Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

USA nie sú svet! Najrýchlejší muž planéty to povedal naplno. Pridal kruté prirovnanie

Po stovke ovládol aj finále na 200 m. Američan Noah Lyles je po jamajskom velikánovi Usainovi Boltovi iba druhým atlétom v histórii, ktorý dokázal zvíťaziť na dvojstovke trikrát za sebou. Po Dohe a Eugene to dokázal aj v Budapešti.

26.08.2023 14:54
800143174 Foto:
Noah Lyles môže na MS v Budapešti vybojovať tri zlaté medaily.
debata (1)

26-ročný Američan sa napriek veľkému úspechu na tlačovej konferencii posťažoval na svoju krajinu a obvinil ju z bagatelizovania športových výkonov atlétov na majstrovstvách sve­ta.

Hoci pred šampionátom spomínal aj prekonanie svetového rekordu Bolta na 200 m, napokon za ním zaostal o 33 stotín sekundy. Napriek tomu bol Lyles maximálne spokojný. Stal sa prvým šprintérom od éry Jamajčana, ktorý si odniesol na MS zlato z oboch najkratších tratí.

„Je to skvelý pocit, že som dokázal niečo, čo sa podarilo len veľmi málo ľuďom. Bol to môj hlavný cieľ,“ skonštatoval Lyles. Výnimočný šampionát môže vyšperkovať ešte tretím zlatom, keďže štafeta USA sa v sobotu večer predstaví vo finále na 4 × 100 m.

800147226 Čítajte viac Veselá Japonka baví internet. Majsterka sveta z Domažlíc má rada sviečkovú a vie po česky

Aktuálne už päťnásobný majster sveta je povestný svojou sebastrednosťou a sústredí sa výlučne na seba, teraz cítil potrebu sa vyjadriť aj k problému, ktorý trápi mnohých atlétov.

Rád by atletiku čo najviac propagoval po celom svete a chcel by plniť úlohu akéhosi influencera. Pomôcť k tomu môže aj Netflix, ktorý plánuje natočiť dokument o jeho živote aj o ďalších šprintéroch pred OH v Paríži.

Lyles skonštatoval, že ani najväčšie úspechy na MS v atletike športovcom nestačia na to, aby boli celosvetovo dostatočne uznávaní. „Aspoň nie v Spojených štátoch,“ uviedol a pridal aj príklad z basketbalovej NBA.

Carey McLeod Čítajte viac Ten chlapík lieta! Jamajčan šokoval na MS netradičným skokom. Namiesto nôh padal do piesku hlavou

„Vite čo ma bolí najviac? Keď sledujem finále NBA a na konci majú na šiltovkách nápis majstri sveta. Majstri sveta čoho?“ zasmial sa ironicky. Prekážalo mu, že zámorské športy sa v tomto smere správajú voči svetu povýšenecky.

„Milujem svoju krajinu, aspoň väčšinu času. Ale USA vôbec nie sú svetom. My, ktorí sme tu, všetci reprezentujeme svet,“ poukázal na všetkých účastníkov svetového šampionátu. Vyzdvihol skutočnosť, že každý reprezentuje svoju krajinu v dresoch a s národnou vlajkou. „V NBA však nie sú žiadne vlajky.“

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Výzva od atletickej krásky. Odolá futbalový kanonier Haaland ponuke od pôvabnej Nemky?

V atletických kruhoch sa nestáva často, aby novinári uprostred tlačovky hromadne zatlieskali, no po slovách Lylesa sa tak v Budapešti stalo. Potlesk pritom prišiel od zástupcov amerických aj neamerických médií.

Faktom je, že od odchodu Usaina Bolta atletika stále hľadá globálnu superhviezdu a v porovnaní s futbalom, tenisom či basketbalom ťahá dlhodobo za kratší koniec. Uvidíme, či sa to Lylesovi podarí zmeniť.

Držitelia atletických svetových rekordov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Okrem mien velikánov atletiky a ich výkonov...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Noah Lyles #MS v atletike 2023