Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: O ruku ju požiadal na strome. Na zlaté oštepy vešali Zátopkovci bielizeň

Víťazný oštep prerobil na metlu

Keď prežívala ťažšie obdobia, vždy si spomenula na Emila. Mal zmysel pre humor, nikdy nebral smrteľne vážne ani svoju hviezdnu kariéru, spolu ich veľké úspechy bagatelizovali.

Svojpomocne si postavili dom v pražskej Tróji, ktorý má teraz už iných majiteľov. Emil bol šikovný domáci majster, mnohé veci si vedel spraviť sám. Na desiatky medailí a trofejí si nikdy nepotrpel.

Danine oštepy prerábal na domáce pomôcky, vešali na ne bielizeň, z jedného zmajstroval hrable na lístie. Slávny oštep, s ktorým vybojovala olympijské zlato, prerobil na metlu, vyhovovala mu dlhá a pevná rúčka. Roky im poctivo slúžila.

Dana Zátopková, Barbora Špotáková, Jan Železný Čítajte viac Zo zlatého oštepu bola metla. Legenda ho pred Fínom zatajovala

Bezmála tri desaťročia po jej triumfe v Helsinkách zazvonil pred ich domom fúzatý, šedivý chlapík, ktorý sa predstavil ako atletický rozhodca z Fínska. Práve on meral jej zlatý olympijský hod.

„Spomenula som si na neho. Po pretekoch sa ponúkol, že vybaví, aby mi organizátori oštep darovali,“ spomínala.

Fín túžil vidieť zlatý oštep, kvôli tomu meral cestu až do Prahy. „Visel v kuchyni pod zásterami. Mohla som mu povedať, že je z neho metla?

Pre Fínov je hod oštepom národnou disciplínou a oštep posvätným náradím. Oblial ma horúci pot. Oštep? Ten je, samozrejme, v múzeu, klamala som. Chcem ho vidieť, idem tam, lúčil sa.“

Musela s farbou von. Vyklopila mu celú pravdu. Do smrti si zapamätala jeho vytreštené oči. Bizarná situácia mala milú pointu. Neohlásený hosť bol chvíľu v šoku. Ale napokon sa aj na Fínovej tvári objavil úsmev…

Dana a Emil Zátopkovci

  • Slávny športový pár sa narodil 19. septembra 1922. Emil v Kopřivnici, Dana vo Frýštáte (teraz Karviná). Emil zomrel 21. novembra 2000 v Prahe, Dana 13. marca 2020 v Prahe.
  • Emil bol fenomenálny bežec, ktorý na OH 1948 v Londýne vybojoval prvé zlato na 10 000 m, na polovičnej trati získal striebro. V Helsinkách 1952 pridal tri najcennejšie kovy v behoch na 5 000 m, 10 000 m a v maratóne. Získal tri tituly majstra Európy (dva v roku 1950, jeden v roku 1954) a utvoril osemnásť svetových a 61 československých rekordov na rôznych tratiach. Stal sa prvým človekom na svete, ktorý zabehol 10-kilometrovú trať pod 29 minút (28:54,2) a 20-kilometrovú pod jednu hodinu (59:51,8).
  • Dana sa vypracovala na skvelú oštepárku, štartovala na štyroch olympiádach. Okrem zlata na OH 1952 získala na OH 1960 striebro. Dvakrát vybojovala titul majsterky Európy, utvorila svetový rekord v hode oštepom výkonom 55,73 m a sedemnásť československých rekordov. Oštepu sa začala venovať až ako 24-ročná, predtým bola najmä hádzanárka, v roku 1949 získala s Uherským Hradišťom titul majsterky ČSR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Zátopek #Dana Zátopková