Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti zákaz obišli a z Atén si vezú na rukách krv. Netreba sa vraj s nimi zahrávať. Kto sú zlí, modrí chlapci zo Záhrebu?

Bilancia je nasledovná: 82 zatknutých Chorvátov, 12 Grékov, 1 Nemec, 1 Albánec, 1 Rakúšan a 1 Bosniak. V nemocnici leží 5 Grékov a 3 Chorváti.

09.08.2023 12:52
Dinamo Záhreb Foto:
Fanúšikovia Dinama Záhreb.
debata (11)

A teraz tá najsmutnejšia časť. Domov sa už nikdy nevráti 29-ročný fanúšik AEK Atény.

Molotovov kokteil

To všetko sa stalo v pondelok v uliciach gréckej metropoly. Deň pred úvodným hvizdom futbalového zápasu AEK Atény – Dinamo Záhreb. V uliciach mesta napadli chorvátski ultras – podľa posledných správ aj za pomoci fanúšikov Panathinaikosu – priaznivcov AEK.

Incident mal tragické následky.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Známy fanúšik AEK Kyriakos Mantzakidis na svojom blogu uviedol, že polícia mala zabrániť chorvátskym ultras vycestovať do Atén. „Bol to vražedný útok proti obyčajným ľuďom. Mnohí dokonca ani neboli futbalovými fanúšikmi,“ napísal. „Je to zlyhanie vlády. Dobre, že zápas napokon odložili, lebo atmosféra bola príliš napätá.“

Medzitým grécke štátne orgány suspendovali sedem domácich policajtov, zatiaľ čo generálny prokurátor začal oficiálne vyšetrovanie smrteľných stretov.

Portál emswi.gr píše, že fanúšikovia z Chorvátska chceli preniknúť na štadión AEK. Keď sa im to nepodarilo, zaútočili na jeho fanúšikov. „Vypukla zúrivá bitka aj s použitím molotovových kokteilov, palíc a iných predmetov,“ uvádzajú grécke médiá.

Tamojší novinár sledoval situáciu v nemocnici. Povedal, že na chodbách z oboch strán bolo niekoľko fanúšikov na nosidlách.

Najhoršie však je, že ostrý stret fanúšikov sa dal očakávať. Píšu to dnes aj samotné chorvátske médiá, ktoré spomínajú diel z roku 2015, keď hralo Dinamo Záhreb v Grécku zápas proti Olympiakosu Pireus. Už tam sa vraj odohrali vážne incidenty.

„Na rôznych fanúšikovských fórach sú informácie, že Bad Blue Boys plánovali tento útok veľmi dlho. Konkrétnejšie od roku 2015 po tom, čo utrpeli v Aténach,“ píše sa v chorvátskych médiách.

Pred ôsmimi rokmi vraj kolóna zaútočila na taxík prevážajúci štyroch Chorvátov. Motorky zablokovali cestu, rozbili okná a hodili na Chorvátov dymový granát. Tí sa vraj teraz chceli pomstiť. Nezáležalo im vraj na súperovi, ale na mieste a preto chceli svoju akciu vykonať v Aténach, aby si tak „obnovili svoju zranenú prestíž“. Vzali však pri tom ľudský život.

Chorvátske médiá otvorene vinia fanúšikov Dinama za ich činy v Aténach, zdôrazňujúc, že ubližujú svojmu tímu a krajine a žiadajú pre nich exemplárny trest. Kritizujú však aj grécku políciu.

UEFA sa nakoniec rozhodla, že to, čo mala byť odveta v Záhrebe na budúcu stredu, bude prvým zápas. Druhý duel sa bude konať v Aténach v piatok 18. alebo v sobotu 19. augusta.

„UEFA čo najdôraznejšie odsudzuje otrasné incidenty, ku ktorým došlo v Aténach a ktoré mali za následok stratu života,“ uviedla vo vyhlásení.

„Vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť rodine obete, klubu AEK Atény i jeho fanúšikom, no chceli by sme zopakovať, že násilie nemá v našom športe miesto a očakávame, že osoby zodpovedné za tento hrozný čin budú zatknuté a a postavené pred súd.“

UEFA i grécke úrady vopred očakávali problémy. Oba fanúšikovské tábory totiž sprevádza nie najlepšia povesť. V dôsledku toho žiadala, aby sa hosťujúcim ultras ani v jednom prípade nepredávali lístky.

Podľa chorvátskych médií však do Atén cestovalo asi dvesto fanúšikov – pravdepodobne „pod maskou“ obyčajných turistov. A to aj napriek zákazu.

Srbov na vŕby

Dinamo Záhreb má krajne pravicovú fanúšikovskú základňu, ktorá si hovorí Bad Blue Boys.

