Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prišiel o olympiádu. Coleman dostal dvojročný dištanc

Úradujúci majster sveta v šprinte na 100 metrov Christian Coleman z USA dostal dvojročný trest za porušenie antidopingových pravidiel. V utorok to oznámila Jednotka pre integritu atletiky (AIU). Proti verdiktu sa môže odvolať do 30 dní na Športový arbitrážny súd (CAS).

27.10.2020 19:05 , aktualizované: 19:37
Christian Coleman Foto: ,
Christian Coleman má byť na OH 2020 hlavným favoritom na zlato v behu na 100 metrov.
debata

AIU provizórne zastavila Colemanovi činnosť už v júni, keďže v priebehu roka vynechal tri antidopingové kontroly.

Hroziaci dvojročný trest teraz potvrdil aj Disciplinárny výbor Svetovej atletiky (WA). Suspendácia má spätnú platnosť od 14. mája 2020, Coleman nemôže štartovať na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

Jednotka pre integritu atletiky potrestala dvadsaťštyriročného šprintéra za to, že vynechal testy 16. januára a 9. decembra 2019 a tiež za to, že nenahlásil miesto svojho pobytu 26. apríla 2019. Coleman už v minulosti unikol podobnému trestu.

Čelil obvineniu, že vynechal okrem januárového a aprílového testu z roku 2019 aj jeden zo 6. júna 2018. Uspel však s obhajobou, že prvý z týchto testov mal byť datovaný k prvému dňu štvrťroka – 1. aprílu 2018 a nespadá do požadovaného 12-mesačného obdobia.

Majster sveta v šprinte na 100 m a štafete 4×100 m z Dauhy tvrdí, že 9. decembra 2019 nič neporušil. „Myslím si, že 9. decembra to bol cielený pokus o to, aby som vynechal test. Nehovorte mi, že som vynechal test, keď sa bez môjho vedomia prikradnete k mojim dverám,“ povedal po júnovej suspendácii svetový rekordér v šprinte na 60 m.

Coleman uviedol, že antidopingoví komisári prišli k nemu domov, keď bol neďaleko na nákupoch vianočných darčekov, čo sa dá overiť bankovými výpismi a účtami. "Bol som viac ako pripravený na testovanie a ak by mi zatelefonovali, mohol som podstúpiť test.

O tomto pokuse ma AIU informovala až na druhý deň 10. decembra, keď som z ničoho nič dostal správu o vynechanom teste. Inokedy ma vždy kontaktovali telefonicky, neviem prečo to teraz bolo ináč," uviedol Coleman, podľa ktorého sa odvtedy podrobil mnohým testom, dokonca aj počas karantény: „Ale na tom samozrejme nezáleží a ani na tom, že som nikdy nebral zakázané látky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Christian Coleman