Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

P-T-S sa uskutoční premiérovo na Štiavničkách aj so slovenskou šprintérskou špičkou

Tohtoročná edícia atletického mítingu P-T-S zavíta prvýkrát na banskobystrické Štiavničky.

29.06.2023 12:21
SR Atletika míting P-T-S TK BAX Foto: ,
Šprintér Ján Volko, prekážkarka Viktória Forsterová a šprintérka Monika Weigertová počas tlačovej konferencie k 58. ročníku atletického mítingu P-T-S.
debata

Organizátori sa tak chcú pripraviť na budúcoročné majstrovstvá Európy juniorov, ktoré sa uskutočnia v tom istom dejisku. Nadchádzajúci 58. ročník sa uskutoční 20. júla, čo je najneskorší termín mítingu a z domácich účastníkov pútajú najväčšiu pozornosť šprintéri Ján Volko, Viktória Forsterová a Monika Weigertová.

Dejiskom P-T-S bol od obnovenia v roku 2016 Šamorín a viceprezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Ladislav Asványi priznal komplikácie s konaním podujatia v Banskej Bystrici. Zároveň však dodal, že výber tohto dejiska je dôležitý vzhľadom na spomínané MEJ.

Viktória Forster Čítajte aj Pozor, beží slovenská raketa! Blesková Forster prekonala slovenský rekord

„Presun do Banskej Bystrice nám prináša dosť veľa organizačných problémov. Vzhľadom na budúcoročné ME do 18 rokov však chceme vyskúšať všetky možnosti a logistiku, ktorá nám bude vyplývať z týchto pretekov,“ uviedol Asványi na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

P-T-S bude mať strieborný štatút seriálu World Athletics Continental Tour a na programe je 15 disciplín – osem mužských (100 m., 200 m, 400 m, 400 m prek., výška, guľa, oštep, kladivo) a sedem ženských (100 m, 400 m, 800 m, 100 m prek, 400 m prek, kladivo, diaľka).

Vrh guľou mužov zažíva návrat na podujatie, no najväčšiu pozornosť púta poľská kladivárka Anita Wlodarczyková. Trojnásobná zlatá olympionička z Londýna, Ria i Tokia a zároveň držiteľka svetového rekordu (82,98 m) je prvá žena, ktorá prekonala métu 80 metrov.

Anita Wlodarczyková. Foto: Pravda
Anita Wlodarczykova Anita Wlodarczyková.

Spomedzi Slovákov patria k najväčším lákadlám šprintéri. Volko získal nedávno bronz na 200 metrov na Európskych hrách v Poľsku, Forsterová pokorila na Zlatej tretre národný rekord v behu na 100 metrov prekážok a Weigertová prekonala v júni osobné maximum na hladkej stovke.

„Som spokojný s výkonom i výsledkom na Európskych hrách i Zlatej tretre. Stovka bola trocha horšia, asi už nie som najmladší,“ povedal odľahčene Volko.

Okrem Chorzowa sa predstavil aj v Ostrave, kde bol taktiež tretí na dvesto metrov a o pozíciu nižšie v stovke. Svoj nesúhlas s udeľovaním medailí na EH naprieč divíziami úsmevne pripomenul aj vo štvrtok: „Medailu ešte nemám, snáď mi niekedy príde poštou.“

Ján Volko Čítajte aj Tretia medaila pre Slovensko. Šprintér Volko získal na Európskych hrách bronz

Forsterová sa dostala v predchádzajúcom období do tempa niekoľkými osobnými rekordmi a jej dobrá forma sa naplno ukázala práve v Ostrave.

V najbližších dňoch absolvuje krátke sústredenie na Štiavničkách a pred P-T-S aj majstrovstvá Európy do 23 rokov vo fínskom Espoo. Práve toto podujatie považuje za vrchol sezóny.

„Rekord zo Zlatej tretry som ešte nevstrebala. Čaká ma minikemp v Banskej Bystrici a potom ME23, ktoré sú pre mňa v tejto sezóne najdôležitejšie. Naozaj rada pretekám. Mám za sebou úspešný kolotoč a na P-T-S sa teším bez ohľadu na výsledok vo Fínsku,“ povedala Forsterová.

Pre Weigertovú sú cieľom majstrovstvá Slovenska, ktoré ju čakajú po P-T-S. V Poľsku bodovo prispela Slovensku v II. divízii a na Štiavničkách chce nazbierať body na budúcoročné ME v Taliansku.

„Veľmi sa teším na preteky na domácej pôde. Pre mňa budú dôležité vzhľadom na ME 2024. V tejto sezóne som prekonala svoj rekord, je to dobre rozbehnuté a dúfam, že to bude takto pokračovať,“ povedala Weigertová.

Najlepšie zarábajúci športovci v uplynulom roku Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
V top päťdesiatke najbohatších športovcov v...
debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S