Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Kanadu preverí najlepší útok. Vydrží jej šťastie? Fíni tužia po repríze

Celý čas sledoval, čo robí súperov brankár. Najskôr si orazítkoval puk o pravý betón nemeckého gólmana Phillipa Grubauera. O chvíľku ho dorazil do odkrytej časti jeho bránky. Náhoda?

25.05.2019 06:00
Jakub Voráček, Mark Stone Foto:
Kapitán Česka Jakub Voráček a líder Kanady Mark Stone.
debata

Možno to tak vyzeralo. Lenže Jakub Voráček je lišiak. Hviezda s vizážou banditu je kľúčovým mužom hokejistov Česka. Potvrdil to aj vo štvrťfinále s Nemeckom. A tím sa na neho bude spoliehať aj v semifinále s Kanadou (sobota od 19.15, RTVS).

Kľúčový gól

V zápase s Nemeckom (5:1) sa Voráček ocitol v situácii dvoch proti jednému. Ukázal v nej svoju veľkosť. Potvrdil, že na majstrostvách sveta v Bratislave a Košiciach patrí k najlepším.

„Bol to kľúčový gól,“ chválil hviezdneho spoluhráča Dominik Kubalík. Mimochodom, strelec ďalšieho parádneho gólu. Voráček zvýšil na 2:1, čím definitívne otvoril nemeckú defenzívnu hradbu.

Šikovná dorážka vlastnej strely ho opäť vrátila na tretie miesto v tabuľke produktivity šampionátu – v ôsmich dueloch strelil štyri góly a na dvanásť prihral.

„Keby sme išli s Michaelom Frolíkom opačne, mal by to presne na volej. Tam by som neváhal a prihral. Lenže v tomto garde by to bolo náročné. Vedel som, že keď vystrelím, môže sa to odraziť niekomu z nás. Nakoniec som to už len zamietol do bránky,“ vysvetľoval Voráček svoje myšlienkové pochody krátko pred gólom.

Jeho presný zásah zároveň natiahol parádnu sériu elitnej formácie. Pokiaľ Česi na MS 2019 v zápase skórovali – podarilo sa im to v siedmich dueloch (okrem prehry 0:3 s Ruskom) – vždy si miesto v streleckej listine našiel aj niekto z elitnej trojice Voráček, Frolík, Simon.

Po boku Jágra i Crosbyho

Všetci traja si až nečakane dobre sadli. Frolík aj Simon si aj proti Nemcom veľakrát vypočuli na ľade nejaké rady i výčitky od lídra Voráčka.

„Je to výborný hráč. Vo Philadelphii všetko stojí na ňom. Hráva presilovky, má skvelý prehľad aj zakončenie. Je to komplexný hráč, srdciar a bojovník,“ chválil kapitána českého tímu Simon.

„Všetci vieme, že patrí k najlepším hokejistom na svete. Snažíme sa ho počúvať, lebo má množstvo skúseností. Je akýmsi tmelom celej päťky,“ doplnil Frolík.

Útočník Calgary udivuje produktivitou. Po predčasnom konci Flames v play off NHL bol sklamaný. V najcennejšom drese si však hokej znovu užíva.

„Asi vďaka tomu chodí do útoku s takou chuťou,“ zamyslel sa Simon. „Chodí do predbránkového priestoru a má po boku skvelých nahrávačov Voráčka a Simona. Skvelá kombinácia,“ mädlil rukami český tréner Miloš Říha.

Bývalý kouč Slovana sa nebál hodiť Simona do vody. Pre dvadsaťštyriročného rodáka z Prahy to nie je šoková terapia, ale životná cesta. V roku 2015 sa prekvapujúco dostal do nominácie Vladimíra Růžičku na domáci šampionát. A aby toho nebolo málo, hral v útoku po boku Jaromíra Jágra. Bolo to naposledy, keď si Česi zahrali o medaily.

To sa im podarilo aj o štyri roky neskôr. So Simonom, ktorý už odohral desiatky zápasov popri jednom z najlepších hokejistov sveta – Sidneym Crosbym. Čo z mladíka robí skvelého partnera pre hviezdy?

