Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión nemá rád, keď o ňom ľudia hovoria alebo o ňom píšu. V čom ešte Van der Poel pripomína nášho Sagana?

Píše sa rok 2006 a malý Mathieu van der Poel sa rozhodol, že hrať futbal nie je nič pre neho.

07.08.2023 06:26
Mathieu van der Poel Foto:
Mathieu van der Poel na trati v Glasgowe.
debata (1)

Jedenásťročný chlapec, ktorý má holandsko-francúzsky pôvod, ale narodil sa v Belgicku, hrá za mládežnícky tím Willem II Tillburg. Napriek tomu, že klub produkuje mnohé hviezdy – od Virgila van Dijka až po Frenkieho de Jonga – Mathieu má srdce upreté iným smerom.

Jeho životom je cyklistika. Šport, v ktorom sa v nedeľu stal novým svetovým šampiónom.

„Futbal, tenis, atletika. Robil takmer všetko. Vždy rád a veľa športoval. Raz mi povedal: ,Nemyslím si, že budem hrať futbal. Bude zo mňa cyklista.' Odvetil som, že sezónu musíme dokončiť tak, ako sme ju začali a potom im sám povieš, že už nechceš hrať futbal. Tak aj urobil,“ spomína otec Adrie.

Futbaloví tréneri mu údajne vraveli, aby sa neunáhlil, lebo je vraj veľmi zvláštne, keď jedenásťročné dieťa vie, čím bude neskôr. Toto bol však iný prípad. Svojím spôsobom veľmi unikátny. Jeho jedinečnosť pochádza zo samej DNA.

Peter Sagan Čítajte aj Sagan sa po svojich posledných pretekoch MS na ceste vyjadril jasne: Veď ste to mohli vidieť

Papi a papa

Mathieu so svojím holandským otcom a francúzskou matkou nebol obyčajným chlapcom z bežnej rodiny. Jeho starým otcom z matkinej strany bol legendárny Raymond Poulidor.

Cyklista s prezývkou „večný druhý“. Muž, ktorý osemkrát skončil na stupňoch víťazov na Tour de France, ale celkovo nikdy nevyhral. Chlapík, ktorý v 60. a 70. rokoch získal 189 víťazstiev v pretekoch.

„Všetci sú z neho unesení. Je lepší, ako bol kedysi jeho papi (dedko) a silnejší ako papa (otec). Má neskutočný charakter. Povedal by som, že je nezastaviteľný,“ vravel v roku 2014 o svojom vnukovi Poulidor.

Peter Sagan Čítajte viac Prvá časť šampionátového dvojboja. Sagan sa pokúsi o zázrak

Mimochodom, s manželkou Giséle mal dve dcéry – Isabelle a Corinne. Obe museli matke prisahať, že si nikdy za manžela nevezmú cyklistu.

Ale sľuby sa sľubujú – a ďalej to už poznáte…

Mathieuho otec, Adrie van der Poel, bol tiež skvelým jazdcom. Ovládol Liége-Bastogne-Liége i Okolo Flámska a stal sa tiež majstrom sveta v cyklokrose.

Mnoho cyklistických fanúšikov a športových analytikov špekuluje, že gény z oboch strán rodiny sú jedným z dôvodov nadpozemských výkonov.

Lekárska veda vraví, že mitochondrie nachádzajúce sa v bunkách organizmov produkujú energiu a regulujú dýchanie – tento systém má svoju DNA a prenáša sa z matky na potomstvo.

Víťazné gény po otcovi, vytrvalosť z matkinej strany… Pritiahnuté za vlasy: Mathieu van der Poel vlastne dostal do vienka hotový cyklistický jackpot.

Bicykel a nič iné

Pochopiteľne, nejaká genetika tam akiste je, ale spoliehať sa na ňu nedá, lebo jeho o dva roky starší brat David nikdy nedosiahol rovnakú úroveň.

Posledné preteky Sagana na MS v cestnej cyklistike Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Trojnásobný majster sveta Peter Sagan pútal...

„Má neuveriteľný talent. Odjakživa bol odvážnejší, elegantnejší a ešte k tomu aj rýchlejší v kopcoch,“ chválil starší súrodenec mladšieho pre NRC Handelsblad.

Aj preto je Mathieu odteraz päťnásobným majstrom sveta v cyklokrose, dvakrát vyhral Okolo Flámska, raz Paríž-Roubaix a Miláno-San Remo. Etapy na Tour de France, Giro d'Italia a stal sa majstrom Európy v cross-country v horskej cyklistike. A v nedeľu siahol na najcennejší triumf v kariére – titul svetového šampióna na ceste.

„Začal, keď bol veľmi mladý,“ spomína otec Adrie. „Vždy ho fascinoval bicykel, aj keď ani vo futbale rozhodne nebol zlý. Už od začiatku som videl, že je v ňom niečo špeciálne. Už keď mal päť či šesť rokov. Učil sa a okrem toho to bol bicykel a nič iné.“

Napriek rodinnej cyklistickej minulosti Adrie trvá na tom, že syna do tohto športu nikdy netlačil.

"Jedine podporoval. Futbalu som sa venoval osem rokov, deväť rokov. Veľa rodičov sa so svojimi deťmi až tak nezaoberá, vyhodia ich na futbal a vyzdvihnú o tri hodiny neskôr.

