Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tie hodiny nejdú! Legendárna Kratochvílová neverila vlastným očiam, keď poklus premenila na svetový rekord

V kalendári bol 26. júl 1983. V Mníchove pekelne horúco. A Jarmila Kratochvílová na štarte osemstovky. Na poslednú chvíľu. Len tak, aby si splnila povinnosť.

26.07.2023 13:57
jarmila kratochvílová Foto:
Bežkyňa Jarmila Kratochvílová.
debata (4)

„Bála som sa, aby som si na štvorstovke nenatrhla sval a tiež som mala obavy, aby ma pustili na ďalšie preteky. Tak som išla,“ spomína pre isport.cz.

Špecialistka na štvorstovku sa zavesila za vodičku Petru Kleinbrahmovú. Druhé kolo odtiahla sama. Len tak, aby sa jej bežalo dobre…

„A tiež, aby som sa pri tom veľmi nenadrela a užila si pocit, že sa mi beží dobre,“ tvrdila zverenka Miroslava Kváča.

Ten v minulosti spomínal, že pôvodne mala absolvovať dvojstovku. Pár dní pred pretekmi mu zazvonil telefón a ozval sa známy hlas…

„Mám kŕče v stehennom svale, bolí to. Odišli sme do Mníchova a ona mi hovorí: Ťahá ma to. A ja hovorím: Vieš, čo? Len sa prebehneš na osemstovke,“ spomínal Kváč pre Denník Sport ešte v roku 2016.

Britton Wilsonová Čítajte viac Legendárny čas Kratochvílovej opäť prekonaný. Zariadila to Američanka

Kratochvílova sa „prebehla“ až ku svetovému rekordu. Najstaršiemu v športových i atletických dejinách. Dnes oslavuje štyridsiatku.

„Až na rovinke som videla hodiny, ktoré merali čas. Dvadsať metrov pred cieľom som videla čísla 1:49. Hovorila som si: To nie je možné, tie hodiny nejdú!“

Nakoniec sa čas zastavil na méte 1:53,28 minúty. O 15 stotín sekundy prekonala rekord Sovietky Nadeždy Olizarenkovej. Kratochvílová sa až po svetovom rekorde naplno pustila do osemstovky.

„Nebyť toho výkonu z Mníchova, tak by som osemstovku určite nebehala," doplnila Kratochvílová.

Mnohé pretekárky sa ju pokúšali zdolať, zatiaľ neuspela žiadna…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jarmila Kratochvílová