Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vedľa Netanjahua je Hitler miništrant. Protiizraelský text pobúril politické špičky

Trojnásobný olympijský medailista a štvornásobný majster Európy v behu na 3000 m cez prekážky, Francúz Mahiedine Mekhissi-Benabbad sa protiizraelským textom postaral o výraznú nepriazeň vo svojej domovine.

01.11.2023 17:52
Mahiedine Mekhissi-Benabbad Foto:
Mahiedine Mekhissi-Benabbad reprezentoval Francúzsko takmer dve desaťročia.
debata (6)

Mekhissi-Benabbad na Twitteri prirovnal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k Adolfovi Hitlerovi a obyvateľov Západu označil za kolaborantov.

Francúzska ministerka športu Amélia Oudéaová-Casteraová jeho príspevok ku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas odsúdila.

Strieborný z Pekingu 2008, Londýna 2012 a bronzový z Ria 2016 nie je prvým športovcom, ktorý vystúpil proti Izraelu podobným spôsobom. Použil však najostrejší slovník.

MOV Čítajte viac Ukrajinské odmietanie Rusov nevadilo. Propalestínskych športovcov MOV varuje

„Adolf Hitler je vedľa Netanjahua miništrant! Západ, to sú naozajstní kolaboranti,“ napísal 38-ročný atlét, ktorý na začiatku roku ukončil kariéru.

Ministerka športu uviedla, že ju komentáre za týchto tragických okolností šokujú. „Tieto katastrofálne prirovnania si zahrávajú s tým najodpudivejším, čo je možné, a majú veľmi ďaleko od všeobecných hodnôt mieru, ktoré bude šport vždy brániť, rovnako ako od hodnôt olympizmus, ktoré ste mohli stelesňovať pre toľko našich krajanov,“ citovala Oudéaovú-Castéraovú agentúra AFP.

Chamzat Čimajev Čítajte viac Čo vlastne chce? Hviezda MMA žiadala mier, potom Kadyrova prosila o zbraň, aby bránila Palestínčanov

Vyjadrenia športovca kritizoval aj starosta mesta Rémy, kde sa európsky rekordér narodil. „Pri pomyslení, že takéto indivíduum oblieklo dres francúzskeho tímu! Hanbím sa za naše mesto. Taká katastrofa,“ napísal starosta na Twitteri.

Mekhissi-Benabbad, ktorý je alžírskeho pôvodu, si okrem štyroch titulom majstra Európe v behu na 3000 metrov vybojoval zlato v roku 2014 aj na polovičnej trati.

Izrael už tri týždne bombarduje pásmo Gazy v reakcii na brutálny útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom zomrelo približne 1400 ľudí. Pri odvetnom ostreľovaní pásma Gazy malo zomrieť podľa Hamasu 8800 ľudí.

Držitelia atletických svetových rekordov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Okrem mien velikánov atletiky a ich výkonov...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bejamin Netanjahu