Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veselá Japonka baví internet. Majsterka sveta z Domažlíc má rada sviečkovú a vie po česky

Päť rokov spolupracuje s českým trénerom Davidom Sekerákom, býva v Domažliciach a je členkou atletického klubu v Kladne. Majsterkou sveta v hode oštepom sa v Budapešti stala japonská reprezentantka Haruka Kitagučiová.

26.08.2023 11:56
800147226 Foto:
Harika Kitagučiová.
debata (7)

Usmievavá Japonka zvládla rozhovor po najväčšom úspechu kariéry v Češtine. Pri radostných emóciách a nie príliš dokonalým ovládaním jazyka z toho bolo interview, ktoré sa na internete stalo virálnym:

Majsterka sveta z Japonska poskytuje rozhovor v češtine.

Kitagučiová získala na vlaňajších MS v Eugene bronzovú medailu. V tomto roku už nastupovala na šampionát ako vedúca žena svetových tabuliek a oštepárska jednotka vo svetovom rebríčku.

Finále v Budapešti sa pre ňu nevyvíjalo dobre, na úvodný pokus Kolumbijčanky Flor Denis Ruizovej Hurtadovej dlho nevedela nájsť odpoveď.

„Mala som po prvom pokuse trochu kŕč v pravom lýtku, pravá noho nefungovala pri rozbehu, hádzala som hore a trochu doprava,“ uviedla pre české médiá.

Carey McLeod Čítajte viac Ten chlapík lieta! Jamajčan šokoval na MS netradičným skokom. Namiesto nôh padal do piesku hlavou

V záverečnej sérii pokusov dokonca klesla až na štvrté miesto. No následne predviedla druhý najdlhší pokus v živote a vybojovala zlato. „Ja som vždy na poslední pokus dobrá,“ uviedla po pretekoch. Samotný hod dlhý 66,73 m nedokázala popísať. „Nepamätám sa. Pozerala som sa na videu, ale nepamätám si to.“

Pri rozhovore už mala na krku zlatú medailu, ktorú dostala na ploche. A prežívala mnoho radostných emócií. „Ja teraz nerozumiem svojim pocitom. Som len happy, spokojná,“ tešila sa. „Myslela som, že budem plakať, ale teraz cítim iba šťastie.“

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Výzva od atletickej krásky. Odolá futbalový kanonier Haaland ponuke od pôvabnej Nemky?

Kvôli atletickej kariére vymenila rodné Japonsko za Česko, kde nemá kamarátov a rodinu. „Ale rodina trénera mi veľmi pomáha. Potom aj mladí, čo som mnou trénujú,“ skonštatovala.

V Česku sa Kitagučiová naučila mať rada aj české jedlo. Konkrétne knedle so sviečkovou. V Domažliciach býva v byte, ktorý jej vo svojom penzióne vybudoval jej tréner.

„Má tam všetko, pračku, sušičku. Je prihlásená, prišlo to všetko z cudzineckej polície,“ vysvetlil tréner Sekerák. Kitagučiová dostáva na pobyt v Česku peniaze od japonskej federácie.

Držitelia atletických svetových rekordov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Okrem mien velikánov atletiky a ich výkonov...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike 2023 #Haruka Kitagučiová