necelých štyroch rokoch (predtým 23. 4. 2014 v pretekoch s hromadným štartom v nórskom Osle-Holmenkollene).

„Je vždy príjemné stáť na pódiu, na najvyššom stupienku ešte viac. Mala som rýchle lyže, cítila som sa čoraz lepšie. Na strelnici to bolo pre mňa veľmi ťažké, dochádzal mi dych. Opakovala som si: ‚Nasťa, pokoj, zostaň pozitívna‘. Najmä pred posledným výstrelom som sa obávala o výsledok, ale vyčkávanie na optimálny okamih na stlačenie spúšte sa vyplatilo. V piatok som pritakala, že šprint je mojou najobľúbenejšou disciplínou, teraz sa mi však veru páči aj stíhačka,“ vyznala sa víťazka na tlačovke.

Anastasia Kuzminová sa teší z víťazstva v... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová sa teší z víťazstva v Hochfilzene.

Annecy: Prvý raz v žltom drese

Na štart šprintu nastúpila v červenom drese líderky tejto disciplíny – a pokrstila ho víťazstvom a rýchlou čistou streľbou!

„Vyhrať preteky Svetového pohára sprevádzajú vždy vynikajúce pocity. Dôležité bolo, že som strieľala bezchybne, dala som dve nuly. Poveternostné a ani snehové podmienky mi až tak nevyhovovali. Preto patrí veľká vďaka môjmu servisnému tímu, odviedol stopercentnú prácu. To bol kľúč k môjmu víťazstvu,“ konštatovala Anastasia pre web Medzinárodnej biatlonovej únie.

„Nastin výkon nemal chybu,“ pochválil svoju manželku i zverenku jej tréner Daniel. „Bežecky aj strelecky bola bezchybná. Keď perfektne strieľa, odrazí sa to aj v behu. Do Svetového pohára sa po materskej prestávke vrátila v minulom ročníku, pribrzdila ju choroba. Prekvapilo ma, že sa hneď zaradila medzi najlepšie biatlonistky – a v šprinte dominuje.“

Po červenom tričku najlepšej pretekárky v šprinte si v pretekoch s hromadným štartom obliekla žlté tričko líderky Svetového pohára! Vybojovala si ho v druhým miestom v stíhacích pretekoch a udržala si ho aj po štvrtom mieste v pretekoch s hromadným štartom.

V stíhačke prišla o 34-sekundový náskokom pred Nemkou Laurou Dahlmeierovou po prvej ležke: minula druhý, štvrtý a piaty terčík, musela na tri trestné kolá. Napriek tomu skončila strieborná.

„Nebolo pre mňa jednoduché koncentrovať sa na úvodnú streľbu. Zrejme som to prehnala s emóciami. Som tiež len človek. Moja streľba ešte potrebuje čas a kvalitný tréning. A že som sa stala líderkou Svetového pohára? Je to pre mňa najkrajší darček pred blížiacimi sa Vianocami. Z červeného a žltého dresu sa teším vôbec po prvý raz v kariére,“ zdôraznila.

„Máme za sebou najkrajší týždeň. Žlté tričko je odmenou za Nastine výborné výkony, teší nás, že si ho udržala. Tri týždne sme boli preč, je to náročné aj psychicky, už sa tešíme domov. Odchádzame veľmi spokojní,“ podotkol tréner a manžel Daniel Kuzmin. Medzi sviatkami odišli Kuzminovci aj s deťmi na prípravu do slovinskej Pokljuky. „Keď zo seba vydám veľa emócií a úsilia na trati, nabalí sa to ako veľká snehová guľa a nesie sa so mnou,“ konštatovala pred odchodom.

Oberhof: Zlato-zlatá dupľa

Víťaznú pohodu si z konca minulého roka preniesla aj do začiatku tohto. V šprinte opäť nedala súperkám šancu. „Po pretekoch sa ma Kaisa (Mäkäräinenová) pýtala, že ako je možné, že som jej nadelila tridsať sekúnd…,“ vravela uvoľnene po pretekoch pre RTVS.

Anastasia Kuzminová opúšťa strelnicu v Oberhofe. Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová opúšťa strelnicu v Oberhofe.

