Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Voľby? Chcel som bežať s čiernou stužkou, vraví najlepší slovenský maratónec. K splneniu plánu mu pomohol ťahák na ruke

Najvyšší počet bežcov na trati jubilejného stého ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach a ako bonus pokorenie traťového rekordu. Keňan Philemon Rono finišoval v čase 2:06:55 a zapísal sa do histórie najstaršieho maratónu v Európe.

01.10.2023 17:14
SR Atletika MMM Košice 100. ročník KEX Foto: ,
Najrýchlejší slovenský maratónec Marek Hladík v cieli.
debata (23)

Najrýchlejším slovenským vytrvalcom, ktorý získal titul majstra republiky, sa stal Bratislavčan Marek Hladík (32).

Pred tromi rokmi si vybojoval celkový triumf, keď bola počas pandémie obmedzená účasť zahraničných bežcov.

Do cieľa v osobnom rekorde 2:22:14. Pre Hladíka to bol piaty maratón v Košiciach a celkovo jeho desiaty v kariére.

Zdalo sa, že ste finišovali bez väčších známok vyčerpania. Bežalo sa vám aj napriek vysokému tempu pohodlne?

Možno som tak pôsobil, ale nebol som úplne v pohode. V záverečnej časti som do toho dal všetko. Videl som, že môžem útočiť na osobný rekord. Ľudia pri trati boli fantastickí. Hnali ma dopredu a ja som sa snažil zo seba vyžmýkať maximum. Som nesmierne šťastný, že to vyšlo na titul a dokonca aj s takýmto časom.

Video

Väčšinu pretekov bolo zamračené a teplota okolo 18 stupňov Celzia. Boli podmienky na trati ideálne?

Pre mňa určite. Menšie problémy robil vietor, ktorý bol o čosi silnejší na niektorých úsekoch. Nemal som ani silu bežať proti nemu. Vtedy som radšej trochu spomalil. Napokon som sa s tým dokázal vyrovnať a výsledkom bol výrazne zlepšený osobný rekord.

Mali ste už z prípravy na košický maratón pocit, že môžete zabehnúť svoj najlepší čas?

Tréningy som mal kvalitné a bežal som výborné časy. Vravel som si, že by to mohlo vyjsť, ale maratón je vždy lotéria. Tempo z prípravy mi vyhovovalo a veril som si, že ho udržím. Ukázalo sa, že taktika, ktorú som zvolil, bola správna.

Pódiový ceremoniál s víťazmi košického maratónu
Video

Na ruku ste si napísali medzičasy. Riadili ste sa nimi?

Najmä počas prvej polovice pretekov som si časy sledoval. Bola to pre mňa veľmi dobrá pomôcka a akýsi ťahák. Dá sa povedať, že celé preteky sa darilo držať plán a bežať strojovo.

Kedy ste počas pretekov prežívali najväčšiu krízu?

Bolo to asi okolo 28. až 30. kilometra, keď som sa snažil odpútať od Matúša Hujsu, ktorý bežal so mnou. Stále sa nám však darilo držať vysoké tempo a asi práve vtedy som si povedal, že to môžem udržať až do konca. Veľkú krízu som našťastie nemal. Bol to klasický maratónsky boj. Minulý rok to bolo na maratóne v Amsterdame o niečom inom. Tam som totálne vyhasol.

SR Atletika MMM Košice KEX Čítajte viac Pobežia Tóth i Kuzminová. Košický maratón bude najdrahší v histórii. Kupčenie s registráciami? Hrozí diskvalifikácia, varuje šéf podujatia

Potvrdilo sa, že trať MMM je jedna z najrýchlejších spomedzi elitných európskych maratónov?

Bežal som už viacero maratónov a môžem povedať, že v Košiciach je najrýchlejšia trať. Dá sa tu zabehnúť výborný čas, keď je človek zdravý a má natrénované. Vždy sa budem rád do Košíc vracať, pretože sa tu behá naozaj rýchlo.

Spolupracovali ste na trati s ostatnými slovenskými bežcami?

Áno, okrem Matúša, ktorý napokon dobehol tesne za mnou, sme bežali ešte s jedným Čechom spolu prakticky celú prvú polovicu. Najmä v úsekoch, kde fúkal silnejší vietor, sme sa striedali na čele. Obom nám to pomohlo. Bola veľká výhoda, že sme nemuseli bežať celý čas sami.

Košický maratón 2023
Video
Zdroj: mReportér: Gabriel Demko

Ako by ste porovnali váš výkon s tým, ktorý ste predviedli pred troma rokmi, keď ste pri neúčasti zahraničných bežcov zvíťazili?

Teraz to bolo omnoho náročnejšie. Vtedy som si preteky rozbehol tak, aby som bol v cieli prvý a mal som väčšiu rezervu. Nešlo mi až tak o čas, keďže trať bola iná. Tento rok som išiel na absolútnu hranicu síl, o to to bolo náročnejšie. Navyše, pred troma rokmi nebola taká silná konkurencia. Stačilo mi nespraviť chybu a vedel som, že môžem vyhrať.

00. Najrýchlejší futbalisti Čítajte viac Na Bolta sa nechytajú, no letia ako blesk. Najrýchlejší futbalisti na svete

Jubilejný maratón bol špecifický aj tým, že sa konal v čase parlamentných volieb. Nenarušilo vám sledovanie výsledkov prípravu či koncentráciu na výkon?

Do Košíc sme prišli už v piatok. Volil som teda mimo svojho bydliska. Vždy rád sledujem rôzne analýzy a sčítavanie hlasov po voľbách. Bol som teda dlho hore. Nevedel som zaspať. Napokon sa mi to podarilo až po polnoci. Bol som zároveň nervózny zo samotného štartu maratónu.

Čo ste si povedali, keď ste ráno videli výsledky?

Rozmýšľal som, že budem bežať s čiernou stužkou na ruke na znak smútku (smiech). Ale nie. Zvládol som 42 kilometrov, tak zvládnem aj štyri roky toho, čo nás čaká a potom budeme mať druhú šancu.

Rekordný maratón v Košiciach v obrazoch Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Štart kategórie handbike počas 100. ročníka...
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach