Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Richard Pavlikovský: Vzorový región odkrýva aj talent detí

Z minulosti, akokoľvek trblietavej a príťažlivej, nevyžiješ. Môže však inšpirovať. Na bohatú hokejovú históriu Trenčína sa usiluje nadviazať vízia vzorového hokejového regiónu Trenčín.

25.02.2019 09:00
Richard Pavlikovský Foto: ,
Richard Pavlikovský.
debata

Tradičná slovenská hokejová bašta, srdcom ktorej sa stala Dukla, mala aj prívlastok – hokejová akadémia. Vyrástla v nej silná generácia hokejistov, niektorí z nich priniesli pod hrad Matúša Čáka vytúžený Stanley Cup, ba aj Gagarinov pohár.

Šport a vzdelanie ruka v ruke

Aj keď to tak niekedy možno nevyzerá, slovenský hokej sa začal spájať a rozvojovo aktivizovať. Definoval svoj národný rozvojový program s názvom Misia slovenský hokej s regionálnym pilotným projektom v Trenčíne. Ten má názov Misia hokej región Trenčín a za cieľ utvorenie vzorového hokejového regiónu.

„Jeho zmyslom je ponúknuť v Trenčianskom kraji hokej ako rešpektovanú svetovú kvalitu a najlepšiu voľbu pre výchovu detí,“ prízvukuje Richard Pavlikovský, predseda komisie SZĽH Rozvojové centrum hokejového regiónu Trenčín. Približuje, ako projekt vznikol.

"Trenčianska župa (TSK) a Slovenský zväz ľadového hokeja podpísali v októbri 2017 kľúčové memorandum o spolupráci. Vtedy sa dvaja rozhodujúci ľudia – predseda TSK Jaroslav Baška a prezident SZĽH Martin Kohút – dohodli uskutočniť spoločné plány. Spolupráca sa rozbehla aj s Odborom mládeže ministerstva školstva, Iuventou i ďalšími subjektmi.

V začiatkoch nám dosť pomohli zástupcovia trenčianskej Dukly a ďalších klubov v kraji, športové osobnosti, rektor univerzity, primátori, poslanci, riaditelia škôl, materiálne MSM Group, TRK SOPK, RONA a Kinnarps. Spoločne utvárame model výchovného športovo-vzdelávacieho systému, ktorý vo finále prinesie človeka komplexne pripraveného do života aj pre pracovný trh, ako si to trh žiada: fyzicky, mentálne, hodnotovo i vzdelanostne na úrovni. Na toto je dnes obrovská spoločenská objednávka. A keďže súčasťou nášho systému je aj hokejová špecializácia, tak budú mať z neho veľký efekt aj hokejové kluby a veríme, že časom aj slovenská reprezentácia."

Ako sa bývalý slovenský reprezentant, účastník olympijského turnaja v Salt Lake City 2002, dostal do spomenutej pozície? Pociťoval po skončení kariéry, že slovenský hokej potrebuje zmenu, o akej hovorili viacerí jeho súputníci?

Korčuliarsky program v dvanástich mestách

„Istým spôsobom áno, ale aktívny som na národnej úrovni nebol. Práve prebiehalo turbulentné obdobie, angažovala sa silná skupina mojich bývalých spoluhráčov. Vo mne skrsla myšlienka aktívne sa zapojiť, keď som si prečítal vyjadrenie prezidenta hokejového zväzu Martina Kohúta, že peniaze sú všade, len ich treba zdvihnúť. Mal som už vtedy pohromade dosť materiálov i spätných väzieb od ľudí z regiónu aj mimo neho, pedagógov, funkcionárov, aktívnych aj bývalých športovcov. Prišiel som s víziou, čo by sa dalo urobiť. Predtým ma to skôr zaujímalo zo zvedavosti, z nejakého potvrdenia si, či to je naozaj možné. Dáta, ktoré som rok a pol zbieral, nám pomohli postaviť koncept, ktorý sa ukázal ako priechodný,“ vysvetľuje.

Zaujímavou súčasťou projektu hokejového regiónu Trenčín je Centrum športu pri základných školách. Má ambíciu postupne naučiť najmenších školákov v partnerských mestách korčuľovať, v popoludňajších hodinách majú partnerské školy k dispozícii vyškolených ambasádorov športových aktivít v školských kluboch.

