Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Konôpka chce ešte raz na Le Mans. Doma mu už stačilo

Po päťdesiatom titule sa rozhodol dať doma šancu mladším. Jeden veľký cieľ však ešte pred sebou má. Miroslav Konôpka sa po druhý raz v kariére pokúsi kvalifikovať na legendárne podujatie 24 hodín Le Mans.

02.10.2018 19:30
Miroslav Konôpka Foto: ,
Miroslav Konôpka.
debata

Skúsený slovenský automobilový jazdec si prestížne Le Mans vyskúšal vo farbách svojho tímu ARC Bratislava v roku 2017. Účasť si vtedy vybojoval v seriáli Asian Le Mans. V uplynulej sezóne nebol natoľko úspešný, v áziskej sérii skončil tretí a povedal si, že s Le Mans je koniec.

„Le Mans je akýsi Mont Everest v motošporte. Najmä, keď sa týka pretekára zo Slovenska,“ priblížil prestíž slávnych pretekov.

„Neprešli sme cez výberovú komisiu, čo by som za normálnych okolností bral. Veľkým sklamaním však bolo, že štvrtý, piaty i šiesty tím z Asian Le Mans do Le Mans pozvali. Je v tom ale aj kus politiky a tak to treba brať. Keďže sme zo Slovenska, sme málo zaujímavý partner. Vravel som si, že kašlem na to, ale po jednom kritickom rozhovore pre český portál, ktorý prebrali do rôznych krajín, sa mi ozvalo veľa ľudí, aby som to ešte skúsil. Takže ideme znova do toho a pokúsime sa, aby zasa na okruhu viala slovenská vlajka a znela slovenská hymna,“ prezradil na brífingu v Orechovej Potôni.

Partnermi Konôpku v tíme budú 21-ročný Číňan Kang Ling a 33-ročný Brit Darren Burke. Seriál štartuje v posledný novembrový víkend v Šanghaji.

„Obaja sú šikovní a rýchli. Urobíme všetko, aby sa ARC Bratislava opäť predstavil na Le Mans. Je to veľká reklama pre Slovensko a náš motošport. Našu účasť spred roka by som pokojne prirovnal k prípadnému štartu Angoly na MS v hokeji,“ usmial sa Konôpka a prezradil aj ďalšie novinky:

„Urobili sme maximum – máme dva nové motory, dve nové prevodovky, predok i zadok, splitre. V motošporte však potrebujete mať aj šťastie. Verím, že nám bude priať.“

Miroslav Konôpka. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miroslav Konôpka Miroslav Konôpka.

Momentálne je krátko po operácii ramena, ale do štartu prvých pretekov bude stopercentne v poriadku. „O tri alebo štyri týždne by som mal byť v poriadku. Na operáciu som šiel práve preto, aby som mal väčšiu šancu uspieť, lebo rameno ma trápilo už dlhšie. Obetoval som tomu aj záver aktuálnej sezóny,“ priznal.

Na nedávnych medzinárodných majstrovstvách Slovenska získal 28. domáci titul. „Keď spočítam tituly na Slovensku, v Česku, Poľsku a Maďarsku, dostal som sa na krásne číslo 50. Cítim, že na päťdesiatke by som mal aj ostať, treba dať šancu mladším,“ vysvetlil. Na ktorý titul spomína najradšej?

„To sa nedá veľmi porovnávať. Najviac sa však tešíte asi z prvého. Radšej ani nebudem hovoriť, aké nasledovali oslavy a ako som tancoval. Aj posledný titul však bol veľmi náročný, lebo do posledných pretekov som bojoval s výborným jazdcom Štefanom Rosinom,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #24 hodín Le Mans #Miroslav Konôpka