Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kameňmi zhadzoval mangá. Železného rekord? Trúfam si

Ako chlapec cibril presnosť, techniku i razanciu s kameňmi v ruke. Na rodnom karibskom ostrove Grenada nimi zhadzoval sladké mangá.

08.06.2022 13:00
Anderson Peters Foto:
Anderson Peters.
debata

Dnes je z Andersona Petersa (24) jedna z najväčších hviezd svetovej atletiky, ktorú ocenila aj britská kráľovná Alžbeta II. Najlepší oštepár súčasnosti bude hlavým ťahákom štvrtkového 57. ročníka atletického mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft.

„Rád by som atakoval aj 90-metrovú hranicu. Bude to môj cieľ,“ hlási piaty muž historických tabuliek slovenským médiám.

O svojej účasti na mítingu P-T-S ste rozhodli len pred pár dňami. Čo najviac zavážilo?

Mám nabitý kalendár, ale veľmi sa mi tu páči. Je to jeden z najkrajších areálov, v ktorých som bol.

Bolo dôvodom aj to, že ste tu vlani tri mesiace pripravovali?

Rozhodne. Hľadal som vtedy nejaké možnosti, kde by som sa v náročných časoch mohol pripravovať. Bola to dobrá voľba. Je tu skvelý míting a areál, s výbornými možnosťami na tréning i regeneráciu.

Najlepšie platení športovci planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Giannis Antetokounmpo (basketbal): 80,9...

A taktiež sú tu miesta, kde sa dá vyraziť na prechádzku či kemping. Rád by som tu pobudol dlhšie, ale nepôjde to. Pár dní tu strávim, ale nie toľko, ako by som sám chcel.

Vlani ste zvíťazili výkonom 82,81 m. S čím budete spokojný na mítingu P-T-S tentokrát?

Minimom je, aby som prehodil aspoň trikrát hranicu 85 metrov. Vtedy budem spokojný. Rád by som atakoval aj 90-metrovú líniu. Bude to môj cieľ.

V máji ste v Dauhe hodili nový osobný rekord 93,07 m, v pondelok v Hengele 90,75 m. Cítite formu?

Ideálne by bolo, keby som prekonal osobný rekord aspoň o centimeter. To by sme boli všetci spokojní. V Dauhe som bol z hodov veľmi šťastný. Jakub Vadlejch ma svojim výkonom prinútil, aby som hodil ešte ďalej.

Prekvapilo vás to?

Nie. Jednak sa cítim dobre a na druhej strane boli takmer perfektné podmienky na oštep. V pondelok v Hengele to také ideálne nebolo. Ani tam som však nechcel prehrať.

To sa v tejto sezóne ešte nestalo. Teší, že sa vám pravidelne darí hádzať za 90 metrov?

Zdá sa, že si telo postupne zvyká na to, že to dokáže. Určite sa však nedá očakávať, že to budem robiť na objednávku.

Anderson Peters Čítajte viac Druhý Čech pokoril 90 metrov. Jeho súper potom hodil kontinentálny rekord

Mám sebavedomie, ale oštep je nepredvídateľné náčinie. Keď ho vypustíte, máte zaujímavý pocit. Tušíte, či to bude dobré alebo nie. Niekedy je to však zradné. Oštep môže rýchlo vyletieť a potom okamžite klesne k zemi. Nedá sa to odhadnúť. Jeho cesta vzduchom je nevyspytateľná.

Po triumfe na majstrovstvách sveta 2019 v Dauhe ste mali zdravotné problémy. Už je všetko v poriadku?

Áno, našťastie. Po zlate na šampionáte som musel absolvovať operáciu kolena. Nebolo jednoduché vrátiť sa späť do formy. Trvalo mi to. V podstate až nedávno som mohol koleno úplne ohnúť a pracovať bez obmedzení.

Vďaka osobnému rekordu ste sa dostali na piate miesto v historických tabuľkách. Máte 24 rokov a ideálny oštepársky vek pred sebou. Kde vidíte limity?

Dostať sa už v takom mladom veku na hranicu 93 metrov je skvelé. Musím sa pozrieť, koľko hádzal svetový rekordér Jan Železný v tomto veku.

Historické maximum je 98,48 m, čo je pre mňa zdolateľná méta. Nemec Johannes Vetter sa k nej priblížil v 27 rokoch. Možno sa mi podarí prekonať svetový rekord v podobnom veku či pred tridsiatkou. V oštepe nikdy neviete.

Najbohatší športovci v histórii Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
30. Kimi Räikkönen (F1): 250 miliónov dolárov.

Cítite, že ste na správnej ceste?

Po operácii som mal obavy, ale odvtedy je môj progres badateľný. Bola to nakladačka, ale pozbieral som sa z toho. Musel som začať odznova. Roku 2020 bol ovplyvnený covidom, vlani mi chýbalo sebavedomie.

Tento rok je už koleno v poriadku a tak som ho začal viac zaťažovať. Kľúčom bolo dostať sa zo zranenia. Už je to za mnou. Som na správnej ceste.

Čoskoro obdržíte od britskej kráľovnej Alžbety II. titul Člena rádu Britského impéria. Čo to pre vás znamená?

Úprimne poviem, že som ani nevedel, čo ten titul znamená. Prekvapilo ma to. Je skvelé, že si kráľovná všíma aj športovcov. Verím, že tomuto titulu nebudem robiť zlé meno. Ešte nie je jasné, kedy sa slávnosť uskutoční, ale veľmi sa na ňu teším. Je to veľká pocta, ktorú si vážim.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Železný #hod oštepom #míting P-T-S #PTS #Anderson Peters