Oficiálne ju založili 17. marca 1986 v Záhrebe. Názov skupiny bol údajne inšpirovaný filmom so Seanom Pennom v hlavnej úlohe, Bad Boys. Ich maskotom je buldog a oficiálnou hymnou „Dinamo ja volim“ (Milujem Dinamo) od chorvátskej rockovej skupiny Pips, Chips & Videoclips.

Na domácich zápasoch – na štadióne Maksimir v Záhrebe – majú svoj sektor za bránkou na Severnej tribúne.

Na začiatku 90. rokov boli v popredí nacionalistického hnutia v krajine a pri prvých chorvátskych voľbách ponúkli podporu Franjovi Tudžmanovi, ktorý sa neskôr stal prvým chorvátskym prezidentom.

Saša Podgorelec, záhrebský filmový režisér, ktorý nakrútil dokument o Bad Blue Boys, tvrdí, že od začiatku si boli „dostatočne vedomí vlastnej identity a dosť odvážni na to, aby vyjadrili svoje želania po chorvátskej nezávislosti… Keď ostatní boli stále príliš vystrašení na to, aby to povedali narovinu.“

Najpamätnejším, no azda aj najtemnejším dňom v histórii skupiny bol 13. máj 1990. Do Záhrebu pricestovala na ligový zápas Crvena Zvezda Belehrad a pre mnohých bol tento dátum neoficiálnym začiatkom Balkánskej vojny.

Pred štadiónom dokonca postavili pamätník s nápisom: „Všetkým fanúšikom Dinama, pre ktorých sa vojna začala 13. mája 1990 a skončila sa položením životov na oltár chorvátskej vlasti.“ Napokon, po vojne sa ich domov mnoho už nikdy nevrátilo.

Čo sa to vôbec v tradičnom balkánskom derby stalo?

Už niekoľko hodín pred duelom došlo v Záhrebe k zopár malým potýčkam. Na Námestí republiky v centre mesta sa niekoľko fanúšikov pobodalo nožmi. Hlavný konflikt sa však odohral až na štadióne Maksimir.

Fanúšikovia Dinama vyprovokovali kameňmi sympatizantov belehradského klubu k otvorenému súboju. Delije (ultras Crvenej Zvezdy) si prebili cestu zo svojho sektora a Bad Blue Boys napadli vytrhanými sedadlami a opäť aj nožmi.

To všetko za pokrikov „Zabijeme Tudžmana. Tu je Srbsko. Ustašovci…“ Chorvátski chuligáni reagovali pokrikom: „Povešiame Srbov na vŕby (po chorv. Srbe na vrbe).“

Fanúšikovia Dinama Záhreb. Foto: Profimedia
Dinamo Záhreb Fanúšikovia Dinama Záhreb.

Bili len Chorvátov?

O hodinu sa scény zopakovali. Iniciatívu prevzali Bad Blue Boys, tentoraz však už zasiahli aj milicionári. Bezpečnostné zložky nasadili slzotvorný plyn a pokúsili sa záhrebských fanúšikov rozptýliť.

To sa im nepodarilo. K dispozícii bolo len niekoľko stoviek policajtov, no futbalových výtržníkov bolo na štadióne niekoľko tisíc. V tej chvíli vtrhli na ihrisko a účty si vybavovali priamo medzi sebou. Drámu ukončili až nasadené zálohy a vodné delá. Po zápase v Záhrebe horeli autá aj električky. Pár horúcich hodín sa dodnes považuje za predzvesť násilného rozpadu Juhoslávie.

Pred pár rokmi Chorvátska verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica HRT odvysielala dokument „Vojna za domovskú krajinu sa začala na Maksimire“. Odvysielané v ňom boli aj nepodložené teórie, že za násilie boli zodpovedné juhoslovanské tajné služby a srbskí policajní šéfovia.

Nepokoje na zápase sa odohrali iba týždeň po tom, čo pravicová strana Chorvátskej demokratickej únie (HDZ) Franja Tudžmana vyhrala prvé slobodné parlamentné voľby v Chorvátsku.

Dokument obsahuje tvrdenia, že udalosti mohli byť zosnované s jediným cieľom – vytvoriť chaos a destabilizovať nový parlament či orgány v Záhrebe.

Režisér Miljenko Manjkas, ktorý bol kedysi Tudžmanovým mediálnym analytikom, tieto tvrdenia neskôr zopakoval aj pre Večernji list. Podľa neho polícia, ktorej velil Srb, doslova bila všetkých – okrem priaznivcov Crvenej zvezdy. Boli to vraj oni, kto odštartoval nepokoje.

Násilie vypuklo v uliciach Záhrebu ešte predtým, ako sa vôbec začalo hrať. Do metropoly Chorvátska pricestovalo vlakom viac ako dvetisíc srbských priaznivcov z hardcore fanúšikovskej skupiny Delije Red Star.

