Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Tokiu sa pochytila s Bielorusmi. Cimanovská mení reprezentačný dres, predstaví sa v Budapešti?

Bieloruská atlétka Kryscina Cimanovská dostala povolenie od Svetovej atletiky (WA) súťažiť za Poľsko po tom, čo sa vzdala bežnej trojročnej čakacej lehoty na zmenu štátnej príslušnosti.

07.08.2023 18:46
Kryscina Cimanovská Foto: ,
Kryscina Cimanovská.
debata (1)

Dvadsaťšesťročná šprintérka sa zviditeľnila počas OH v Tokiu, keď odmietla nastúpiť na let späť do Bieloruska po vylúčení z olympiády.

Počas nej skritizovala trénerov za jej zaradenie do štafety na 4×400 metrov – disciplíny, v ktorej nikdy nesúťažila.

V liste Svetovej komisie pre kontrolu občianstva v atletike sa uvádza, že Cimanovská môže reprezentovať Poľsko od 6. augusta.

Národné atletické centrum Čítajte aj Moderátorku tľapol po zadku a v političke vzkypela žlč. Maďari ukázali maskota MS, nevyhol sa kontroverziám

„Som nesmierne šťastná, ale prežívam zvláštne emócie, pretože všetko sa stalo tak rýchlo a náhle,“ napísala Cimanovská na sociálnej sieti Instagram a dodala:

„Je tu šanca, že pôjdem na majstrovstvá sveta do Budapešti.“

Svetová atletika vo všeobecnosti vyžaduje, aby športovci, ktorí chcú zmeniť štátnu príslušnosť, absolvovali trojročnú čakaciu lehotu.

Kryscina Cimanovská v behu žien na 100 m na OH... Foto: TASR/AP, Martin Meissner
Japonsko OH2020 atletika Cimanovská Bielorusko Kryscina Cimanovská v behu žien na 100 m na OH v Tokiu.

V pravidlách sa uvádza, že od tohto obdobia možno upustiť za „výnimočných“ okolností. Predstavitelia Svetovej atletiky odkázali otázky na Poľský atletický zväz (PZLA) s tým, že ide o dôverný proces podávania žiadostí.

PZLA na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval.

Jaroslava Mahučichová Čítajte aj Ukrajinci sa pred MS budú pripravovať na Slovensku. Šéf atletiky: Chceme im pomôcť udržať športové sny nažive

V pondelok nebolo jasné, či Cimanovská bude súčasťou poľského tímu, ktorý sa predstaví na MS v Budapešti (19. – 27. augusta).

Kvalifikácia môže závisieť od národných federácií, časov športovcov a svetového rebríčka, informovala agentúra AP. Cimanovská žije v Poľsku od OH v roku 2021.

Budapeštianska perla. Národný atletický štadión Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Maďari sú k športu dlhodobo štedrí. A toto je...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kryscina Cimanovská