Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z hrdinu je zradca? Ukrajinci kameňujú Bubku. Náš slávny atlét spolupracuje s teroristami

Najväčší športovec v histórii Ukrajiny, 35-násobný svetový rekordér a atletická ikona Sergej Bubka sa dostal doma do problémov. Podľa odhalení ukrajinských médií jeho spoločnosť dodáva proruským silám na Donbase pohonné hmoty.

11.07.2023 08:40
Sergej Bubka Foto: ,
Sergej Bubka.
debata (48)

S týmto zistením prišiel portál Bihus.info. „Spoločnosť Mont Blanc, ktorá patrí Sergejovi Bubkovi a jeho bratovi Vasilijovi, pôsobí dočasne na okupovaných územiach a predáva pohonné hmoty teroristom,“ napísal web.

Vyšetrovanie novinárov odhalilo, že začiatkom roku 2023 sa spoločnosť Bubkovcov objavila v ruskom registri právnických osôb a v máji uzavrela zmluvy na okupovanom Donbase na dodávku paliva za viac ako 800-tisíc rubľov (vyše 8-tisíc eur).

Fenerbahce Čítajte viac Turci hrali v Petrohrade, rázna reakcia z Kyjeva: Máte krv na rukách!

Viac ako výške sumy rozhnevala Ukrajincov skutočnosť, že ich národných hrdina obchoduje so stranou agresora. Bubkova rodinná firma má tiež najmenej šesť čerpacích staníc, z ktorých všetky sa nachádzajú na Rusmi okupovaných ukrajinských územiach: štyri v Donecku a po jednej v Makiivke a pri Volnovache.

Firma Mont Blanck vznikla v Donecku a zaoberá sa obchodom s palivami. Podľa ukrajinského registra právnických osôb nebola uzavretá jej činnosť ani po obsadení časti Donbasu.

Majiteľmi sú okrem Sergeja Bubku aj jeho brat Vasilij a matka Valentina. Bubka je doma dlhodobo podozrievaný pre proruské názory. V minulosti bol predstaviteľom Strany regiónov na čele s Viktorom Janukovyčom, ktorý po Majdane utiekol do Ruska.

Azarenková tenis Čítajte viac Hanba pre celé Anglicko. Diváci vo Wimbledone vybučali bieloruskú hviezdu, ktorá nemala na výber

Už v apríli minulého roka ukrajinský portál Sport.ua obvinil Bubka, že sa správa podľa toho, ako fúka vietor a čaká, kým bude jasné, či vyhrá vojnu Rusko alebo Ukrajina.

Keď koncom februára 2022 ukrajinskí športovci zaslali Medzinárodnému olympijskému výboru písomnú výzvu so žiadosťou na zákaz vstupu športovcov z Ruska a Bieloruska, chýbal podpis najslávnejšieho športovca Ukrajiny – Sergeja Bubku.

Navyše, podľa priznania jeho spolupracovníkov nikto nevedel, kde sa vtedy nachádza, neodpovedal na telefonáty, nieto ešte, že by verejne odsúdil ruskú agresiu. Predpokladalo sa, že Bubka na začiatku vojny potichu prekročil hranice Ukrajiny a Maďarska a odišiel do Monaka, kde vlastní luxusné byty.

šport, Rusko Čítajte viac Budú Rusi na jednom z najväčších multišportových podujatí? V Bangkoku padlo rozhodnutie

V Kyjeve sa pred verejnosťou ukázal takmer dva mesiace od začiatku konfliktu, ale medzi Ukrajincami vyvolal pobúrenie po tom, čo sa mu sotva podarilo vyriecť pár slov o ruskej agresii v jeho rodnej krajine.

Podľa ukrajinských médií sa Bubka jednoznačne nepostavil proti Rusku ako agresorovi, ani nepožadoval, aby vedenie MOV stiahlo Rusov a Bielorusov zo všetkých medzinárodných súťaží.

Ukrajinci boli nahnevaní, pretože v jednom z mála rozhovorov sa vyjadroval diplomatickými frázami ako „vyzývam na ukončenie tejto vojny“ a „som hlboko znepokojený tým, čo sa deje v mojej krajine“.

376223176 Čítajte viac Legendárny Fetisov naložil Hašekovi: Putin mu vyhovoval, v Moskve bral krásne peniaze. Teraz otočil

„Zdá sa, že Sergej Nazarovič sleduje, ako fúka vietor, a snaží sa posúdiť, kto vyhrá. Slovo vojna sa v jeho rétorike nespomína, hoci ruskí vrahovia lezú po našej krajine ako šváby,“ napísal v komentári portál sport.ua.

Bubka sa ani neskôr nechcel aktívnejšie angažovať na strane Ukrajiny a vlani v októbri odstúpil z čela tamojšieho olympijského výboru. Ukrajina si ho zrejme po odhalení, že obchodoval v Donbase, bude pamätať ako niekoho, kto sa vo vojne postavil na stranu Ruska, a nie ako veľkú športovú legendu.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
48 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Bubka #vojna na Ukrajine