Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: O ruku ju požiadal na strome. Na zlaté oštepy vešali Zátopkovci bielizeň

Upracovaný beh, kŕčovité grimasy

Neskrývala, že sa od neho učila, inšpiroval ju. Videla zblízka, aký bol do tréningu, ako sa vraví, zažraný, ako dával do všetkého všetky svoje sily i srdce.

„Preto bol taký dobrý. Vravieval, že on nemal talent. To nebola pravda. Odmalička rád behal, mal k behu vzťah a bol stále lepší a lepší. Utvoril 61 československých rekordov. Neuveriteľne makal.“

Trénoval v každom počasí. Často behal vo vojenských kanadách, aby mal potom v pretekoch ľahké nohy. Inokedy si priviazal okolo pása šnúru na konci s ťažkou pneumatikou.

Emil Zátopek, Dana Zátopková Čítajte viac Smrť nie je zlá. Už sa jej nebojím, vravela Dana Zátopková

Bol známy svojím upracovaným bežeckým štýlom, na tvári sa mu často objavovali kŕčovité grimasy. Keď sa ho pýtali na jeho utrápený výraz, odvetil: „To viete, nie je to gymnastika či krasokorčuľovanie…“

V Helsinkách úspešne skombinoval atletické disciplíny, ktoré sa podľa mnohých nedali naraz zvládnuť na svetovej úrovni.

Zátopek si neskôr myslel, že jeho trojnásobný zlatý triumf by mohol dvadsať rokov po ňom zopakovať legendárny Fín Lasse Viren. Nemal k tomu ďaleko – na Hrách v Mníchove 1972 a v Montreale 1976 vyhral behy na päť i desať kilometrov.

Štartoval aj v maratóne, ale bol „až“ piaty. Na sklonku deväťdesiatych rokov ešte veril Haile Gebreselasiemu z Etiópie, ale ani tomu sa to nepodarilo.

Unikátny výkon odolal. Zátopek sa aj vďaka nemu nezmazateľne zapísal do histórie športu. Dokonca až natoľko, že keď na konci roku 2000 organizovala poľská tlačová agentúra PAP anketu o najlepšieho športovca svetovej histórie, skončil v nej na treťom mieste.

Emil Zátopek s manželkou Danou na archívnej... Foto: ERBEN EDUARD / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Emil Zátopek, Dana Zátopková Emil Zátopek s manželkou Danou na archívnej snímke.

Vyhral brazílsky futbalista Pelé pred americkým boxerom Muhammadom Alim. Až za ním nasledovali také esá ako atléti Nurmi či Bubka, basketbalista Jordan, futbalisti Beckenbauer a Cruyff či cyklista Merckx.

Česká lokomotíva, ako ho v zahraničí prezývali, získala okrem štyroch olympijských zlatých aj jednu striebornú, tri tituly majstra Európy, utvorila osemnásť svetových rekordov na rôznych vzdialenostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Zátopek #Dana Zátopková