Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O ruku ju požiadal na strome. Na zlaté oštepy vešali Zátopkovci bielizeň

Narodili sa v rovnaký rok, mesiac i deň. Danina mama na svadobnej hostine tvrdila, že dcéra prišla na svet o siedmej ráno. Emilova neváhala a zahlásila: „Tak to je Emilek starší, narodil sa hneď po polnoci.“

22.09.2022 11:00
Emil Zátopek, Dana Zátopková Foto:
Dana a Emil Zátopkovci.
debata

Legendárny športovec sa neskôr často smial. „Azda mamke neveríte, povedala to, lebo platila nepísaná zásada, že muž má byť vždy starší.“

Ktovie, ako to bolo. Faktom zostáva, že najslávnejší športový pár planéty Dana a Emil Zátopkovci mali v rodnom liste rovnaký dátum narodenia. V pondelok 19. septembra by sa dožili sto rokov.

Nebola to zďaleka jediná vec, ktorá ich spájala. Obaja boli výnimoční športovci, obaja sa venovali atletike, Emil sa stal legendárnym bežcom a Dana vynikala v hode oštepom. Na olympiáde v Helsinkách 1952 sa stali v jeden deň olympijskými víťazmi.

Spoločný život manželov Zátopkovcov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Dana a Emil Zátopkovci.

Aj ich zoznámenie bolo „rekordné“. V lete 1948 sa prvý raz stretli na pretekoch v Zlíne. Krátko pred olympijskými hrami v Londýne. Emila dovtedy poznala len z novinových článkov.

„Ohlásil pokus o československý rekord na 3 000 metrov a aj to dokázal. Bola som takisto úspešná: na rovnakých pretekoch som utvorila svoj prvý československý rekord v hode oštepom, ktorému som sa začala venovať neskoro, len rok predtým, mala som už dvadsaťštyri.

Zagratulovali sme si k rekordom a začali sme sa kamarátiť,“ spomínala Dana, v čase jej športových začiatkov ešte Ingrová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Zátopek #Dana Zátopková