Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podvod svetovej rekordérky. Bežkyňa sa počas ultramaratónu viezla autom, dostala tvrdý trest

Britská ultramaratónkyňa a držiteľka svetového rekordu v počte odbehnutých kilometrov za 48 hodín Joasia Zakrzewska dostala ročný zákaz činnosti za používanie auta v pretekoch GB Ultras z Manchestru do Liverpoolu.

17.11.2023 09:30
Joasia Zakrzewski Foto:
Joasia Zakrzewska v cieli jedného z ultramaratónov.
debata

Ako informovali Sky News, disciplinárna komisia britského zväzu – UK Athletics – ju potrestal za nepovolené použitie auta počas 50-míľového behu (v prepočte 80 km).

Vďaka sledovacím systémom a dátam nahraným z aplikácie na beh a bicyklovanie sa ukázalo, že Zakrzewska prešla vzdialenosť štyroch kilometrov jazdou v aute.

Ultramaratónska bežkyňa síce pri obhajobe tvrdila, že organizátorov podujatia informovala o použití auta v pretekoch. Nezávislá komisia UK Athletics však uviedla, že Zakrzewska získala cenu za tretie miesto napriek tomu, že beh absolvovala nesúťažným spôsobom a nemala to robiť s vedomím, že časť pretekov bola v aute.

Zdeno Chára Čítajte viac Hora svalov aj parádny výkon. Chára dokončil maratón v New Yorku, čas z Bostonu výrazne skresal

„Sťažovateľka si prevzala trofej na konci pretekov, čo by nemala urobiť, ak preteky dokončila na nesúťažnom základe,“ napísala v stanovisku UK Athletics. Doplnili tiež, že 47-ročná vytrvalkyňa nevrátila trofej za umiestnenie.

Zakzewská sa tiež obhajovala údajným zahmlením mysle, ktorým mala trpieť dlhým letom z Austrálie krátko pred štartom podujatia. „Po pretekoch mala týždeň na to, aby si uvedomila svoje konanie a vrátila trofej, čo neurobila,“ skonštatoval UK Athletics.

Ingebrigtsen Čítajte viac Otcova výchova? Agresia a fyzické tresty. Polícia začala riešiť obvinenia hviezdnych bratov

Škótska športovkyňa sa narodila a vyrastala v Dumfries, neskôr sa však presťahovala do Austrálie. Napriek tomu reprezentovala Škótsko na Hrách Commonwealthu v roku 2014 v maratóne.

Vo februári tohto roka vyhrala 48-hodinové preteky v Taipei na Taiwane a vytvorila svetový rekord, keď zabehla 255 míľ.

Zakrzewská tiež reprezentovala Veľkú Britániu na majstrovstvách sveta na 100 km v niekoľkých ročníkoch. Získala tri medaily, dve bronzové a striebornú.

Krásna ruská atletická legenda Jelena Isinbajevová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vyšportovaná postava a ebenové vlasy boli...
debata chyba
Viac na túto tému: #Zakrzewski vo februári vyhral ultramaratón na Taiwane so svetovým rekordom #keď zabehol 411 #458 km za 48 hodín.