Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atletika bojuje o olympijskú šancu pre Tótha

Byť olympijským šampiónom je síce obrovská pocta, ale v dnešnej atypickej dobe aj veľká výzva.

14.10.2020 15:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (2)

Najmä, ak súťažíte v športe, ktorý je na Slovensku aj napriek viacerým úspechom na okraji spoločenského záujmu.

Atletika sa medzi päticu vyvolených športov, v ktorých môžu pokračovať najvyššie súťaže a organizovanie podujatí, nezmestila.

A tak úradujúci šampión z Hier v Riu 2016 Matej Tóth síce tvrdo pracuje, ale nevie, či to nebude zbytočné.

„Som na akejsi horskej dráhe. Raz hore, raz dole,“ vraví šampión v chôdzi na 50 kilometrov.

Nemá limit

V čom tkvie jeho problém?

Pandémia obrátila športový kalendár hore nohami. Tóth síce plánoval na Dudinskej päťdesiatke splniť limit na olympijské hry do Tokia, lenže nákaza obe podujatia posunula. Vrchol športového snaženia o rok, chodecké podujatie o sedem mesiacov.

Svetová atletika eviduje len minimum podujatí, na ktorých by Tóth mohol splniť limit 3:50 hodiny, ktorý by mu zaistil možnosť obhájiť olympijské zlato.

Dudince mali byť poslednou záchranou. Nedávne prísne bezpečnostné opatrenia vládnych predstaviteľov však zakazujú 24. októbra tradičnú päťdesiatku uskutočniť.

„Po niekoľkých dňoch som znova pozitívne naladený. Vidím obrovskú snahu Slovenského atletického zväzu podujatie pripraviť v špeciálnom režime a taktiež ochotu štátneho tajomníka pre šport i hlavného hygienika počúvať naše argumenty. Som optimista. Verím, že sa preteky pôjdu a neohrozíme zdravie ľudí,“ vysvetľuje Tóth.

Štart v rúškach

Zástupcovia SAZ včera zaslali manuál s opatreniami, vďaka ktorým by splnili podmienky pretekov, pri ktorých je možné plniť olympijské limity v chôdzi na 20 aj 50 kilometrov, a zároveň neohrozili zdravie účastníkov v limitovanom počte do 50 ľudí.

„Bežne v Dudinciach bývajú okrem pretekov aj trhy, kolotoče, slávnostný začiatok či mládežnícke kategórie. Všetko sme zrušili. Absentujú aj diváci. Každého účastníka budeme testovať. Máme len dve kategórie a minimum organizátorov,“ ozrejmuje prezident SAZ Peter Korčok.

Okamžite po opätovnom sprísnení bezpečnostných opatrení apeloval na vládne orgány, aby Dudinská päťdesiatka dostala zelenú. Ťažko odhadnúť, kedy by Korčok a jeho kolegovia mohli dostať definitívu.

"Verím, že sa nám podujatie podarí zorganizovať aj s kvalitnou zahraničnou konkurenciou. Všetci dvadsiati pretekári budú štartovať s rúškami, ktoré počas pretekov odhodia.

Zahraniční atléti – iba z tzv. zelených krajín – sa musia preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín. Ak to bude nutné, sme pripravení ich znova pretestovať," dopĺňa Korčok.

Presné finančné straty nie je možné momentálne vyčísliť. Rozpočet podujatia sa pôvodne pohyboval na hranici 35-tisíc eur. Dnes je isté, že toto číslo sa navýši minimálne o niekoľko tisíc.

„Napríklad, nebudeme môcť ubytovať troch rozhodcov do jednej izby. Sme však pripravení tieto zvýšené náklady niesť a splniť aj záväzok voči Svetovej atletike. Keď totiž premýšľala nad opätovným spustením plnenia limitov, Dudinská päťdesiatka hrala v chôdzi rolu kľúčového podujatia v tomto termíne, na čo sme hrdí,“ uzatvára Korčok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #chôdza #Tokio 2020 #koronavírus