Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Emotívny návrat Abidala. Neprestaňte bojovať, odkazuje chorým

Cesc Fábregas a Alexis Sánchez strelili všetkých päť gólov FC Barcelona v ligovom súboji s Mallorkou (5:0). Španiel dosiahol hetrik a Čiľan pridal dva góly, ale hrdinom na futbalovom Nou Campe bol v sobotu večer niekto iný.

07.04.2013 14:12
Eric Abidal Foto: ,
Éric Abidal si užíval návat do tímu FC Barcelona 14 mesiacov po transplantácii pečene.
debata

Tým, ktorý emotívne zdvihol divákov zo sedadiel najviac, bol obranca Éric Abidal.

Tridsaťtriročný Francúz sa rok po transplantácii pečene objavil v prvom tíme Kataláncov, keď v 70. min vystriedal Gérarda Piqueho. Ovácie fanúšikov prinieslo už jeho rozcvičovanie sa a keď vchádzal na trávnik, 85 000 divákov mu tlieskalo v stoji a skandovalo jeho meno.

"Návrat po roku nútenej prestávky. Čo si viac môžem želať? Je to pre mňa výnimočná chvíľa,“ povedal Abidal v rozhovore pre Canal Plus. "Boli to neuveriteľné emócie. Keď dostal pokyn na rozcvičku, bol taký nervózny, že nemohol nájsť ani svoju rozlišovačku,“ citovali autora hetriku Fábregasa španielske médiá.

Po stretnutí vyšlo najavo, že Abidal mal pod dresom tričko, kde sa skvel nápis vo francúzštine „Ďakujem môj bratranec“. Práve bratranec Gerard mu významne pomohol, keď mu na transplantáciu poskytol časť svojej pečene. Bývalý francúzsky reprezentant nezabudol s poďakovaním ani na svojho trénera Tita Vilanovu.

Návrat Érica Abidala

„Keď bolo jasné, že musím na operáciu, Tito ma upokojoval, že všetko bude v poriadku a že mi nechá toľko času na návrat, koľko len budem chcieť,“ uviedol Abidal. Paradoxne aj Vilanovu neskôr postihli vážne zdravotné problémy a v decembri sa musel podrobiť operácii zhubného nádoru slinných žliaz. Neskôr v New Yorku absolvoval chemoterapiu a rádioterapiu a na lavičku FCB sa vrátil len pred niekoľkými dňami.

Abidal sa prvý raz vrátil na trávniky už v máji 2011, len dva mesiace po tom, čo mu lekári vyoperovali nádor na pečeni. Pred rokom v apríli však musel absolvovať transplantáíciu operovaného orgánu. V závere februára tohto roku dostal od lekárov povolenie na návrat k plnej fyzickej záťaži a v marci odohral jeden zápas za rezervu katalánskeho veľkoklubu.

Počas svojho šesťročného pôsobenia v klube pomohol Barcelone k viacerým trofejam vrátane dvoch titulov v Lige majstrov a rád by tam zostal ešte aspoň rok – dva.

„Dúfam, že môj príbeh bude pozitívnou inšpiráciou pre ľudí so zdravotnými problémami. Bojovať a nikdy neprestať, kým je nádej,“ odkázal všetkým.

debata chyba