Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Má mužské telo! Športovkyne sú pobúrené medailou transgenderky z paralympijských MS

Bývalý muž, Valentina Petrillová, sa môže kvalifikovať na paralympijské hry v Paríži v behu na 400 metrov vo veku 49. Talianka nedávno získala bronz na paralympijských majstrovstvách sveta v metropole Francúzska.

19.07.2023 16:20
Valentina Petrillová Foto:
Valentina Petrillová.
debata (16)

Talianska reprezentantka súťaží v kategórii zrakovo postihnutých športovcov T12. Petrillová bola mužom ešte pred piatimi rokmi. Aktuálne vo veteránskom veku nemá problém zdolávať o generáciu mladšie súperky.

Podľa britského Telegraphu je zrejmé, že Petrillová sa veľmi ľahko kvalifikuje na budúcoročné paralympijské hry. A táto alternatíva spôsobuje rozhorčenie medzi mnohými atlétmi a funkcionármi. Mužská postava Talianky ja na prvý pohľad jasná – je vyššia a mohutnejšia ako jej konkurentky.

Petrillová vďaka hormonálnej terapii spĺňa požiadavky na maximálnu hladinu testosterónu v tele, no jej výhoda voči súperkám je očividná. „Koľko 49-ročných žien je schopných vyhrať medailu na svetovej úrovni?“ pýtal sa sarkasticky slávny britský maratónec Mara Yamauchi.

Austin Killipsová Čítajte viac Už žiadne pochybnosti. Svetová cyklistika rozhodla o účasti transgender žien v pretekoch

„Nemyslím si, že to bola férová súťaž,“ uviedla Cristina Sanulli, ktorú Petrillová porazila na majstrovstvách Talianska. Stavba Petrillovej tela je jednoznačne mužská.

„Osud, ktorý si vybrala, je jej vec, Ale zo športového hľadiska to tak nie je. Kvôli jej účasti na súťažiach majú bežné ženy pocit, že sú diskriminované,“ dodala Sanulliová.

Skupina za práva žien RadFem Italia medzitým zverejnila príbeh o tom, že transrodová bežkyňa nepoužíva dámske šatne, s nasledujúcim komentárom: „Ak pripustíte, že Petrillovo telo je mužské pred súťažou aj po nej, nie je jasné, prečo by mala byť ženou počas súťaže."

Austin Killipsová Čítajte viac Americká transgenderka rozdupala zvyšok pelotónu, v cieli mala šialený náskok. Jej súperka s cyklistikou radšej skončila

V reakcii na to Valentina uviedla, že jej kritici používajú metódy „Hitlerovej propagandy“. „Lepšie je byť rýchlou šťastnou ženou ako pomalým nešťastným mužom. Nemám pocit, že by som niekomu niečo kradla,“ povedala pre BBC bežkyňa.

Fabrizio Petrillo bol diagnostikovaný s Stargardtovou chorobou vo veku 14 rokov. Ide o degeneratívne ochorenie oka, ktoré sa nedá vyliečiť.

Vo veku 20 rokov začal mladý muž študovať informatiku pre zrakovo postihnutých na univerzite v Bologni. Tam sa dal na šport a dotiahol to až do talianskeho paralympijského futsalového tímu.

Minna-Maaria Antikainenová Čítajte viac Fínska 57-ročná transgenderka otvárala šampionát v krasokorčuľovaní. Z ľadu jej museli pomáhať

Petrillo sa začal zaujímať o atletiku až vo veku 41 rokov a za tri roky získal 11 národných titulov v kategórii T12. V roku 2018 Fabrizio oznámil svojej rodine, že sa chce stať ženou. Najprekvapivejšie je, že manželke športovca to nevadilo. Stále spolu žijú a majú dve deti.

Podľa súčasných pravidiel Svetovej paraatletickej federácie „sú športovkyňa oprávnená súťažiť v súťaži žien, ak je zákonom oficiálne uznaná za ženu“.

Valentina má takéto uznanie a v roku 2020 sa pokúsila kvalifikovať na paralympiádu v Tokiu. Národná federácia sa však obávala škandálu a Petrillová nebola zaradená do paralympijského tímu. Teraz však mieni byť transgenderka vytrvalá a športovým funkcionárom sa vyhráža súdom.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.
16 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #paralympijské hry v Paríži