Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj remíza by bola proti Portugalsku fajn. Ja budem tam, kde ma bude treba, vraví pred zápasom roka Hamšík

Po dlhých rokoch si konečne mohol vyložiť nohy a užívať život bez futbalu. Lenže to by nebol Marek Hamšík (36), dnes už bývalý hráč s veľkolepou kariérou. O svojom novom živote porozprával, keď prišiel so svojim mužstvom na turnaj Futbal v meste.

31.08.2023 17:50
Marek Hamšík Foto:
Marek Hamšík.
debata (1)

„O tom je celý tento projekt. Vrátiť deti na ulicu. Vidím tu veľa súbojov jeden na jedného, naozaj sympatická akcia,“ vravel najlepší slovenský futbalista v histórii samostatnosti.

Aké bolo leto bez futbalu?

Užíval som si, celkom sa mi to páči. Človek neustále nemyslí na tréningy, sústredenia, ani ťažkú prípravu, ktorú rok čo rok absolvuje.Je mi fajn, som s rodinou a takto sa mi to páči.

Ale futbal sledujete, všakže?

Som v jednom kole, vediem kategóriu U15 v mojej futbalovej akadémii, trénujem už vyše mesiaca. A keďže sa nám už začala aj súťaž, je to každodenná robota. Ale baví ma to.

Trénerská kariéra ide podľa vysnívaného scenára?

Sú to len deti a stále je ich čo učiť. A platí to aj naopak – aj oni ma posúvajú vpred. Baví ma práca, dokonca by som povedal, že si to celé užívam, no uvidíme, ako nám to pôjde aj výsledkovo.

Venujem sa tomu každý deň, hodinku, hodinku a pol, plus nejaké videoanalýzy. A keďže chcem sledovať oboch svojich synov, som neustále poriadne rozlietaný.

Marek Hamšík bol na ihrisku spravidla „kľuďas“. Aký je tréner?

Občas aj prísny. Všimli si to už nielen hráči, ale aj rodičia. Sem-tam aj zakričím (smiech). Ale zatiaľ mi nikto nič nepovie.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona nominoval a skritizoval Suslova. Reprezentácii dáva 20 percent. Ak nezmení prístup, jeho kariéra sa otočí iným smerom

Cítite okolo seba veľkú pozornosť?

Áno, je to tak. A priznám sa, som rád, že záujem o mňa pretrváva aj naďalej. Keď to zvládam, popodpisujem sa deťom, pofotím sa s nimi. Keď si vás ľudia vážia ako človeka a futbalistu, potom im treba vyjsť v ústrety.

Od ktorého z vašich bývalých trénerov najviac čerpáte?

Som zástancom herného systému 4–3–3, pozdáva sa mi najvíac zo všetkých. Používam aj veci, ktoré sa trénujú v reprezentácii, čiže mnohé som prebral aj od Francesca Calzonu.

Dva slovenské tímy majú šancu hrať v pohárovej Európe. Znamená to, že slovenský futbal napreduje?

Je to dobrá správa, hádam sa to podarí obom našim klubom. Škoda, že Trnava doma nevyužila početnú výhodu, no šancu má, veď aj druhý zápas hrá doma na Slovensku. Mohla by to dotiahnuť do úspešného konca. Slovan síce má skupinovú fázu istú, ale Európska liga by predsa len bola o niečo lepšia.

Martin Škrtel podporoval Spartak priamo v kotli. Vás to nelákalo medzi fanúšikov belasých?

(smiech) Ja jedine medzi tých neapolských. Nebolo som na Tehelnom poli, doma som si pripravoval tréningový proces na ďalší deň. Držím však palce obom slovenským klubom.

Trnava, Dnipro Čítajte viac Tréner by nemal byť oblečený ako bezdomovec. U nás vyčnieva Gašparík - je vzdelaný, elegantný, s dobrým vystupovaním a výsledkami na hranici schopností

Na najbližší reprezentačný zápas proti Portugalsku vás už nikto nepresvedčí, aby ste si obuli kopačky?

Je koniec, futbalu sa už nevenujem. Dva mesiace som stál a bez tréningového procesu sa to nedá. Ten nenahradíte.

Nosíte už Portugalsko v hlave?

Áno, musím ho tam mať. Viem, ako je to u hráčov, tí sa sústredia na ligové súťaže a svoje kluby, prajem im teda dobrú formu a predovšetkým, aby sa nezranili. Niektorí už potvrdili, že im to ide, nech im to vydrží aj v septembri.

Sledujete ich?

Času je menej, ale snažím sa zostať v obraze. Keď našich reprezentantov nevidím v priamom prenose, vždy si niečo i nich prečítam.

Porovnanie Slovana a Trnavy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Spartak Trnava a Slovan Bratislava. Veční...

Viete už, čo konkrétne budete robiť pri národnom tíme?

S prezidentom SFZ pánom Kováčikom sme sa už o niečom rozprávali, ale bude lepšie, ak to odprezentuje zväz a nie ja. V každom prípade to bude pre mňa niečo nové, chcem sa čo najviac učiť. Všetci v tíme ma poznajú, budem tam, kde ma bude treba.

Čo bude proti Portugalsku dobrý výsledok?

Je to favorit skupiny, každý pozitívny výsledok bude proti tak silnému mužstvu dobrý.

Trebárs aj remíza?

Určite áno.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #slovenskí futbalisti