Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pobežia Tóth i Kuzminová. Košický maratón bude najdrahší v histórii. Kupčenie s registráciami? Hrozí diskvalifikácia, varuje šéf podujatia

Storočnicu oslávi Medzinárodný maratón mieru (MMM) vo veľkom štýle. Organizátori majú k dispozícii najvyšší rozpočet v histórii. Prejaví sa to na sprievodnom programe, množstve pozvaných osobností a v neposlednom rade na účasti elitných afrických bežcov, ktorí sa pokúsia pokoriť traťový rekord (2:07:01) z roku 2012.

28.09.2023 05:40
SR Atletika MMM Košice KEX Foto: ,
Bežci na trati 98. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach.
debata

Riaditeľ košického maratónu Branislav Koniar v rozhovore prezradil, že afrických bežcov motivovali nielen špeciálnymi bonusmi ale aj prísľubom rýchlej trate, na ktorej si môžu zabehnúť osobný rekord.

Medzi favoritmi na celkové víťazstvo je až trojica bežcov, ktorí majú osobný rekord výrazne nižší ako je aktuálny najrýchlejší čas na MMM. Je jedným z hlavných motívov storočnice pokorenie traťového rekordu?

Máme troch bežcov s osobákmi pod 2:06 h. Sám som zvedavý, aký výkon predvedú v Košiciach. Bežcov, ktorí dokážu bežať takéto časy, sme tu ešte nikdy nemali. Vracia sa aj držiteľ rekordu Lawrence Kimaiyo.

Víťaz covidového ročníka MMM Marek Hladík
Video

Zrejme by sa nik nehneval, ak by oň práve tento rok prišiel. Je to jeden z cieľov, ale súčasne na to nekladieme príliš veľký dôraz. Pracujeme na tom, ale neskočíme z mosta, ak sa ho nepodarí pokoriť. Maratón ako taký má ďaleko väčší rozsah.

Aké náročné bolo presvedčiť ich, aby štartovali v Košiciach?

Bolo to náročné z finančného hľadiska. Navýšili sme rozpočet a začali sme ich oslovovať pomerne skoro. Títo bežci hľadajú rýchle maratóny, kde môžu atakovať časy okolo 2:04 až 2:05. Presviedčali sme ich o tom, že na našej trati sa to dá dosiahnuť. Museli sme o nich súperiť najmä s maratónom v Amsterdame. Sme radi, že sa napokon rozhodli pre Košice.

Aká je najväčšia zmena z pohľadu prémií pre najlepších bežcov?

V tomto smere sa zmeny nediali. Menili sa osobné bonusy, ktoré sú zakotvené v zmluvách. Viac sme investovali do štartovného a osobných odmien pre najlepších bežcov. Víťaz maratónu môže získať prémiu v hodnote 20 tisíc eur, ak zároveň pokorí rekord.

Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Michal Čajkovský Čítajte viac Hrdý Košičan Nagy: Slovanu sa bude dariť, trénera nemal vyhadzovať. Slovenské talenty? V extralige ich zabíjame, preto utekajú

S bonusmi a odmenou za štart sa môže táto čiastka vyšplhať takmer až na dvojnásobok. Sme radi, že tento rok budú zvlášť finančne odmenení aj najlepší Košičan a Košičanka.

Je aktuálny rozpočet historicky najvyšší, aký kedy mali organizátori MMM k dispozícii?

Je najvyšší vďaka tomu, že máme vysoký počet účastníkov. Štartovné hrá významnú rolu v rozpočte. Podarilo sa nám zároveň získať niekoľko nových partnerov. Rozpočet sme investovali do elitných pretekárov, logistiky, bezpečnosti a časť zdrojov išla do programu a prezentácie.

Britain Soccer Premier League Čítajte viac To bol šprint! Maďar z Liverpoolu je hitom internetu. Rekord Premier League sa otriasal v základoch

Čím bude jubilejný maratón charakteristický?

Bude veľmi pestrý. Verím, že bude plný emócií a bohatého sprievodného programu. Zároveň sa tešíme, že príde veľa úžasných ľudí. Očakávame, že ich bude v uliciach mesta a pri trati povzbudzovať okolo 80 tisíc. Tí podporia svojich známych a verím, že tak, ako každý rok vytvoria neopakovateľnú atmosféru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach #Branislav Koniar