Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sľuboval, že mi pomôže naháňať lídra. Svrček nám vysvetlil, ako to bolo s vodou pre Portugalčana, ktorý ho nakoniec prešpurtoval

Pri udalostiach uplynulých dní si pripadá ako v zrýchlenom filme. Martin Svrček prišiel na svetový šampionát do Glasgowa, v mimoriadne náročných pretekoch jazdcov do 23 rokov vybojoval bronz, zbalil sa a pedálmi už krúti v dánskom Aalborgu.

15.08.2023 07:58
Svrček v cieli Foto:
Vyčerpaný Martin Svrček v cieli pretekov U23 na MS v Glasgowe, kde vybojoval bronz.
debata (1)

Slovenský mladík zo svetoznámej cyklistickej stajne Quick-Step sa tam pripravuje na svoje ďalšie podujatie.

Keď zdvihne telefón, prekvapí flegmatickým hlasom. A tiež úsečnými odpoveďami v štýle Saganovho „Why so serious?“.

„My zo Žilinského kraja to máme takto,“ usmieva sa 20-ročný Svrček, pričom viaceré otázky „odbíja“ krátko, ale zato neraz veľmi vtipne.

Vraveli, že idú naplno

Od bronzových pretekov už uplynulo pár dní a Svrček, hoci kdesi vzadu v hlave sa tlačia aj myšlienky „čo by bolo keby?“, je s výsledkom spokojný.

svrček bronz Čítajte viac Fantastický výsledok Saganovho nástupcu! Svrček vybojoval na MS bronz

„Prevláda radosť. Aj som si to párkrát pozrel zo záznamu, viem, že som do toho dal všetko, ale videl som tam aj nejaké chyby,“ vraví.

Chyby? Veď jeho jazda spoza obrazovky vyzerala priam dokonale. Bol to on, kto v skupinke unikajúcich jazdcov najviac naháňal lídra vpredu. „Komentátor na ČT Sport mal pravdu. Mal som si trošku oddýchnuť a potom nastúpiť,“ hodnotí spätne.

Trať v Glasgowe bola veľmi netradičná. Samá zákruta, po nich krátke, ale o to intenzívnejšie stúpania. Pár dní predtým dala zabrať aj velikánom hviezdneho pelotónu van der Poelovi, van Aertovi či Pogačarovi. „Boli to pre mňa azda najťažšie preteky v kariére. No zásadne nejazdím do povracania sa. Ako napríklad víťazný Francúz,“ naznačuje.

svrček bronz Čítajte viac Svet žasne nad nevídaným gestom Svrčeka na MS. V závere pomohol súperovi, ktorý ho napokon obral o striebro

Svrček bol na trati veľmi silný. Zdalo sa, že z unikajúcej skupinky mu zostalo najviac energie. „Aj ja som mal ten pocit. Ale keď sa začalo špurtovať, akoby ju mali aj ostatní,“ uškŕňa sa.

Inak povedané, súperi Svrčka v naháňačke za vedúcim jazdcom trošku zneužili. Nechali ho samého pracovať na čele skupiny.

„Ja som chcel súperiť o zlato a oni boli zmierení s tým, že lepší ako druhí nebudú. Aj som ich vyzýval, aby mi pomohli, ale ani nápad. Nikoho som neprehovoril. Vraveli mi, že idú naplno, ale… No neviem. Pýtal som sa ich, prečo to robia, ale zostali ticho, tak som ťahal predovšetkým ja,“ opisuje situáciu na glasgowských cestách.

Desať kilometrov pred cieľom kamery zachytili zaujímavý moment. Slovenský cyklista podal vyčerpanému portugalskému súperovi fľašu s vodou. „Povedal, že mi pomôže stiahnuť lídra, ale mohol aj viac. Nakoniec ma ešte prešpurtoval. Čo už,“ usmieva sa spätne nad vypočítavosťou Antonia Morgada, ktorý sa mu vraj neprišiel ani poďakovať.

„Ale mal som to vyrátané, vedel som, že viac vody mi nebude treba,“ uzná Svrček.

Bronzový úspech Martina Svrčeka na MS Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Axel Laurance víťazí v pretekoch U23, za ním...

Sagan mu negratuloval

Kariéra Petra Sagana sa pomaly končí a roky sa vraví o tom, že „po Saganovi potopa“. Že slovenského Tourminátora nemá kto vo svete dvoch kolies nahradiť. Ukazuje sa však, že minimálne jeden veľmi šikovný jazdec tu je. „Ja som takéto reči nikdy neriešil. Ani som to poriadne nevnímal,“ odpovedá Svrček s ľahostajnosťou typickou Saganovi.

Trojnásobný majster sveta mu vraj negratuloval, ozval sa však jeho starší brat Juraj.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Martin Svrček #MS v cyklistike 2023