Rusko začne limuzíny Aurus vyrábať v bývalej fabrike Toyoty

Aurus Senat je obrovským komerčným prepadákom, "prezidentskú limuzínu" nikto nechce, no jej výroba sa aj tak rozšíri.

09.05.2024 14:00
Aurus Senat Foto:
Aurus Senat Rusi začali vyvíjať v roku 2013, predstavili ho v roku 2019 a výroba začala v roku 2021.
debata (12)

Rusi už niekoľko rokov snívajú sen o svojej luxusnej limuzíne, no ten sa čoraz viac mení na nočnú moru. Automobilka Aurus vznikla s obrovskou štátnou investíciou len preto, aby ruský prezident Vladimir Putin nejazdil na Mercedesoch-Benz, Audi či BMW. Aby bol však projekt obhájiteľný, počítala nová ruská značka okrem výroby prezidentskej limuzíny Senat, inšpirovanej limuzínou ZIL zo sovietskej éry, aj s jej kratšou civilnou verziou, so SUV Komendant a MPV Arsenal. Plán bol nastavený na 5 000 vozidiel roč­ne.

Aurus Senat Čítajte viac Putin ďalej žije svoj sen. K inaugurácii dostane vynovený Aurus Senat

To však vôbec nefunguje. Aurus je prakticky nepredajný. Pochopiteľne, putinovský režim sa produkčnými ani predajnými číslami Aurusu nechváli. Skôr sú dobre stráženým tajomstvom. Napriek tomu sa ruským novinárom z webu Drom.ru podarilo k nejakým štatistikám dopátrať. Klobúk dole, pretože Rusko neúspech nepriznáva, takže ide o hrdinstvo. Vyplýva z nich, že projekt Aurus musí byť gigantickou „čiernou dierou“, ktorá požiera štátne peniaze v nepredstavi­teľných objemoch. Predaje sa totiž hýbu len v desiatkach kusov ročne. Podľa údajov ruskej spoločnosti Autostat sa v tomto roku v krajine predalo zatiaľ len štyridsať automobilov značky Aurus.

Napriek tomu to Rusko so svojou prezidentskou limuzínou nevzdáva. Onedlho výrobu Aurusu Senat rozbehne v bývalej továrni japonskej Toyoty v Petrohrade. Oznámil to úradujúci podpredseda vlády Denis Manturov. Manturov, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS, uviedol, že výroba v petrohradskom závode by sa mala začať do konca roka 2024. Toyota previedla továreň na štátnu spoločnosť NAMI, ktorá má v značke Aurus väčšinový podiel, v marci minulého roka.

Vladimir Putin a Kim Čong-un Čítajte viac Kto má väčší? Putin a Kim si na kozmodróme Vostočnyj porovnávali Aurus s Maybachom

Spoločnosť Aurus Motors začala vyrábať svoje automobily v meste Jelabuga v Tatársku, ktoré sa nachádza približne tisíc kilometrov na východ od Moskvy, v roku 2021. Rusko hľadá spôsoby, ako využiť továrne, ktoré zostali nevyužité po tom, ako sa niektoré svetové automobilky v reakcii na agresiu Moskvy voči Ukrajine stiahli z ruského trhu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Aurus Senat #prezidentská limuzína #ruské automobilky #znárodnenie automobiliek
Články podľa značiek