Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská rekordérka, miláčik národa. Forster sa po návrate domov neubránila slzám

Slovenská výprava získala na univerziáde v čínskom Čcheng-tu tri medaily. Najviac sa darilo atlétke Viktórii Forster, ktorá ku zlatu na stometrovej prekážkarskej trati pridala aj striebro na hladkej stovke.

08.08.2023 14:19
Forster atletika Foto: ,
Viktória Forster s medailami po návrate z univerziády v Číne.
debata (1)

Svojím titulom vytvorila vďaka času 12,72 s nový slovenský rekord a splnila aj olympijský kvalifikačný limit pre Paríž (12,77). Emócie ju po tomto úspechu premohli až po prílete na Slovensko.

Dvadsaťjedenročná atlétka po striebre, ktoré vybojovala v druhom najlepšom čase svojej kariéry 11,34 s, predviedla ešte lepší výkon o dva dni neskôr. V prekážkarskom finále triumfovala v národnom rekorde s náskokom štyroch stotín pred domácou Číňankou Jen-ni Wu.

Viktória Forster Čítajte viac Fantastická správa: Slovenka Forster získala zlato na 100 metrov prekážok v národnom rekorde

„Znamená to pre mňa v tejto sezóne veľmi veľa. S týmto časom sa dá pretekať s babami na európskej úrovni. Som rada, že táto sezóna ide takýmto dobrým smerom,“ uviedla Forster na utorňajšej tlačovej konferencii.

Počas rozhovorov premohli talentovanú atlétku emócie, po spŕške otázok sa v jej očiach objavili slzy:

"Všetko to začalo po prílete na Slovensko, všetci mi gratulujú, takže mi to celé dochádza. V Číne nebola príležitosť uvedomiť si to. Teraz som videla na veľkej obrazovke svoj finálový beh, mohla som si pozrieť nejaké chyby.

Je to niečo neuveriteľné, keď som to teraz zasa videla, emócie vo mne začali vrieť. Budem na to ešte veľmi dlho spomínať."

Slovenské chodkyne Ema Hačundová, Hana... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Atletika Čína FISU Univerzitné hry návrat TK BAX Slovenské chodkyne Ema Hačundová, Hana Burzalová a Alžbeta Ragasová s medailami po návrate z Číny.

Okrem Forster sa o ďalšiu medailu postarali chodkyne, trio v zložení Hana Burzalová, Alžbeta Ragasová a Ema Hačundová obsadilo v pretekoch na 20 km druhé miesto za domácou Čínou.

„Organizácia pretekov bola fantastická, majú tam všade široké cesty, aj vybavenie trate bolo super. Výkon hodnotím ako skvelú skúsenosť,“ uviedla Burzalová.

Slovenská atletika získala na univerziádach v ére samostatnosti už dvanásť medailí (bilancia 2–8–2) a celkovo spolu s československými (1–2–1) šestnásť. V Čcheng-tu získali aj dve štvrté miesta zásluhou Daniely Ledeckej v behu na 400 m prekážok a Jána Volka v behu na 200 metrov.

Viktória Forster Čítajte viac Slovensko má po rokoch atletickú medailu z univerziády! Takto si Forster vybojovala striebro

Smutná bola po svojom vystúpení gymnastka Barbora Mokošová, ktorá obsadila vo finále cvičenia na bradlách ôsmu priečku.

Dvojnásobná olympionička nezopakovala vo svojej primárnej disciplíne výkon z kvalifikácie (13,333) a v sobotňajšom finále získala iba 9,800 bodu. Na kladine skončila o priečku vyššie. „Bola som sklamaná, ale vo finále už bola kopa iných favoritiek,“ povedala Mokošová.

Prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský je s výsledkami spokojný, hoci dúfal, že Slováci vybojujú o medailu viac.

„Čakali sme viac, možno od strelcov, ale aj tri medaily treba brať ako úspech. V kolektívnych športoch sme nemali najlepšie hráčky, lebo majú svoje kalendáre a súťaže, ale celkovo sme spokojní. Forster predviedla fantastické výkony a páči sa, mi že je nastavená veľmi dobre. Verím, že nás ešte bude reprezentovať na týchto vysokoškolských podujatiach,“ uviedol Dubovský.

Vtedy a dnes. Československé hviezdy atletiky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Atletické hviezdy z Československa. Zožali...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #univerziáda #Viktória Forster