Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jasné pravidlá slávneho maratónu: Nebinárni bežci áno, Rusi a Bielorusi nie

Bostonská atletická asociácia (BAA) povolí zaregistrovať sa na budúcoročný Bostonský maratón aj nebinárnym športovcom, ktorí sa nepovažujú za muža ani ženu.

13.09.2022 18:23
Bostonský maratón Foto: ,
Archívna snímka z Bostonského maratónu.
debata

Do elektronickej prihlášky na 127. ročník prestížneho podujatia organizátori pridali ku kolónke pohlavie aj možnosť „nebinárny“.

V pondelok sa oficiálne spustila registrácia na Bostonský maratón 2023, ktorý je naplánovaný na 17. apríla a očakáva sa na ňom účasť asi 30-tisíc bežcov.

Nemecko atletika ME maratón muži Ringer víťaz Čítajte aj Čo sa to stalo? Maratónsky boj rozuzlil neskutočný finiš, Nemci sa šli zblázniť

"S nebinárnymi športovcami naďalej diskutujeme o tom, ako by sa mohli zúčastniť aj na ďalších podujatiach.

Najbližší ročník Bostonského maratónu vnímame ako príležitosť učiť sa a rozvíjať inklúziu v našej organizácii," uviedla BAA vo svojom vyhlásení.

V budúcnosti plánuje umožniť nebinárnym športovcom štartovať aj na polmaratóne, v pretekoch na 5000 m a 10 000 m.

Nebinárni športovci sa môžu prihlásiť na budúcoročný Bostonský maratón v prípade, že v tomto roku úspešne absolvovali aspoň jeden maratón ako bežci s „neutrálnym pohlavím“.

transgender, futbal Čítajte aj Revolúcia vo futbale. Trans si môžu vybrať, či chcú hrať za mužov alebo ženy

Vlaňajšie podujatie Philadelphia Distance Run bolo vôbec prvé v USA s účasťou nebinárnych športovcov, mohli tam súťažiť v behu na 5 km aj v polmaratóne a dostali rovnaké odmeny ako ostatní.

V apríli tohto roka prišlo do cieľa Brooklynského maratónu a polmaratónu v New Yorku 82 nebinárnych športovcov.

Podobne ako tento rok nebudú môcť pre ruskú inváziu na Ukrajine štartovať na Bostonskom maratóne 2023 ruskí a bieloruskí bežci. Zákaz sa týka tých, ktorí majú bydlisko v ich domovských krajinách. Tí s trvalým pobytom v zahraničí budú môcť súťažiť, no pod inými vlajkami.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #Bostonský maratón