Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bol hrdinom, celebritou a vzorom. Historický odkaz zatienila vražda

Dnes uplynulo presne desať rokov, odkedy telesne znevýhodnený atlét Oscar Pistorius nastúpil na OH 2012 v Londýne v behu na 400 m so zdravými športovcami.

04.08.2022 07:00
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius.
debata

Juhoafričan otvoril dvere na najvýznamnejšie športové podujatie aj ostatným hendikepovaným atlétom, hoci jeho odkaz výrazne zatienili udalosti nesúvisiace so športom.

Pistorius sa narodil bez vyvinutej ihlice v oboch nohách. Ešte pred dovŕšením jedného roka života podstúpil amputáciu oboch končatín pod kolenami.

Prvý športový úspech dosiahol na paralympiáde v Aténach 2004, keď triumfoval na dvojstovke. O štyri roky neskôr v Pekingu nenašiel premožiteľa na 100, 200 ani 400 m.

Armand Duplantis Čítajte viac Nové svetové rekordy! Zažiaril Duplantis, Nigérijčanka po semifinále neverila

V tom istom roku túžil štartovať v Číne aj na olympiáde, no prekážkam nečelil už iba na športovom poli. Tŕňom v oku sa stali jeho protézy.

V januári 2008 udelila Svetová atletika Pistoriusovi zákaz štartu na svojich podujatiach. Odvolávala sa na správu vedcov, ktorí tvrdili, že Juhoafričan využíva pružinový efekt protéz a má voči súperom výhodu. V máji však Športový arbitrážny súd (CAS) zákaz zrušil.

MS, atletika Čítajte viac Sto ľudí na jedno WC. Američania čelia kritike, nad MS sa vznáša strašiak

Juhoafrickému šprintérovi sa tak splnil sen a mohol sa predstaviť v súbojoch na najvyššej športovej úrovni. Na MS 2011 v kórejskom Tägu bežal v rozbehu na prvom úseku štafety 4×400 m a patrí mu tak z podujatia striebro.

Rovnaký kov vybojoval aj o rok neskôr aj v individuálnej súťaži na štvorstovke v silnej konkurencii na majstrovstvách Afriky v Porto Nove. Na OH v Londýne na 400 m postúpil do semifinále a obsadil konečnú 23. priečku.

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...

Pistoriusovú kariéru ukončil škandál, keď 14. februára 2013 zastrelil cez dvere kúpeľne svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Počas súdneho procesu sa bránil, že išlo o nehodu a strieľal na domnelého votrelca v dome.

Pôvodne ho odsúdili za zabitie na 6 rokov odňatia slobody, no súd vyššej inštancie ho uznal vinným zo zločinu vraždy a dostal 13,5 roka väzenia. O možnosť prepustenia na slobodu na podmienku bude môcť prvýkrát požiadať budúci rok.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Oscar Pistorius #Juhoafrická republika #hendikepovaní športovci