Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Briti prišli o olympijské striebro. Jeden z členov štafety v Tokiu dopoval

Jednotka pre integritu atletiky (AIU) potrestala britského šprintéra Chijinduho Ujaha zákazom činnosti na 22 mesiacov pre pozitívny dopingový test na zakázané látky ostarín a S-23.

10.10.2022 14:37
Chijindu Ujah. Foto:
Britský šprintér Chijindu Ujah.
debata (1)

Dvadsaťosemročnému športovcovi našli v tele obe substancie vo vzorke zo 6. augusta 2021 odobranej krátko po tom, ako vo finále mužskej štafety na 4×100 m na OH v Tokiu získal striebornú medailu.

Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty aj Nethaneel Mitchell-Blake o cenné kovy prišli. Na 2. miesto sa tak posunula štafeta Kanady a bronz tak po novom patrí šprintérom z Číny.

5. Bodkovaný dres Čítajte viac Doping na Tour! Jeden z najlepších mal pozitívny test

AIU pôvodne udelila Ujahovi dištanc na dva roky od dátumu pozitívneho testu, no akceptovala jeho vysvetlenie, že zakázané látky užil nevedomky ako súčasť kontaminovaného výživového doplnku.

Trest mu preto znížila o dva mesiace a do súťažnej akcie sa môže vrátiť najskôr 5. júna 2023, dva mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta v maďarskej Budapešti. Ujah pre trest nútene vynechá najmenej prvých päť podujatí Diamantovej ligy 2023.

„Užívanie výživových doplnkov je pre športovcov riskantné, lebo môžu byť kontaminované alebo môžu byť priamo zložené zo zakázaných látok. Športovci dlhujú svojim súperom, aby si boli na sto percent istí, kým niečo také zjedia,“ vyhlásil prezident AIU Brett Clothier na margo nevedomého dopovania športovcov.

Najznámejší dopingoví hriešnici Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jaroslav Jeřábek - dráhová cyklistika
V roku...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štafeta mužov #olympijské hry 2020 v Tokiu