Tí vyprovokovali spor nielen s Bad Blue Boys, ale aj s obyčajnými fanúšikmi Dinama. Podľa svedkov udalostí polícia, o ktorej sa vedelo, že pozostáva najmä zo Srbov, zasiahla jedine proti Chorvátom.

Zápas Dinama s Crvenou zvezdou ešte viac zradikalizoval chorvátsku spoločnosť. V tej chvíli sa vytvoril akýsi príbeh o nás a o nich. Od toho času sa stalo násilie akoby legitímnym spôsobom riešenia problémov a sporov.

Fanúšikovia Dinama Záhreb. Foto: Profimedia
Dinamo Záhreb Fanúšikovia Dinama Záhreb.

Dario Brentin, odborník na nacionalizmus v športe, pripomína ešte jeden rozmer konfliktu medzi ultras. Bad Blue Boys si podľa neho vážia tieto momenty aj preto, lebo z nich mažú nálepku chuligánov a vykresľujú ich skôr ako čestných občanov obhajujúcich záujmy národa.

Nezahrávať sa!

Bad Blue Boys však nie sú obyčajnou radikálnou skupinou. Ich slovo má váhu. Keď sa v roku 1992 vedenie klubu – aj s podporou Tudžmana – rozhodlo mužstvo premenovať na NK Croatia, vehementne protestovali. Na zápasoch pískali tak hlasno, že v prenosových vozoch zámerne tlmili zvuk.

„Dinamo, to je predsa meno sväté!“ argumentovali.

Neskôr sa zasa postavili Zdravkovi Mamičovi, šéfovi Dinama Záhreb i najdôležitejšej postave v celom chorvátskom futbale. Niekoľko sezón odmietali chodiť na zápasy, hoci ich o to mecenáš prosil a pokúšal sa s nimi dohodnúť.

Keď sa karta obrátila a Mamiča, obvineného z daňových podvodov, zatklli, „BBB“ sa na tribúny vrátili. Pred basou, kde mal Mamič svoje nové sídlo, zapálili ohňostroj.

Bad Blue Boys majú vo svojom životopise pekné, ale aj omnoho horšie zápisy. Napríklad v novembri 2008 ich chválili viaceré anglické médiá za ich podporu na White Hart Lane v Londýne počas zápasu Pohára UEFA proti Tottenhamu Hotspur. Hoci prehrávali 0:4, aj naďalej hlasno podporovali svoj tím.

Naopak, o desať rokov neskôr, vykonala chorvátska polícia raziu v štvrtiach, kde žijú Bad Blue Boys. Zabavila im veľa zbraní; palice, pyrotechniku, kukly a množstvo streliva. Ich priestory boli navyše vyzdobené grafitmi venovanými Adolfovi Hitlerovi a Ante Paveličovi – vojnovému zločincovi a kolaborantovi nacistického Nemecka.

V roku 2022 boli prvou skupinou ultras, ktorá verejne podporila Ukrajinu po ruskej invázii. Fotografie modro-žltých vlajok na Maksimire obleteli celý svet, jedna z nich sa objavila dokonca aj na titulke magazínu Time.

Web Bleacher Report zaradil Bad Blue Boys medzi 16 „top hardcore chuligánskych skupín, s ktorými sa netreba zahrávať“.

V pondelok v Aténach potvrdili škaredú povesť.

Gréci sa boja odpovede futbalovej „antifa“

Len deň po veľkých nepokojoch v Aténach, pri ktorých bol zabitý 29-ročný fanúšik AEK, sa Grécko obáva ďalších incidentov. V metropole sa totiž dnes hrá zápas medzi Panathinaikosom a Marseille, ktorý je tiež vyhlásený za rizikový a hosťujúci fanúšikovia majú na ňom zakázanú účasť.

Pre pripomenutie, fanúšikovia Panathinaikosu, ktorí si vravia „Gate 13“, sa tiež zúčastnili po boku Bad Blue Boys na potýčke s fanúšikmi AEK.

Ďalším nebezpečenstvom je podľa chorvátskeho portálu index.hr skutočnosť, že priaznivci Marseille sú v priateľskom vzťahu s fanúšikmi AEK a Gréci sa obávajú potenciálnej „pomsty“ namierenej proti ultras Panathinaikosu.

Niektoré grécke médiá spomínajú, že polícia má tip aj na potenciálny príchod skupiny z talianskeho Livorna.

Fanúšikovia AEK, Marseille a Livorna tvoria takzvanú „antifa koalíciu“ a sú jednou z nie príliš častých ľavicových fanúšikovských zoskupení.

Hoci grécka polícia zvažovala odloženie dnešného zápasu, po dohode s UEFA sa napokon odohrá.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Dinamo Záhreb #Bad Blue Boys