Richard Pavlikovský. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Richard Pavlikovský Richard Pavlikovský.

„Tento koncept vymyslela Diana Kosová, riaditeľka odboru projektov a rozvoja SZĽH. Overujeme ho v pilotných mestách Trenčín a Partizánske, od septembra sme ho spustili v dvoch variantoch. Riadi ho podpredseda našej komisie Michal Lečko, ktorý je aj ambasádorom školských aktivít. Ohlas je výborný, od budúceho školského roku by sme chceli mať tento projekt vo všetkých mestách s hokejovým štadiónom v kraji. Čisto korčuliarsky program SZĽH beží v dvanástich mestách na Slovensku. Korčuľovanie ponúka ďalší pohybový vzorec, ktorý deti dostanú. Mestá sú v projekte významný partner, pomohli ho utvoriť a financujú ho. Vlastnia štadióny, výcvik prebieha tam.“

Hala s dvoma plochami

Dôležitý projekt je aj Regionálna vzdelávacia platforma, ktorá má postupne zvýšiť kvality ľudí nielen v hokejovom prostredí.

„Jej vznik inicioval hokej, ale postupom času ju uvoľníme aj pre ďalšie komunity. Dostali sme ako memorandového partnera v regióne výborne fungujúce Krajské centrum voľného času. V tomto projekte sa našli a prvým výsledkom sú výborne pripravení prví ambasádori školských aktivít. Pre zaujímavosť – ich vzdelávací proces otvoril motivačným príhovorom rešpektovaný líder Zdeno Chára,“ vraví regionálny šéf.

Zdeno Chára je odchovancom trenčianskej Dukly. Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Zdeno Chára Zdeno Chára je odchovancom trenčianskej Dukly.

O trenčianskej hokejovej akadémii sa v súvislosti s príkladnou prácou s hokejovou mládežou hovorilo obrazne. Hokejová akadémia v pravom slova zmysle je najnákladnejším zo šiestich projektov spomenutej misie trenčianskeho regiónu.

Kedy otvorí brány, ako bude fungovať? Koľko bude stáť?

"Hokejová akadémia je spoločným pilotným projektom TSK a SZĽH a bude jednou z hlavných výkladných skríň hokejového regiónu Trenčín. Má zabezpečené i financovanie vlastnej tréningovej haly. Za to patrí poďakovanie kraju i slovenskej vláde za finančnú spoluúčasť troch miliónov eur.

Akadémia ponúkne kompletné hokejové zázemie a dve ľadové plochy, jednu so štandardnými rozmermi, jednu vo veľkosti hokejovej tretiny – na individuálne nácviky, rôzne herné činnosti a komunitné programy. Brány otvorí v školskom roku 2019/2020, v jeho priebehu by mala byť dokončená aj hala. Od prvého septembra 2019 prijme akadémia – je súčasťou Strednej športovej školy v Trenčíne – prvých 15 študentov. Nejde o jednu triedu, študenti si môžu vybrať naďalej gymnaziálne štúdium alebo študijný odbor s maturitou, stretávať sa budú v tréningovom procese," približuje Pavlikovský.

„Hala bude v stredoškolskom kampuse v Zámostí, je tam viacúčelový športový areál aj internát pre sedemsto žiakov. Prioritou bude výcvik študentov z hokejovej akadémie, ktorý vyťaží halu najviac. Nadštandardnú kvalitu športového procesu pomôže zabezpečiť hokejový zväz zo svojho rozpočtu. Partneri, ochotní podporiť športovanie detí, pomôžu zaplatiť náklady na prevádzku. Ak sa to podarí, zostávajúci časový priestor na ľade dostane doplnkový výcvik, sociálne programy a deti zo širokého okolia. Vo večerných hodinách budú môcť halu využiť internátisti. Bude to ďalšia motivácia pre ich pohybovú aktivitu. Chceme postupne pomôcť škole vybudovať aj silný vzdelávací kredit.“

Richard Pavlikovský. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Richard Pavlikovský Richard Pavlikovský.