Vždy, keď som mal možnosť, bol som so synmi. Keď hrali futbal, bicyklovali alebo dokonca hrali tenis, bol som tam ja a ak som nemohol, prišla moja žena."

Holandský cyklista Mathieu van der Poel bude... Foto: Profimedia
18. MS v cyklistike Holandský cyklista Mathieu van der Poel bude môcť celú nasledujúcu sezónu nosiť dúhový dres majstra sveta.

Iný ako Van Aert

Hans Vandeweghe z flámskych novín De Morgen, predtým generálny manažér Flámskej cyklistickej federácie, sleduje Van der Poela prakticky od začiatku kariéry: „Naozaj má rád bicykle. Jazdí na nich aj počas dovolenky. Sú preňho niečo ako hra,“ usmieva sa.

Možno si poviete, že toto ste už niekde počuli. Že aj Peter Sagan je taký. Podobností medzi Van der Poelom a slovenským trojnásobným majstrom sveta je však viac.

Holanďan je tiež tak trošku záhadný. Napriek tomu, že už roky patrí medzi najlepších cyklistov na svete, vyhýba sa prílišnej pozornosti.

„Nemá rád, keď o ňom ľudia hovoria alebo o ňom píšu,“ tvrdí Vandeweghe pre Cycling Weekly. „Radšej ho nechajte na pokoji. Nehodnoťte ho, lebo kedykoľvek si na neho vytvoríte názor, nepáči sa mu to. Nikdy sa k nemu nedostanete veľmi blízko,“ pokračuje.

Len čo vraj padne otázka smerom k jeho partnerke Roxanne Bertelsovej, debata sa končí. Van der Poel si súkromie prísne stráži.

Ešte stále vám nepripomína Sagana?

Cyklistická verejnosť však rodáka z Kepellenu oveľa častejšie porovnáva s Woutom van Aertom. Ich kariéry sa prelínajú od cyklokrosárskych čias až po súčasnosť.

Mathieu van der Poel na trati spadol, ale ani... Foto: Profimedia
15. MS v cyklistike Mathieu van der Poel na trati spadol, ale ani to mu nezabránilo vyhrať.

Raz vyhral jeden, inokedy zasa druhý. Čo sa však veľkých úspechov týka, Mathieu má dnes navrch. Akoby symbolicky bol Van Aert aj v glasgowskom cieli druhý.

Inak sú však obaja veľmi odlišní…

„Mathieu má rád rýchle autá a videohry,“ prezrádza Vandeweghe o holandskom jazdcovi, ktorý je aj ambasádorom slávnej automobilky Lamborghini.

„Nie je povrchný, pasuje však viac do svojej generácie. Wout – hoci je len o rok starší – pôsobí omnoho vyzretejšie. Na veľa vecí má svoj názor – pravdepodobne aj na to, čo sa dnes deje na Ukrajine. Toto je na míle ďaleko od Mathieuovho sveta,“ dodáva novinár.

Vlani ho zatkli

Otec Adrie vraví, že v škole bol obľúbený. „Zvyšok triedy ho miloval. Už ako mladý bol akýmsi vodcom. Netvrdím, že bol šéf, ale mal kontrolu nad mnohými vecami,“ spomína.

Podľa Adama Ťoupalíka, českého jazdca, ktorý s Van der Poelom pretekal v rokoch 2015 až 2018 za jednu stajňu, Mathieu napriek svojmu veľkému talentu nikdy nemal hviezdne maniere. „Nesprával sa ako vodca, ktorý nám hovoril, čo máme robiť,“ potvrdzuje.

Vždy bol veľmi priateľský…

MS 2023 cyklo Čítajte viac Nečakaný protest na MS, preteky prerušili. Policajti museli odlepiť radikálov z cesty

Jeho pohodová povaha vlani – počas svetového šampionátu v Austrálii – predsa len nevydržala. Stal sa obeťou detí, ktoré ho deň pred pretekmi v neskorých večerných hodinách rušili. Neustále mu búchali na dvere hotelovej izby a správali sa hlučne.

Podľa Sporza sa Van der Poel nahneval, na deti nakričal a jedno z dvoch dievčat zranil. Následne ho o pol jedenástej večer zatkla austrálska polícia. Na trať sa síce dostal, ale unavený a frustrovaný nemal nárok bojovať o víťazstvo.

Aktuálna výnimočná sezóna je preňho akousi odplatou.

Tak ako Sagan aj Van der Poel chce v Glasgowe štartovať na horskom bicykli. Aj jemu je filozofia pretekov v teréne akosi bližšia.

"Na asfalte počas 200-kilometrových etáp vždy unikne malá skupinka, ktorú pelotón po celý čas kontroluje. V teréne je to o plnom výkone od začiatku až do konca – vždy sa tam niečo deje.

Na horských, či cyklokrosových bicykloch na 95 percent vyhrá ten najlepší, na ceste málokedy. To sa mi príliš nepozdáva," vyhlásil pred pár rokmi.

V nedeľu výnimka potvrdila pravidlo. Lebo na ceste vyhral ten najlepší.

Najlepšia trojica na MS v cestných pretekoch:... Foto: Profimedia
17. MS v cyklistike Najlepšia trojica na MS v cestných pretekoch: zľava strieborný Wout van Aert, zlatý Mathieu van der Poel a bronzový Tadej Pogačar.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mathieu Van der Poel #MS v cyklistike 2023