Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónku z Bahrajnu očistili. Lasickiéne: Som rukojemníčkou, pretože som Ruska

Obvinenia z porušenia dopingových pravidiel voči úradujúcej majsterke sveta v behu na 400 metrov Salwe Eid Naserovej z Bahrajnu zamietla disciplinárna komisia Svetovej atletiky (WA). Informovala o tom v utorok Jednotka pre integritu atletiky (AIU).

20.10.2020 20:08
Salwa Eid Naserová Foto: ,
Salwa Eid Naserová.
debata (1)

Dvadsaťdvaročnej Naserovej v júni pozastavili činnosť, pretože celkovo až štyrikrát porušila povinnosť ohlásiť miesto svojho pobytu, z toho trikrát nebola k dispozícii na antidopingovú kontrolu.

Disciplinárka však po vyšetrovaní prípadu nepotvrdila vynechaný test z apríla 2019, takže bežkyňa neporušila pravidlo o troch testovacích absenciách v priebehu 12 mesiacov.

Zostane tak bez trestu, hrozil jej dvojročný dištanc. AIU uviedla, že sa proti tomuto verdiktu môže odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...

Naserová získala zlato na MS 2019 v katarskej Dauhe tretím najlepším výkonom histórie (48,14 s). Na konte má tiež striebro z MS 2017 v Londýne. Informovala agentúra AFP.

Kroky aletických funkcionárov kritizovala na Instagrame ruská skokanka do výšky Maria Lasickiené, ktorá napriek čistým záznamom momentálne nemôže súťažiť.

Rusi v marci dostali pokutu 10 miliónov dolárov za porušenie antidopingových pravidiel. Lasickiené ani jej kolegovia sa nemôžu predstaviť na medzinárodnej scéne po tom, ako Svetová atletika pozastavila proces prideľovania neutrálneho statusu desiatim tamojším športovcom.

Zatiaľ ho neobnovili, aj keď Ruská atletická federácia zaplatila pokutu.

Najkrajšie ruské športovkyne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Marina Anissinová, krasokorčuliarka.

„Ukázalo sa, že je rýchlejšie porušiť pravidlá zmeškaním štyroch dopingových testov a byť oslobodený, než sa stať dlhoročným rukojemníkom toho, že ste z Ruska,“ napísala.

Vlani v Dauhe sa stala prvou výškarkou v histórii, ktorá si vybojovala tri tituly majsterky sveta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #Maria Lasickiené #Salwa Eid Naserová