Prvá jazda: Vyskúšali sme modernizovanú Škodu Octavia. Už bez trojvalcov

Octavia po facelifte zaujme prepracovanou prednou maskou, podstatne kvalitnejším infotainmentom a veľkým dôrazom na vnímanú kvalitu.

17.05.2024 06:00
Škoda Octavia, facelift 2024 Foto: ,
Škoda Octavia má po facelifte vynovený predný nárazník, svetlá a aj masku chladiča.
debata

Mladoboleslavská automobilka zmodernizovala svoj najväčší bestseller – Škodu Octavia, pričom zmeny sa dotkli oboch karosárskych verzií – liftbacku a kombi. Len pre zaujímavosť – z Octavie sa od jej uvedenia v roku 1996 doteraz predalo vyše 7 miliónov kusov.

Pre nás sú však zaujímavejšie lokálne čísla, týkajúce sa slovenského trhu. Na ňom si Octaviu doteraz (cca do polovice mája 2024) kúpilo takmer 158-tisíc zákazníkov. Najsilnejším bol rok 2001, keď sa predalo takmer 8 800 Octavií. Z aktuálnej 4. generácie, ktorá je na Slovensku dostupná od roku 2020 sa doteraz predalo približne 14 700 kusov.

Pozrite si prvé dojmy z modernizovanej Octavie
Video

Zaujímavosťou je, že preferencie motorov sú pri tomto modeli medzi zákazníkmi vzácne vyrovnané. Z verzie 1,5 TSI (110 kW, vrátane mild hybridu) sa doteraz predalo 4 171 kusov, zo 110 kW naftového dvojlitra 4 141 kusov a z jeho slabšej 85 kW verzie to je 4 079. Celkovo však prevažuje záujem o dieslové verzie a väčšina kupcov sú firmy. Populárnejšia je verzia kombi a pokiaľ ide o farby, tak top 3 sú čierna Magic, strieborná Brilliant a sivá Graphite.

Záujem o 4. generáciu má umocniť aktuálny facelift, prvú príležitosť jazdiť s modernizovanou Octaviou sme mali na krásnych cestách v okolí moravského mestečka Mikulov. Pozrime sa najprv na podstatné zmeny. Súčasťou modernizácie je pozmenený predný a zadný nárazník a prepracovaná maska chladiča. Novinkou sú aj matrix-LED predné svetlomety druhej generácie, nové full LED zadné svetlá s animovanými smerovkami a nové zliatinové disky.

Zmeny v exteriéri

Prepracovaný predný a zadný nárazník spôsobili, že dĺžka oboch karosárskych verzií sa zväčšila o deväť milimetrov na aktuálnych 4 698 mm. Mierne sa zmenil aj spodný otvor pre prívod chladiaceho vzduchu na prednom nárazníku a dizajnéri upravili bočné strany masky chladiča tak, aby zodpovedali výške nových svetlometov.

V interiéri pribudol veľký 13-palcový displej... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Octavia, facelift 2024 V interiéri pribudol veľký 13-palcový displej infotainmentu.

A keď sme pri nich – základné predné svetlomety sú už LED. Pri nich ale nečakajte ten efektný svetelný podpis, aký je na obrázkoch, denné svetlá len kopírujú spodnú líniu svetlometov. Na testovanom aute sme mali matrix-LED svetlá druhej generácie, ktoré majú výkonnejší Bi-LED modul pre stretávacie a diaľkové svetlá. Vnútorný Matrix modul má 36 jednotlivých svetelných segmentov v dvoch radoch. Priestor pred vozidlom je vďaka tomu lepšie osvetlený a vodiči protiidúcich vozidiel sú pri zapnutých diaľkových svetlách ešte lepšie chránení pred oslnením.

Hmlové svetlá boli nahradené funkciou svetla do zlého počasia, ktoré automaticky prispôsobuje svetelný výkon aktuálnym svetelným podmienkam. Zadné LED svetlá, ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy, sú k dispozícii v dvoch variantoch. V základe vyzerajú presne ako pred faceliftom, vo vyšších výbavách majú nielen novú grafiku, ale sú aj animované, vrátane smeroviek.

Škoda Octavia, facelift 2024
Škoda Octavia, facelift 2024
+12Škoda Octavia, facelift 2024

Ak prirátame ešte nové dizajny kolies z ľahkých zliatin, tak základné vonkajšie zmeny sme už vymenovali. Aj keď sa zväčša nevenujeme farbám, tak predsa len by sme upozornili na dve nové, ktoré sa nám páčia. Octavia Sportline a RS budú k dispozícii aj vo výraznej zelenej (Mamba) a kombík dostal nie celkom typickú oranžovú (Phoenix). Tá na aute vôbec nekričí, ale oživí ho a zvýrazní krivky, kombík v nej sa nám naozaj páčil.

Prepracovaný interiér a infotainment

Dôležitejšie zmeny nastali v interiéri a zrejme najvýraznejšou z nich je „upgrade a update“ infotainmentu. Vodič má pred sebou úplne nový 10-palcový digitálny kokpit, ktorý nahrádza analógový prístrojový panel s Maxi-DOTom. Octavia má tiež premiérovo k dispozícii aj 13-palcový centrálny displej (základný má 10 palcov). Prepracovaná je aj grafika, na displejoch sa jednoduchšie orientuje a sú naozaj tak rýchle, ako na smartfónoch. V dohľadnom čase by mala byť do infotainmentu integrovaná aj umelá inteligencia ChatGPT a poteší, že infotainment je plne kompatibilný s aplikáciou MyŠkoda.

Škoda Octavia, facelift 2024
Škoda Octavia, facelift 2024
+17Škoda Octavia, facelift 2024

Potešila aj informácia, že nie je vylúčené, aby v budúcnosti boli aj v Octavii inteligentné displejom vybavené multifunkčné otočné ovládače Smart Dials, aké má napríklad nový Kodiaq alebo Superb. Z nášho pohľadu si toto riešenie zaslúži označenie „simply clever“, pretože je mimoriadne praktické a jednoduché. Stačí ovládač stlačiť, čím na jeho displeji napríklad vymeníte nastavovanie teploty za nastavovanie klimatizácie a vzápätí nastavíte požadovanú hodnotu jeho otočením. Takto môžu slúžiť pre nastavovanie viacerých funkcií. Ak sa však Octavia tejto vymoženosti dočká, bude to najskôr pri ďalšom facelifte, teda v horizonte cca troch rokov.

Z technologických vylepšení ešte stojí za pozornosť fakt, že dvojzónová automatická klimatizácia Climatronic sa stala súčasťou štandardnej výbavy všetkých modelov, rovnako ako nová funkcia „Vyhrievanie“. Tá dokáže stlačením jediného tlačidla v menu zapnúť všetky funkcie vykurovania vozidla vrátane vyhrievania predných a zadných okien, volantu a sedadiel.

Od výbavového stupňa Selection je k dispozícii aj rýchle bezdrôtové nabíjanie smartfónov s výkonom 15 W v interiéri s aktívnym odvetrávaním. Práve aktívne odvetrávanie odstraňuje relatívne časté prehrievanie sa mobilom pri bezdrôtovom nabíjanie, najmä ak sú zároveň využívané cez protokoly CarPlay (Apple) alebo Android Auto. USB-C konektory majú po novom výkon 45 wattov, trikrát viac ako predtým.

V rámci "simply clever"... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Octavia, facelift 2024 V rámci "simply clever" riešení pribudla vzadu aj táto odnímateľná schránka.

Premiéru má odnímateľná odkladacia schránka pre zadných cestujúcich v stredovom tuneli (nájdete ju vo fotogalérii), kam si môžu odložiť tašku alebo fľašu s nápojom. Top sedadlá s certifikátom AGR (pre zdravú chrbticu) majú nielen vyhrievanie a ventilovanie, ale aj masážne funkcie.

Škoda zapracovala aj na asistenčných systémoch. Rozpoznanie únavy vodiča má na starosti vylepšený algoritmus, pričom varovanie pred únavou má až tri stupne. Vychytávkou v tejto triede je nielen automatické pozdĺžne a priečne parkovanie, ale dokonca parkovanie na diaľku, teda bez vodiča za volantom (pri verziách s automatickou prevodovkou) pomocou smartfónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Škoda Octavia #test auta #autotest
Články podľa značiek