Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozsudok v kauze testosterón: Juhoafričanku diskriminovala Svetová atletika, tá sa bráni

Juhoafrická atlétka Caster Semenyová uspela s odvolaním na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

11.07.2023 13:51
Worlds Athletics Foto: ,
Caster Semenyová.
debata (1)

Súd v Štrasburgu označil za diskrimináciu predpis Svetovej atletiky, ktorý povoľuje ženám s vysokou prirodzenou hladinou testosterónu štartovať na stredných tratiach iba v prípade podstúpenia hormonálnej liečby.

Semenyová získala zlato v behu na 800 metrov na olympiáde v Londýne 2012 i v Riu de Janeiru 2016. Strešný orgán atletiky však dospel k záveru, že jej biologická dispozícia jej dávala voči súperkám priveľkú výhodu a prijal nové pravidlo.

Sergej Bubka Čítajte viac Z hrdinu je zradca? Ukrajinci kameňujú Bubku. Náš slávny atlét spolupracuje s teroristami

Semenyová odmietla podstúpiť hormonálnu liečbu a na OH 2020 v Tokiu na osemstovke neobhajovala titul. Pokúsila sa kvalifikovať na 5000 m, no neuspela.

Juhoafričanka proti novému pravidlu bojovala, no za pravdu jej nedal Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) a ani švajčiarsky najvyšší súd. Uspela až v Štrasburgu rozhodnutím sudcov v pomere 4:3.

Verdikt nemusí znamenať, že Semenyová bude môcť s určitosťou štartovať pod piatimi kruhmi v Paríži aj na osemstovke, pretože ESĽP nemá právomoc meniť predpisy Svetovej atletiky. Správu priniesla AP.

Jolien Boumkwoová Čítajte viac Atletická kuriozita roka. Komický výkon guliarky, poslali ju šprintovať cez prekážky

Strešný orgán atletiky po rozhodnutí súdu neplánuje zmeniť svoje stanovisko. „Svetová atletika zaznamenala rozhodnutie hlboko rozdelenej Komory ESĽP. My zotrvávame v názore, že regulácia je nevyhnutná, zmysluplná a plní funkciu ochrany ženského športu,“ reagovala Svetová atletika na svojom webe.

Vysvetlila, že podanie na súd bolo mierené primárne na štát Švajčiarsko a bude koordinovať svoje kroky s vládou.

„Trváme na nesúhlasnom stanovisku k tomuto verdiktu a budeme apelovať na švajčiarsku vládu, aby sa obrátila na Veľkú komoru ESĽP, ktorá môže vykonať definitívne rozhodnutie. Dovtedy naše opatrenia zostávajú v platnosti," doplniť strešný orgán atletiky.

Srbská atletická hviezda Ivana Vuletová Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Skvelú postavu i špičkovú výkonnosť jej môžu...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Caster Semenyová