Spojenie so značkou Dukla

Šéf komisie naznačí, ako bude akadémia fungovať.

„Keďže tento projekt má zlepšiť a nie zlikvidovať hokejové prostredie, musí sa doň citlivo včleniť tak, aby bol prínosom pre celý hokejový ekosystém najmä v regióne. Na starosti to majú odborné zložky hokejového zväzu. Z ich záverov vyplýva, že na území župy je dlhodobou regionálnou značkou v kategóriách dorast a juniori Dukla Trenčín. Toto rešpektuje aj projekt Hokejová akadémia, bude s touto zvučnou značkou spojený. Ide o to, aby boli všetky strany spokojné – akadémia, Dukla i ostatné kluby v regióne. A aby po tomto vzore následne vznikala zdravá konkurencia, aby aj v ostatných regiónoch podobný model čím skôr fungoval, bol transparentný a mal rešpekt.“

V tejto súvislosti Pavlikovský pripomenie, že projekt vzorového regiónu predpokladá aj utvorenie výrazne lepších podmienok pre deti do pätnásť rokov v každom hokejovom klube.

„Takto chceme nastaviť systém ústretový k rodinám, aby sme mohli pomáhať vychovávať deti v žiackom veku tam, kde sú doma – hokejovo aj mimohokejovo. Následne budú najlepšie pripravené pokračovať v hokejovej akadémii. Tam v špičkovom zázemí a náročnom prostredí bude prebiehať rozhodujúci krok ku kvalite. Zároveň chceme pomôcť zabezpečiť, aby aj hráči, ktorí sa do akadémie nedostanú, mohli naďalej hrať v solídnych podmienkach v kluboch. Je viacero príkladov, že aj z tzv. druhej vlny tejto vekovej kategórie vyšli nakoniec špičkoví svetoví hráči.“

Hokej ako vzor pre iné športy

Richard Pavlikovský pôsobil počas zahraničného angažmánu pätnásť rokov v Česku, Švédsku a Nemecku.

Richard Pavlikovský sa na záver aktívnej... Foto: SITA, Tomáš Somr
Richard Pavlikovský Richard Pavlikovský sa na záver aktívnej kariéry vrátil do Trenčína.

„Vyspelé hokejové krajiny dnes neriešia len športovú špecializáciu, ale dbajú na pohybovú všestrannosť aj osobnostný rozvoj. Napríklad úspešní Fíni za posledných 10–15 rokov na tomto základe hokejovo veľmi vyrástli a súbežne s tým vybudovali pre svoj národný šport špičkové podmienky. Majú približne 280 zimných štadiónov, u nás je ich okolo 70. To je zásadný rozdiel pri približne rovnakom počte obyvateľov. Aj preto na hokejovom zväze pôsobí už druhý rok fínsky odborník na systémový vývoj Jukka Tiikkaja. Úzko spolupracuje s metodickým tímom, veľmi nám to v rozvojových plánoch pomáha. Nekopírujeme, ale utvárame vlastný model v súlade s našou legislatívou.“

Bývalý spoľahlivý obranca vie, že sa vydal na dlhú trať s nejednou prekážkou, no je presvedčený o životaschopnosti projektu.

„Žiaľ, nevieme otočiť gombíkom a od zajtra garantovať medaily zo šampionátov. Snažíme sa zúročiť talent, ktorý sa geneticky v slovenských deťoch ukrýva. Keď k nemu pridáme kreativitu, som presvedčený, že za určitý čas, ktorý si netrúfam odhadnúť, sa opäť budeme tešiť z hokejových úspechov. Veľa ľudí pracuje na tom, aby to bolo čo najskôr. Ak chceme byť aj dnes v hokeji úspešní, potrebujeme najskôr utvoriť adekvátne hokejové prostredie, najmä podmienky v kluboch. Hokej má ambíciu ponúknuť vzor, ktorý si môžu osvojiť aj iné športy. Má potenciál byť pilotom pre rozvoj nášho športu ako takého a ponúknuť hrdosť, identitu i príklady pre mládež. Národ si na to zvykol, v tejto tradícii sa patrí pokračovať,“ prízvukuje Richard oduševnene.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Pavlikovský