Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maťko, poď! To je neskutočné, kričala Kuzminová na Tótha. Olympijský víťaz sa v Košiciach nechal strhnúť atmosférou

V cieli sa objímal s Anastasiou Kuzminovou, ktorá ho v posledných metroch cez mikrofón povzbudzovala. Matej Tóth si v Košiciach zabehol svoj prvý maratón v živote a široký úsmev na tvári naznačoval, že zrejme nebude jeho posledný.

02.10.2023 15:44
384495570 331693699432378 3012259658686168476 n Foto:
Matej Tóth a Anastasia Kuzminová.
debata (1)

"Bolo to super. Veľmi som si to užil. Tempo som mal celý čas pod kontrolou. Nehrotil som to. Snažil som sa bežať s rezervou. Mal som čas okolo 4:23 minúty na kilometer.

Z druhej polovice pretekov som mal obavy, ale okolo tridsiateho kilometra som chytil skvelú energiu a išlo sa mi výborne. V závere sa mi to trochu vypomstilo. Našťastie sa mi vyhla väčšia kríza, takže som spokojný," opísal svoje dojmy olympijský víťaz v chôdzi.

Čas? Bol to nadplán

Na trati Medzinárodného maratónu mieru by sa chcel objaviť opäť o rok, keď bude podujatie oslavovať sté narodeniny.

„Nechcel by som nič dopredu vyhlasovať, ale keď som to zvládol raz, mohol by som sa pripraviť aj na ďalší maratón. Stý ročník mám za sebou a pred nami sú sté narodeniny. Je to ďalšia motivácia. Ak budem mať chuť a budem zdravý, rád prídem,“ konštatoval Tóth.

Video

S časom 3:02:49 bol nadmieru spokojný. Pred pretekmi avizoval, že sa pokúsi zabehnúť maratón za 3:10 h.

„Je to určite nadplán. Podľa posledných tréningov sa zdalo, že by som mohol ísť na čas okolo troch hodín. Pre mňa to však nebolo prioritou. Chcel som si to užiť a vychutnať si atmosféru. To sa mi aj podarilo,“ vravel majster sveta z Pekingu.

Ľudia ho pri trati burcovali tak intenzívne, že nemohol spomaliť.

„Priznám sa, že som sa už tešil na niektoré hluché miesta, kde bolo menej divákov, aby som zvoľnil tempo a mohla mi klesnúť tepová frekvencia. Na väčšine miest bolo ľudí veľa, vtedy eufória stúpala,“ uviedol Tóth.

V cieli maratónu ho čakala trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, ktorá bežala v Košiciach štafetu. Dokonca sa chopila mikrofónu a spoločne s divákmi na tribúnach prispela k búrlivej atmosfére.

SR Atletika MMM Košice 100. ročník KEX Čítajte viac Voľby? Chcel som bežať s čiernou stužkou, vraví najlepší slovenský maratónec. K splneniu plánu mu pomohol ťahák na ruke

„Maťko, poď, bravó! To je niečo neskutočné. Zabehol si svoj prvý maratón v Košiciach. Ďakujem všetkým, ktorí boli toho svedkami. Je skvelé, s akým úsmevom a vynikajúcim časom to Matej zvládol. Blahoželám mu,“ reagovala Kuzminová.

Len čo to dopovedala, utekala sa s ním objať. V cieli si spravili aj spoločnú fotografiu s členmi medzinárodnej olympijskej štafety, ktorú s Kuzminovou tvorili Poliak Robert Korzenowski, Maďarka Gabriella Szabóová a Čech Martin Koukal.

"Cítim sa unavene, ale šťastne. Košičania môžu byť hrdí na svoj maratón. Bola to pre mňa nádherná skúsenosť.

Kolegovia v štafete boli úžasní. Žiadny veľký cieľ sme si nedávali, chceli sme si to hlavne užiť. Veľmi rada sa do Košíc vrátim a vyskúšam si aj dlhšiu trať," usmievala sa Kuzminová.

Štafeta olympijských medailistov. Zľava:... Foto: Pravda / Patrik Fotta
IMG 20231001 120534019 HDR Štafeta olympijských medailistov. Zľava: maďarská rýchlostná kanoistka Gabriella Szabóová, český bežec na lyžiach Martin Koukal, poľský chodec Robert Korzenowski a slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.

Magická storočnica

Víťazom stého ročníka MMM sa stal Keňan Philemon Rono, ktorý časom 2:06:55 vytvoril nový traťový rekord a odniesol si prémiu 20-tisíc eur.

Riaditeľ najstaršieho maratónu v Európe Branislav Koniar označil pokorenie rekordu za odmenu pre všetkých, ktorí sa na príprave maratónu podieľali.

"Bolo to veľmi tesné. Bežci začali na záverečných kilometroch spomaľovať, no na poslednom kilometri sme už napokon verili, že z tempa nestratia. Potvrdilo sa, že k nám chodia bežci s výbornou výkonnosťou.

Na veľkých maratónoch už nevídať sólové víťazstvá, často sú to súboje až na cieľovú pásku. Zápletka sa ukáže až na konci a sme radi za takéto dramatické rozuzlenie," hovoril šéf košického maratónu.

Zároveň však zdôraznil, že samotný maratón má omnoho hlbší význam ako výkony elitných pretekárov. „Len ťažko sa dajú opísať pocity, ktoré teraz prežívam. Potešili ma osobné rekordy slovenských bežcov a najmä zaplnené mesto a úžasná atmosféra, ktorú diváci pri trati vytvorili,“ dodal Koniar, ktorý už myslí na budúcoročnú oslavu stých narodenín.

12. Jaroslav Halák Čítajte viac Podpíše Halák zmluvu za menší plat s vidinou Stanleyho pohára? Záujem o Slováka mal prejaviť jeden z najúspešnejších tímov súčasnosti

"Jubilejný ročník bol pre nás jeden z vrcholov tejto dekády. Konkurencia je obrovská, vytrvalci si vyberajú, kde budú štartovať.

Storočnica bola magická, no naše sily už musia smerovať k tomu, ako svetu predať našu druhú stovku. Je to niečo, čo nás bude tlačiť dopredu," priblížil Koniar.

Toho potešili aj reakcie osobností, ktoré prijali pozvanie na oslavu storočnice. Nechýbal medzi nimi ani zakladateľ maratónu v Berlíne Horst Milde.

"Hostia z celého sveta nám už počas otváracieho ceremoniálu zložili veľké komplimenty a ďalšie pridávali po skončení pretekov.

Teší ma, že z hľadiska športovej diplomacie vieme držať krok so svetom a ponúknuť zaujímavý program," zakončil riaditeľ košického maratónu.

Rekordný maratón v Košiciach v obrazoch Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Štart kategórie handbike počas 100. ročníka...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach