Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z maratónskeho šampióna je veľký podvodník. Dopoval a falšoval záznamy, dostal drakonický trest

Patril medzi najväčšie hviezdy na maratónskej trati, bol držiteľom šiesteho najrýchlejšieho času histórie. Kenský vytrvalec Titus Ekiru dostal 10-ročný zákaz činnosti za doping a falšovanie nemocničných záznamov.

16.10.2023 19:20
425051050 Foto:
Špiškového kenského vytrvalca Titusa Ekirua prichytili pri dopingu a podvádzaní.
debata (5)

Ako informovala agentúra Reuters, Ekiru mal v roku 2021 dvakrát pozitívny test na zakázané látky vo vzorkách moču po víťazstvách na maratónoch v Miláne a Abú Zabí.

31-ročný Keňan požiadal pri svojom probléme lekára, ktorý mu dodal zakázané látky a zároveň zmanipuloval nemocničné záznamy, aby vysvetlil svoje porušenie antidopingových pravidiel.

Ekiru predložil tieto sfalšované dokumenty Jednotke pre integritu atletiky (AIU) ako súčasť svojej počiatočnej obhajoby. Na jeho zámer sa však prišlo a nemenovaný lekár z Nandi v Keni mu napokon viac ublížil ako pomohol.

771616479 Čítajte viac Dvojhodinová méta bola na dosah. Na maratóne v Chicagu padol svetový rekord

AIU po svojich zisteniach vydala vyhlásenie. „Na základe informácií od nemocnice, AIU usúdila, že vysvetlenia športovca k obom analytickým nálezom nie sú pravé a lekárske dokumenty, ktoré predložil potvrdzujú, že tieto vysvetlenia boli sfalšované.“

Ekiru mal po víťazstve v Miláne pozitívny test na triamcinolón acetonid, po triumfe v Abú Zabí na Pethidine.

Po oboch pozitívnych vzorkách tvrdil, že výsledku testov boli spôsobené lekárskym ošetrením. Prípad bol znovu otvorený minulý rok a v spolupráci s Antidopingovou agentúrou Kene AIU v júni 2022 dočasne pozastavila Ekiruovi činnosť.

384495570 331693699432378 3012259658686168476 n Čítajte viac Maťko, poď! To je neskutočné, kričala Kuzminová na Tótha. Olympijský víťaz sa v Košiciach nechal strhnúť atmosférou

AIU ukončila svoj disciplinárny súd a svoje rozhodnutie vydala v pondelok. Jednotka udelila Keňanovi povinný štvorročný zákaz činnosti za porušenie antidopingových pravidiel zvýšený o ďalších šesť za priťažujúce okolnosti.

„AIU sa domnieva, že v súvislosti s týmito porušeniami existujú priťažujúce okolnosti, najmä to, že športovec sa dopustil viacerých porušení antidopingových pravidiel, zapojil sa do klamlivého alebo obštrukčného správania, aby sa vyhol odhaleniu alebo rozhodnutiu o porušení antidopingových pravidiel.“

Ekiru zvíťazil počas kariéry v mnohých prestížnych maratónoch po celom svete vrátane Mexico City, Seville a Honolulu. Na Afrických hrách 2019 v Maroku získal polmaratónske zlato. Výsledky Keňana od milánskeho maratónu 16. mája 2021 boli anulované. Má právo odvolať sa na Športový arbitrážny súd.

Krásna ruská atletická legenda Jelena Isinbajevová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vyšportovaná postava a ebenové vlasy boli...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #maratón #Titus Ekiru