„Asi komplexnosť. Nestresuje ma to, skôr naopak. Martin Straka ma naučil hrať s pokojom. Vďaka tomu mi teraz nevadí hrať po boku hviezd. Nezväzuje mi to ruky, na ľade sa s nimi cítim dobre,“ uzavrel Simon.

TV Pravda: Kto zo štvorice Rusko, Kanada, Fínsko a Česko zdvihne nad hlavu trofej pre víťaza? O tom sme sa v ďalšej relácii Príklep porozprávali s Radoslavom Heclom.

Video

Zastavia Fíni ruskú mašinu?

Osem zápasov, osem víťazstiev. Ruská mašina ide nezadržateľne za svojím zlatým snom. Vo štvrťfinále si poradila aj s výberom USA, ktorý mal byť pôvodne jedným zo spolufavoritov celého šampionátu. Americkí hokejisti ani v ôsmom dueli na majstrovstvách sveta nepotvrdili obrovský potenciál tímu plného zvučných mien.

V závere síce víťaza bratislavskej skupiny potrápili, ale vyrovnať už nedokázali. Rusi sa radovali po výsledku 4:3 a ďalšie víťazstvo očakávajú v sobotňajšom semifinále proti Fínsku (od 15.15, RTVS).

Krásne spomienky Jalonena na Bratislavu

Partia kapitána Iľju Kovaľčuka je opäť v pozícii výrazného favorita, no výborných korčuliarov okolo supertalentu Kaapa Kakka nesmie podceniť.

Tréner Jukka Jalonen má k dispozícii len dvoch hráčov zo zámorskej NHL, ale to vôbec neuberá na kvalite jeho kádra. Presvedčili sa už o tom Slováci, Kanaďania a vo štvrtok vo veľkom severskom derby aj Švédi – 5:4 pp.

Hrdinami zápasu boli kapitán Marko Anttila, ktorý vyrovnal pri záverečnej hre Fínov bez brankára svojím prvým gólom na turnaji, a autor víťazného zásahu v predĺžení Sakari Manninen.

„Vo štvrtok stálo pri nás aj šťastie a teraz máme šancu vyhrať zlato. Pokúsime sa o to isté, čo dokázali naši predchodcovia na Slovensku pred ôsmimi rokmi,“ tvrdí s úsmevom Jere Sallinen.

Fíni vtedy – rovnako pod vedením Jalonena – v semifinále zdolali Rusov 3:0. A následne v tretej tretine finálového súboja rozstrieľali Švédov 5:0 a celkovo zvíťazili 6:1.

Súbor hviezd pracuje pre tím a hrá za Rusko

„Teraz nás čaká náročnejší súper než vo štvrťfinále. Rusi sú na turnaji jednoznačne silnejší než Švédi. Majú vyššiu kvalitu v obrane aj v útoku. Musíme však nájsť spôsob, ako ich zdolať,“ tvrdí Jalonen.

Rusko má v Bratislave naozaj hviezdny výber. Za všetko azda hovorí fakt, že kapitán Iľja Kovaľčuk nastupuje vo štvrtej a najproduktívnejší hráč základnej časti NHL Nikita Kučerov v tretej formácii. Na vysvetlenie – druhá je poskladaná okolo Alexandra Ovečkina a prvú režíruje Jevgenij Malkin.

„Máme v tíme množstvo osobností a superhviezd, ktoré hrajú v NHL alebo KHL. A k tomu vynikajúceho brankára. Nikto však na šampionáte nehrá sám na seba, všetci pracujeme pre tím a hráme za Rusko,“ vysvetľuje kľúčový muž štvrťfinálového súboja s USA, obranca Michail Sergačov.

Rusi majú pred semifinále výhodu, že všetkých osem zápasov na turnaji odohrali v Bratislave. Fíni sa do hlavného mesta Slovenska presunuli z Košíc.

TV Pravda: Igor Liba o MS v hokeji 2019 a slovenských hokejistoch.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #semifinále #MS 2019 v hokeji #ruskí hokejisti #kanadskí hokejisti #Českí hokejisti #fínski hokejisti