„V Oberhofe som vyhrala prvý raz. Som veľmi šťastná. Jeden výstrel mi síce na ležke ušiel, ale hovorila som si, len pokoj, vietor fúka všetkým. Po nule na stojke do mňa akoby vošla nová sila. Na štarte cítite, či vám to pôjde, alebo nie. Mala som dobrý pocit, že mi to pôjde,“ citovala Kuzminovú stránka Medzinárodnej biatlonovej únie. "Mám pekný náskok, ale ešte neznamená ďalšie víťazstvo.

Dôležité bude udržať si chladnú hlavu," brzdila optimizmus pred stíhacími pretekmi. Vyšli jej skvele! Na sviatok Troch kráľov zdolala Anastasia súperky obrím rozdielom a fanúšikom pripravila jedinečný zážitok. Prvý raz dosiahla zlato-zlatú dupľu a spôsob, akým unikala prenasledovateľkám, nadchol. Šla si svoje vlastné preteky, konkurentky ani poriadne nevidela. Vyhrala priepastným, vyše minútovým náskokom! Po poslednej položke s víťazným výkrikom, že ďalšie prvenstvo má v kapse, neohrozene trielila do cieľa.

„Fantastické,“ podotkol jej manžel i tréner Daniel Kuzmin v prvej reakcii pre RTVS.

„Ospravedlňujem sa za priechod emócií na poslednej položke. Premohlo ma šťastie, nie je to ľahké vysvetliť, šlo to z môjho vnútra, posledné kolo som si užívala,“ vysvetľovala emotívne pocity na tlačovke. V aktuálnom poradí SP viedla o 47 bodov pred Mäkäräinenovou.

Ruhpolding: Strata žltého trička

Druhý a posledný raz boli v programe SP vytrvalostné preteky žien. Kuzminová ich začala dvoma nepresnými výstrelmi, napokon skončila deviata.

Anastasia Kuzminová počas vytrvalostných... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová počas vytrvalostných pretekoch v Ruhpoldingu, v ktorých skončila deviata.

„Vo vytrvalostných pretekoch potrebujete na dobré umiestnenie strieľať čisto. Mne prvé dva výstrely ušli. Počas nástrelu som sklopila všetky terčíky. Potom začalo mierne pofukovať. Aj keď som dvakrát netrafila, povedala som si, že zabojujem o čo najlepší výsledok.“

Nevyšli jej ani preteky s hromadným štartom. Na prvých troch položkách netrafila šesť terčov, obsadila 23. miesto. Žlté tričko líderky Svetového pohára jej vzala Mäkäräinenová – slovenskú reprezentantku predstihla o 19 bodov.

Anterselva: Povzbudenie pred Pjongčangom

V najvyššie položenom stredisku nezačala dobre. V šprinte obsadila 18. miesto, bežeckú formu si držala, strelecká istota jej chýbala. V stíhačke dobehla jedenásta.

„Nepríjemné pocity vyvoláva vyššia nadmorská výška. Strelecká forma šla dolu. Musím si počkať na jej návrat,“ hovorila po pretekoch pred kamerou RTVS. Dlho však nečakala: druhým miestom v pretekoch s hromadným štartom sa pozitívne naladila na olympiádu.

„Pre mňa bolo dôležité, aby som sa pred ňou dobre nastavila psychicky. S generálkou na olympiádu som veľmi spokojná.“ Podobne hovoril aj tréner Kuzmin: „Pred olympiádou sme si priali takýto výsledok. Klobúk dole pred bežeckým výkonom.“ Mäkäräinenovej náskok znížila na 15 bodov.

Kontiolahti: Útlm po hektickom týždni

V prvom poolympijskom vystúpení akoby sa odzrkadlil oddychovo-spoločenský týždeň. V šprinte netrafila prvé dva terčíky. Po úprave mieridiel ďalšie sklopila, no stratila šancu na popredné umiestnenie. Absolvovala dve trestné kolá, ďalšie dve odkrúžila po dvoch chybách na stojke, skončila tridsiata. V pretekoch s hromadným štartom dobehla šestnásta – so šiestimi chybami na strelnici Strata na Mäkäräinenovú narástla na 53 bodov.

