Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vydržala tam takmer storočie. Sochu "hajlujúceho" atléta odstránili

Kontroverzná figúra športovca so zdvihnutou pravicou bola presunutá z dôvodu jej konotácie s fašizmom.

22.03.2022 23:16
Bronzová socha atléta ešte pred Olympijským... Foto:
Bronzová socha atléta, keď ešte stále pred Olympijským štadiónom v Amsterdame.
debata (8)

Rozhodnutie o odstránení trojmetrovej sochy a jej premiestnení do útrob štadióna prišlo takmer dva roky potom, čo vyšetrovanie potvrdilo jej spojenie s fašizmom.

Podľa amsterdamského denníka Het Parool historický výskum ukázal, že pozdrav, ktorý vyzerá ako nacistický, možno vystopovať až k fašistickej tradícii.

Sonny Colbrelli. Čítajte viac Skončí kariéru ako Agüero? Príčina kolapsu hviezdy cyklistiky je známa

Samotný zástupcovia Olympijského štadióna vždy spochybňovali názory, že figúra, ktorú stvárnila holandská sochárka Gerarda Ruebová, predvádza pozdrav z čias nacistického Nemecka.

Tvrdili, že socha bola navrhnutá a umiestnená dávno predtým, ako sa v Nemecku dostali k moci nacisti. Dlhé roky sa hovorilo, že ide o dávny rímsky pozdrav, ktorý zaviedol barón Pierre de Coubertin ako olympijský pozdrav pred hrami v Paríži 1928.

Historici uviedli, že pozdrav pochádza zo začiatku 20. storočia v Taliansku na základe obrazu z roku 1784 Prísaha Horatii od francúzskeho umelca Jacquesa-Louisa Davida.

Zobrazená je na ňom skupina rímskych vojakov, ktorí si prisahali vernosť s natiahnutou pravou rukou. Keď sa v roku 1922 dostal v Taliansku k moci Benito Mussolini, toto gesto si osvojili fašisti.

Kamila Valijevová počas ZOH v Pekingu. Čítajte viac Trucpodnik Rusov? Počas MS budú súťažiť v Saransku, aj s Valijevovou

„Socha Gerardy Ruebovej nebola nikdy vytvorená so zlými úmyslami. Ale teraz, keď lepšie rozumieme historickému kontextu, chceme konať,“ povedal hovorca Olympijského štadióna Het Parool.

„Takéto gesto nezodpovedá ideálom, ktoré zastávame a preto sme sa rozhodli sochu z nášho námestia odstrániť,“ dodal hovorca.

Socha bola premiestnená do útrob štadióna s vysvetlením celého historického kontextu, ktorý sprevádzal jej vznik.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #Olympijské hry #fašizmus #socha