Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kričal od bolesti, noha mu iba visela. Trusa sa nevzdal, je tromfom DAC v boji so Slovanom

Bol čerstvým vánkom, ktorý nabral na sile a vletel do slovenskej ligy. Po debute vo februári 2019 prišla obrovská rana. Cole Kpekawa z AS Trenčín mu zlomil nohu. Prvotné správy boli veľmi skeptické, chvíľu sa dokonca skloňoval aj koniec kariéry.

20.07.2023 13:00
Matej Trusa Foto: ,
Matej Trusa (DAC) a brankár Jevhenij Kučeremko (Gori) v súboji 1. predkola Európskej konferenčnej ligy.
debata

Matej Trusa sa však nepodvolil. Vďaka svojim vlastnostiam sa vrátil na trávnik podstatne skôr ako sa čakalo, pomohol českému majstrovi z Plzne k postupu do skupinovej fázy Ligy majstrov a teraz by si rád obliekol aj reprezentačný dres.

"Skvelý útočník. Nemá slabú stránku. Má rýchlosť, pracuje pre mužstvo, je zabijakom v pokutovom území, vie zakončiť aj hlavou i vytvoriť šancu.

Je to najväčší dríč, akého som kedy viedol. Zaujímavý typ pre kluby a v budúcnosti možno aj seniorsky národný tím. Čaká ho dlhá cesta, ale som optimista," vraví jeho niekdajší kouč Miroslav Nemec.

Trusu čaká s Dunajskou Stredou dnešný odvetný duel Európskej konferenčnej ligy proti Dila Gori (19.00, prvý zápas 2:1). Rovnako, ako Žilinu na ihrisku Levadie Tallinn (18.45, prvý zápas 2:1, obe stretnutia vysiela RTVS).

Noha mu visela

Trusa ešte ako hráč Michaloviec priznal, že nad tetovaním nikdy nepremýšľal. Ak sa k nemu odhodlá, možno si na tele zveční dátum 14. september 2019. Deň, keď mu Kpekawa v 9. minúte spôsobil obojstrannú zlomeninu nohy a takmer ukončil kariéru.

Noha Trusovi po zákroku visela. Jeho krik sa rozliehal celým štadiónom. Tínedžera zaliali slzy. Spoluhráči okamžite mávali na zdravotníkov. Diváci sa chytali za hlavy.

Na druhý deň ho – futbalovo symbolicky – za 90 minút zoperovali a vyhlásili, že najskôr bude na trávniku o 12 mesiacov. Lenže lekári zrejme citlivého 18-ročného chlapca podcenili. V tréningovom procese bol o štyri mesiace, na súťažnom trávniku za pol roka.

„Bavili sme sa o tom už počas rekonvalescencie. Pracoval na sebe od prvého dňa, išiel cez bolesť. Nepozná slovo spomaľ či uber. Nedalo sa ho zabrzdiť. Hovorili sme mu to, ale nebolo to nič platné,“ spomína s úsmevom bývalý kouč Michaloviec Nemec.

Či ľahší tréning alebo nejaká iná hra, Trusa išiel naplno. Tréneri mali o neho obavy.

"Mal som podobné zranenie, nemalo by sa opätovne vrátiť. Skôr sme mali obavy zo svalových zranení. On sa však vrátil o 2–3 týždne.

Vravel som si, ten chlapec je neskutočný. Potom sme radšej skracovali tréningy. Makal od pondelka do soboty. Radosť robiť s takým hráčom," pokračuje Nemec.

Časti článku:
  • 1Futbalová symbolika na operačnej sále
  • 22. časť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #Matej Trusa