Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchlosť a mužské hormóny. Mbomová polarizuje šprint

Behá rýchlejšie ako muži. Bývalý poľský šampión navrhol, aby jej urobili testy pohlavia. Tento týždeň dvakrát deklasovala súperky a vytvorila ďalší svetový juniorský rekord.

10.09.2021 20:02
Mbomová atletika Foto: ,
Šprintérska hviezda z Namíbie Christine Mbomová.
debata (3)

Christine Mbomová, hoci neúmyselne, polarizuje atletickú komunitu. Okrem toho láme jeden rekord za druhým.

Vo štvrtok zdolala kompletnú konkurenciu na finálovom mítingu Diamantovej ligy v Zürichu, keď na 200 m vytvorila nový juniorský svetový rekord, nové africké maximum i najlepší čas kategórie do 20 rokov.

Christine Mbomová Čítajte viac Je to vôbec žena? Poliak spochybňuje pohlavie striebornej medailistky

„Najlepšie preteky v mojom živote. Mám obrovskú radosť,“ tešila sa šťastná víťazka.

Stále len 18-ročná bežkyňa sa pôvodne špecializovala na 400 m, ale krátko pred začiatkom olympiády v Tokiu jej a krajanke Beatrice Masilingiovej svetová atletická federácia zakázala štart na tejto trati.

Dôvodom je zvýšená hladina testosterónu, ktorú obe uvádzajú ako genetickú chybu. Pred zákazom od World Athletics (WA) zabehli tri zo štyroch top časov roka na 400 m.

So zásahom od atletických šéfov sa vyrovnali po svojom.

Mbomová senzačne získala v Tokiu striebro na 200 m, keď nestačila len na aktuálne najrýchlejšiu ženu planéty Jamajčanku Elaine Thompsonovú-Herahovú.

Masilingiová skončila šiesta.

Podľa WA obe Namíbijčanky patria do skupiny tzv. intersexuálnych športovcov. Zvýšená hladina testosterónu im môže dávať výhodu v rýchlosti a výdrži.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mboma Christine (@christine_mboma)

Preto podľa pravidiel DSD (Differences of Sexual Development – rozdielnosť v sexuálnom vývoji), nemôžu súťažiť na 400 m, hoci na polovičnej trati áno.

Súperky sa o Mbomovej zatiaľ vyjadrujú opatrným tónom.

Američanky Gabby Thomasovej, ktorá v Tokiu skončila za africkou raketou na treťom mieste, sa novinári pýtali na prítomnosť oboch Namíbijčaniek v olympijskom finále.

„Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, keďže nepoznám ich biológiu,“ povedala Thomasová, ktorá vyštudovala neurobiológiu a medicínu na Harvarde.

„Neviem, ako sa robia rozhodnutia, ktorá pretekárka môže a nemôže súťažiť na danej trati. Snažím sa urobiť maximum, aby som zostala mimo tejto témy,“ dodala pre NY Times.

Podľa posledných správ Svetová atletika plánuje zmeniť nastavenia a podmienky v súvislosti so súťažením intersexuálnych športovcov.

Tie aktuálne sa opierajú o výsledky štúdií z roku 2017.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #šprint #testosterón #Christine Mbomová