Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobre naladená Vlhová dospela v Ohňovej zemi. V novej sezóne uvidíte novú Petru, tvrdí Pini

Tréner Petry Vlhovej Mauro Pini sa teší na tretiu sezónu s Petrou Vlhovou.

03.09.2023 13:29
Mauro Pini Petra Vlhová Foto:
Mauro Pini na tréningu v argentínskom stredisku Ushuaia s Petrou Vlhovou.
debata (1)

Švajčiarsky kouč pripravil so svojím tímom pre 28– ročnú rodáčku z Liptovského Mikuláša pred novým súťažným ročníkom relatívne veľkú zmenu v podobe neskoršieho štartu na lyžiarske svahy.

„Tentoraz sme v máji či júni nevyhľadávali sneh, ako bola Petra zvyknutá z minulosti. Vynechali sme túto časť lyžiarskej prípravy a všetko sme zamerali na rozvoj kondičných a fyzických schopností.

Venovali sme tomu tri mesiace,“ zdôraznil rodák z Ticina v rozhovore z argentínskeho strediska Ushuaia v Ohňovej zemi, ktoré Športwebu sprostredkoval mediálny tím Petry Vlhovej Sport Management Company.

Vlhová so svojim tímom strávila v Argentíne dva augustové týždne. Nasledoval návrat na Liptov, ale už o týždeň sa olympijská víťazka z Pekingu do Argentíny vráti a nasledovať bude ďalší, takmer trojtýždňový tréningový cyklus.

SR Lyžovanie Vlhová Boris Vlha spolupráca koniec BAX Čítajte viac Vlhová: Mám obavy, čo bratov odchod prinesie. Raz to muselo prísť

"Rozhodli sme sa ísť dvakrát počas medzisezónnej prípravy do Južnej Ameriky, a to najmä z dôvodu stabilných poveternostných podmienok,“ objasnil Pini.

"Petra bola vo veľmi dobrej kondícii. Potrebujeme ju práve takúto silnú a fyzicky výborne pripravenú. Z môjho pohľadu je momentálne v najlepšom období svojej kariéry.

Máme šťastie, že pracujeme so zdravou športovkyňou, ktorá má zároveň už dostatok skúseností, aby bola mentálne pripravená na to, čo ju čaká.

Dôležité z nášho pohľadu je, aby sme ju udržali nielen vo výbornom zdravotnom stave, ale aj mentálnom nastavení. To sa nám darí, preto som aj ja osobne zatiaľ veľmi spokojný s priebehom prípravy a s tým, ako dopadla jej prvá časť.“

Päťdesiatosemročný Pini si je dokonale vedomý, že fyzická i technická stránka jeho zverenky musí byť pripravená v správnom čase.

„Pracujeme aj na niekoľkých technických detailoch, ale to už aj s ohľadom na náš dlhodobý cieľ, ktorým sú zimné olympijské hry v roku 2026.

Chceme Petru udržiavať pripravenú, ale zároveň ju chceme neustále posúvať na vyšší level. Pretože inú možnosť s takýmto výnimočným typom športovkyne ani nemáme.“

kolaz Čítajte viac Výhľad na pláž v Los Angeles, nápadné detaily. Gáborík predáva honosné sídlo v Kalifornii za milióny dolárov

Švajčiarsky tréner si naplno uvedomuje, že u Petry môže využiť jej veľké skúsenosti z predchádzajúceho obdobia, veď v pretekoch Svetového pohára debutovala v decembri 2012, teda pred viac než desaťročím.

"Aj preto si uvedomuje, čo všetko sa od nej vyžaduje. Navyše, všetci vieme, že do ostrého štartu sezóny máme k dispozícii ešte dostatok času, aby sme všetko podstatné vyladili podľa našich predstáv,“ skonštatoval Pini.

Sformulovať ciele dva mesiace pred začiatkom prvých pretekov je niekedy zložité, toto však nie je ten prípad.

„Naopak, je to jednoduché: chceme vyhrávať! Chceme vyhrať všetky preteky, na ktoré sa Petra prihlási a postaví. Viem, že je to možno odvážne takto vyhlásiť, ale taká je realita.

Petra je medzi dvoma-tromi najlepšími lyžiarkami sveta, preto sa nik nemôže diviť, že chce uspieť v každých pretekoch.“

Pini zdôrazňuje, že bolo veľmi dôležité, aby si celková víťazka hodnotenia Svetového pohára zo sezóny 2020/21 nastavila po zisku olympijského zlata ďalšie ciele.

vlhová vlha Čítajte viac Prekvapujúca novinka. Tím Vlha opúšťa kľúčový muž

„Sama v sebe musela nájsť novú motiváciu. Potrebovala pochopiť, že už nemá veľký sen, ktorý snívala možno pätnásť rokov a ktorý sa týkal olympijského víťazstva.

Na začiatku minulej sezóny tam možno aj preto boli výkyvy vo výkonnosti. Bol to určitý proces, ktorým sme si potrebovali prejsť, ale som si istý, že už je to za nami.

V novej sezóne uvidíte novú Petru, ktorá dospela. Potrebovala možno práve ten jeden rok a teraz je to už iný typ športovkyne, už je to iná osobnosť.

Nie je viac mladé dievča, na ktoré môžete donekonečna tlačiť. Súviselo to však s tým, že sa musela naučiť sústrediť na iné ciele, než aké mala dovtedy pred sebou.

A tie sú teraz pre nás všetkých jasné: pokúsiť sa vyhrať každé preteky, na ktoré nastúpi,“ ponúkol zaujímavý pohľad Pini.

Sagan Čítajte viac Hamšík a Vlhová podporili šampióna: Budeme ťa sledovať! Stále som v popredí, odkazuje rázne Sagan

Predchádzajúce dve sezóny ponúkli top podujatia v podobe olympijských hier v Pekingu, respektíve majstrovstiev sveta vo Francúzsku.

Tentoraz to bude bez takéhoto vrcholu. I keď v Ski Tíme Vlha je vrchol sezóny jasne daný.

„V januári sú na programe preteky Svetového pohára v Jasnej, čo je pre nás jedna z priorít sezóny. Bude to dôležité pre celý tím.

Potrebujeme sa na to sústrediť a určite budeme aj pod zvýšeným tlakom, aby sme to zvládli. Preto potrebujeme všetko nastaviť správnym spôsobom už pred začiatkom sezóny,“ uzavrel Pini.

SR Lyžovanie Vlhová Boris Vlha spolupráca koniec BAX Čítajte viac Po rokoch bez brata. Vlhová už zaberá na snehu. Čo ju čaká do Söldenu?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mauro Pini