Holmenkollen: Návrat na čelo SP

Najrýchlejší bežecký čas. Jedna chyba na strelnici a víťazstvo v šprinte. Kuzminová ho zvládla vo veľkom štýle, viedla na všetkých bežeckých medzičasoch. A opäť sa obliekla do žltého dresu líderky Svetového pohára.

Šprint biatlonistiek v Hollmenkolene Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová počas šprintu v Hollmenkolene.

„Po olympiáde na mňa doľahla únava. V Osle som si však vyčistila hlavu. Telo zostalo silné, lyže som mala znovu perfektne pripravené. Nepozerala som sa na ostatné súperky, sústredila som sa len na seba. Urobila som to, čo som musela,“ povedala pre oficiálnu stránku Medzinárodnej biatlonovej únie.

„Môj organizmus mi dal vedieť, že je znovu pripravený zabrať naplno. Bez ohľadu na jedno trestné kolo môžem samú seba pochváliť. Túžila som zabojovať o víťazstvo,“ konštatovala Kuzminová. Na čele SP predstihla Mäkäräinenovú – tá obsadila posledné bodované miesto (za 40. priečku získala bod). V stíhacích pretekoch 33– ročná členka banskobystrickej Dukly napriek štyrom trestným okruhom finišovala druhá za Bieloruskou Dariou Domračevovou.

„Vedela som, že je veľmi dôležité odstrieľať čisto prvú a poslednú položku. Štyri chyby zo stredných strelieb mi zobrali veľa energie. V záverečnom stúpaní som už nemala dosť síl vzdorovať.“

Ťumeň: Zaostala o tri body

V napínavom finálovom vyvrcholení jej v rodnom meste chýbali sily i presnejšia streľba.

Strhujúci súboj o celkové prvenstvo vo Svetovom pohári v Ťumeni medzi Kuzminovou a Mäkäräinenovou rozhodla vo svoj prospech 35-ročná Fínka. Získala už tretí veľký krištáľový glóbus. V záverečnom kole SP postupne likvidovala 41-bodovú stratu na ťumenskú Slovenku. Po víťazstve v sobotňajších stíhacích pretekoch sa dostala na čelo, no po škrtnutí dvoch najhorších umiestnení viedla o 5 bodov členka banskobystric­kej Dukly.

V piatok sa tešila zo zisku malého krištáľového glóbusu v šprinte, v sobotu k nemu pridala rovnaký zo stíhacích pretekov. V posledných skončila šiesta – po štyroch chybách v streľbe.

Anastasia Kuzminová má glóbus za stíhačku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na trati stíhačky v Ťumeni.

„Na strelnici som nepracovala, ako som chcela. Vietor sa stále menil, bolo ťažké reagovať na to. Napriek mojim bohatým skúsenostiam som to neodhadla. Veľmi som sa usilovala o čo najlepší výkon, nie vždy to vyjde. Áno, táto sezóna je moja najúspešnejšia, no keď ma čakajú posledné preteky a hre je veľký glóbus, nemôžem si povedať, že o nič nejde. Bude to kto z koho, ukáže sa, ktorá z nás je silnejšia,“ povedala pre RTVS.

Záverečné preteky s hromadným štartom priniesli príťažlivú drámu. Kuzminová i Mäkäräinenová sa na prvej ležke raz pomýlili, na trati súperili plece pri pleci. Po druhej ležke – čistej – šla Kuzminová na čelo. Na prvej stojke netrafila jeden terč, Fínka dva – a v tej chvíli Anastasia virtuálne siahala na veľký glóbus. Pripravila sa oň posledným výstrelom na druhej stojke.

Fínka ju zvládla bezchybne, stratu vyrovnala a nasadila mohutné tempo, na ktoré už vyčerpanejšia Kuzminová nestačila. Obsadila jedenáste miesto, v konečnom hodnotení Svetového pohára zaostala o tri body (822 – 819). Na celkové prvenstvo potrebovala skončiť do 8. miesta. Mäkäräinenová, ktorá vyšla naprázdno v olympijskom Pjongčangu, v závere sezóny vychytila formu, popri veľkom glóbuse sa tešila aj z malého za preteky s hromadným štartom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Svetový pohár v biatlone