Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár z extraligy? Veľký problém! Kanadský tréner po zápase nad Hlavajom krútil hlavou

Zámorský favorit ho zasypal strelami, za svoj chrbát však pustil len jediný puk. Nechýbalo veľa a Slováci vďaka nemu mohli oslavovať senzačné víťazstvo.

15.05.2023 20:07
Hlavaj Slovensko Foto:
Samuel Hlavaj počas zápasu s Kanadou na MS 2023.
debata (8)

Samuel Hlavaj bol najlepším hráčom Slovenska v pondelkovom zápase na MS proti Kanade .

Dvadsaťjedenročný brankár, ktorý v uplynulej sezóne chytal striedavo za Slovan Bratislava a druholigové Modré Krídla Slovan, privádzal javorové listy do zúfalstva.

Video

Celkovo zneškodnil 42 kanadských striel a solídne si počínal aj v rozstrele, v ktorom napokon uspel favorit po úspešnom nájazde Jacka Quinna v ôsmej sérii.

Pre Hlavaja, ktorý bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť v extraligovej Plzni, to bol debut na svetovom šampionáte. Napriek prehre si ho užil.

„Pomohlo mi, že v úvode išlo na mňa veľa striel. Počas zápasu mi veľakrát pomohli aj spoluhráči. Najmä počas oslabení, keď už bola prázdna bránka a oni blokovali strely. Ďakujem im za to,“ vravel mladý gólman.

Mužstvo podržal predovšetkým v druhej tretine, v ktorej mal súper najväčšiu prevahu. Slováci aj vďaka nemu ustáli dve oslabenia o dvoch hráčov, ako aj päťminútovú početnú nevýhodu, ktorá nasledovala po faule Libora Hudáčka.

V tretej tretine sa už hra vyrovnala a výhra mohla „spadnúť“ na jednu či druhú stranu.

"Ak by nám niekto pred turnajom povedal, že získame proti Kanade bod, tak by sme to brali. Ale teraz výsledok mrzí, pretože sme siahali na viac ako len bod.

Či to bol najväčší zápas v mojej doterajšej kariére? Asi áno, ale možno ešte väčší príde," vyjadril sa Hlavaj, ktorého helmu zdobí aj podobizeň Juraja Jánošíka.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Po poslednej otázke sa Ramsaymu od dojatia zaleskli oči. Zo zápasu s Kanadou si odniesol ťažké srdce

Tréner Kanady: Chytal výborne

Kanada nebola ďaleko od toho, aby po 11 rokoch so Slovákmi prehrala na MS. Víťazné nájazdy mali na hokejkách Richard Pánik, Šimon Nemec či Martin Chromiak, ale neuspeli.

Kouč javorových listov André Tourigny po zápase zložil súperovi kompliment. Z výkonu Slovákov nebol prekvapený.

Šimon Nemec Čítajte viac Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

„Vedeli sme, čo od nich očakávať. Na olympiáde brali bronz, dosiahli viaceré zaujímavé výsledky. Aj dnes hrali výborne. Ubránili množstvo oslabení, bojovali, nedali nám dýchať. Sme radi za výhru, museli sme si ju tvrdo vybojovať,“ vravel.

Páčil sa mu aj výkon Hlavaja.

„Mali sme s ním veľký problém, chytal výborne. Súper nám nedovolil ani jeden gól z presilovky a aj to o niečom svedčí,“ pokračoval.

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

Tourigny na klubovej úrovni v NHL vedie Arizonu, kde medzi jeho zverencov patrí aj Miloš Kelemen. Slovenského krídelníka si tak všímal viac ako ostatných hráčov súpera.

„Miloš predviedol výkon, na aký sme z jeho strany zvyknutí. Hral tvrdo, aktívne, našim hráčom nič nedaroval. Ak sa chcete proti nemu presadiť, musíte byť pripravený, že sa pri tom namakáte,“ povedal na adresu Kelemena.

Slováci majú teraz dva dni voľna, vo štvrtok ich čakajú Švajčiari. Hlavaj dnešným výkonom zamotal hlavu trénerom a môžeme povedať, že boj o pozíciu brankárskej jednotky je opäť otvorený.

Momenty zo zápasu Slovensko - Kanada Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia mali pred zápasom s...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Kanada #Samuel Hlavaj #MS 2023 #Riga 2023