Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sedem statočných si môže na mítingu P-T-S vybojovať Tokio

Zatiaľ iba chodec Matej Tóth má spomedzi slovenských atlétov istú účasť na OH v japonskom Tokiu.

07.05.2021 15:26
Emma Zapletalová Foto: ,
Emma Zapletalová na mítingu P-T-S.
debata

Obhajca zlata z Ria de Janeiro 2016 už dávnejšie splnil limit a aktuálne sa pripravuje na svoj posledný štart pod piatimi kruhmi.

Ďalší siedmi slovenskí reprezentanti v atletike aktuálne figurujú v príslušných rebríčkoch na postupových priečkach, takže počet účastníkov spod Tatier v tomto odvetví by mohol vzrásť.

Ako informuje Slovenský atletický zväz (SAZ) na svojom webe, okrem Marcela Lomnického, Martiny Hrašnovej, Márie Katerinky Czakovej, Michala Morvaya, Miroslava Úradníka, Jána Volka a Tomáša Veszelku je kandidátkou na zisk olympijskej miestenky aj prekážkarka Emma Zapletalová.

Míting Pravda - Televízia - Slovnaft v Šamoríne Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Iveta Putalová na mítingu P-T-S.

Tá v roku 2020 síce na 400 m prek. splnila limit do Tokia, no podarilo sa jej to počas prerušenia kvalifikačného procesu.

Šancu majú aj Gabriela Gajanová (800 m), Stanislava Škvarková (100 m prek.), Daniela Ledecká (400 m prek.), Martin Kučera (400 m prek.), Matúš Bubeník (výška) a Dominik Černý (20 km chôdza), v hre sú stále aj štvorstovkárske štafety – miešaná a ženská. Podľa šéftrénera SAZ Martina Pupiša by počet slovenských atlétov v Tokiu mohol atakovať dvadsiatku.

“Ideálny scenár by bol dostať sa na úroveň šestnástich športovcov, ako sme mali aj v Riu de Janeiro. Ak to však bude dvojciferné číslo, nebudeme sklamaní. Verím, že sa cez to prehupneme a počet olympionikov bude smerovať bližšie k dvadsiatke,” povedal Pupiš.

Kľúčový pre Slovákov bude v úvode júna míting P-T-S v Šamoríne, kde môžu získať bonusové body. „Predstaviť by sa tam mala kompletná slovenská špička, teda všetci, ktorí majú záujem zabojovať o OH. Disciplíny budeme vyberať tak, aby to bolo výhodné pre našich pretekárov,“ doplnil Pupiš.

Už 56. ročník „pétéesky“ sa v Šamoríne uskutoční 2. júna, rovnako ako vlani má strieborný štatút podujatia World Athletics Continental Tour. “Teší nás, že máme opäť strieborný štatút ako jeden zo sedemnástich mítingov, čo len podčiarkuje význam podujatia. S blížiacimi sa OH evidujeme aj zvýšený záujem atlétov.

Očakávame kvalitnú konkurenciu. Verím, že naši atléti to využijú na zisk čo najväčšieho počtu bodov do olympijskej kvalifikácie,” povedal riaditeľ pretekov a generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.

Ján Volko čelil na mítingu P-T-S kvalitným... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Volko Ján Volko čelil na mítingu P-T-S kvalitným konkurentom.

Okrem elitných Slovákov sa na mítingu P-T-S predstavia napríklad vlaňajší víťaz na stovke Američan Mike Rodgers (štafetový majster sveta na 4 × 100 m z Dauhy 2019 a halový vicemajster sveta 2010 na 60 m) a v diaľke vicemajsterka sveta 2015 Britka Shara Proctorová.

"Sme radi, že napriek nie jednoduchej situácii, keď športovcov výrazne ovplyvnila pandémia koronavírusu a jej ekonomické dopady pociťujeme aj my organizátori, sa naša najvýznamnejšie podujatie opäť uskutoční.

Urobíme všetko pre to, aby nebolo vidieť a cítiť náročnejšie podmienky pri organizácii, keďže v Šamoríne stále funguje karanténne centrum a platia tam veľmi prísne obmedzenia. Snažíme sa, aby tentoraz mohli byť na šamorínskom štadióne prítomní aj diváci.

Zatiaľ to nemôžem potvrdiť s určitosťou, ale verím, že sa to podarí, hoci aj v obmedzenom množstve, a s rešpektovaním všetkých pravidiel platných v danom čase. Veľmi by som si prial, aby sme okrem divákov pri televíznych obrazovkách mohli privítať ľudí aj na tribúnach,” povedal na piatkovej tlačovej konferencii prezident SAZ Peter Korčok.

Matej Tóth (vpravo). Foto: Pravda, Ivan Majerský
Matej Tóth Matej Tóth (vpravo).

Domácou hviezdou mítingu bude spomenutý chodec Matej Tóth. "Môže to byť moja posledná P-T-S, takže by som si ju nechcel nechať ujsť. Hoci nebudeme stíhať vyladiť formu, ale urobím všetko pre to, aby som v Šamoríne štartoval.

So zreteľom na olympiádu však nebudem riskovať. Bude to príjemné spestrenie záverečnej prípravy. Motivácia účasti na P-T-S je vždy, pre nás chodcov je česť štartovať na kvalitnom mítingu na Slovensku. Keby to nebola zrejme moja posledná aktívna sezóna, o štarte by som v tejto fáze prípravy neuvažoval,” prezradil skúsený Matej Tóth.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Ján Volko #míting P-T-S