Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak nezachránime šport, následky môžu byť horšie ako pri pandémii

Rád by ukončil kariéru na budúcoročnej olympiáde ako obhajca zlata. Nemá však ešte splnený limit, čo chce o tri týždne zmeniť na Dudinskej päťdesiatke. Hoci Matej Tóth (37) na tradičnom chodeckom podujatí šancu nakoniec dostane, od spokojnosti má ďaleko. "Mám radosť, ale to, čo sa momentálne deje so športom, nie je dobré," vraví elitný atlét.

03.10.2020 09:00
debata (7)
Matej Tóth sa nedávnom mítingu P-T-S. O tri... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Matej Tóth Matej Tóth sa nedávnom mítingu P-T-S. O tri týždne by sa mal olympijský šampión predstaviť v Dudinciach.

Čo vám napadlo, keď vládni predstavitelia načrtli vypínanie športu?

Mal som déjà vu. Keď som finišoval zimnú prípravu, pred Veľkou nocou sa všetko zrušilo. Podobné je to aj teraz. Mrzelo by ma, keby som musel 6400 nachodených kilometrov za rok hodiť do koša.

O tri týždne budete plniť limit v Dudinciach. Je reálne zorganizovať preteky tak, aby počet ľudí nepresiahol 50?

Iste. V piatok večer by som absolvoval test, aby som v sobotu ráno 24. októbra mohol nastúpiť. Rozhodcovia, antidopingoví komisári či časomerači by zrejme museli ísť na test.

Všetci však môžu byť odčlenení. Arbitri sú piati a 200 metrov od seba, časomerači môžu byť dvaja zavretí v aute. Tí, ktorí počítajú kolá, sú roztrúsení po trati s 5-metrovými odstupmi, rovnako ako občerstvovacie stoly pre trénerov. Moje počty sú 20 pretekárov a 30 ľudí okolo.

Aký veľký je to zásah do plánov organizátorov?

Kde je vôľa, tam je cesta… Je však na zamyslenie nepochopenie zo strany krízového štábu. Nekomunikujú s ľuďmi, ktorí organizujú preteky a podujatia. Riziko je minimálne, číslo by mohlo byť podstatne vyššie ako 50, obzvlášť v exteriéri.

Zoberte si krčmu. Tam sa do desiatej večer vystriedajú štamgasti natlačení na niekoľkých metroch štvorcových a my sa bavíme o športovom podujatí.

Míting Pravda - Televízia - Slovnaft v Šamoríne Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Iveta Putalová na mítingu P-T-S.

Máte pocit, že sa pri športe zabúda aj na ten preventívny aspekt?

To je jasné.

Myslíte si, že šport a kultúra platia daň za to, že sú na periférii záujmov Slovákov?

Nemôžeme ich porovnávať so zložkami ako zdravotníctvo či školstvo, to je fakt. V iných krajinách však šport chápu aj zo zdravotného a ekonomického aspektu. Treba si uvedomiť, čo všetko na seba šport nabaľuje.

Kúpený bicykel, tenisky, permanentka do fitness centra či na plaváreň. Šport je súčasťou výchovy na školách i prevenciou zo zdravotného hľadiska. Na Slovensku to nechápeme.

Z čoho tak usudzujete?

Šport a kultúru väčšina vníma ako zábavu. Čiže, ak nám tečie do topánok, treba sa ich čo najskôr zbaviť s tým, že sa zabudne na všetky emócie či benefity, ktoré prinášajú. Keď ich nezachránime a nebudú dennodennou súčasťou našich životov, môže to mať horšie následky ako pandémia.

Verím, že si kompetentní uvedomia aj to, že v oboch odvetviach pracujú desiatky tisíc ľudí, ktorí ovplyvňujú ďalšie státisíce. A šport a kultúru nenechajú napospas osudu.

Matej Tóth s rodinou sa teší po triumfe na 37.... Foto: TASR, Branislav Račko
Matej Tóth Matej Tóth s rodinou sa teší po triumfe na 37. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Je situácia hraničná?

Väčšina športov už pred pandémiou balansovala nad poloprofesionálnym štatútom. Ak nebudú mať sponzorov, reklamné zmluvy a fanúšikov, hrozí im zánik. Tu však nevidím hlavný problém.

A tým je čo?

Profesionálny šport by sa v prípade, že by zanikli súťaže, skôr či neskôr pozbieral na vlastné nohy. Vyúčtuje si straty, štát mu ich postupne vykompenzuje a zachráni gro líg a klubov.

Ak však teraz zničíme jednu generáciu detí, dorastencov či juniorov, ktorí momentálne pol roka majú obmedzenú telesnú výchovu či tréningy, tak máme obrovský problém. Nehovoriac o tréneroch či učiteľoch, ktorí budú musieť svoje skupiny rozpustiť, lebo to finančne nezvládnu.

Je to o to riskantnejšie, že v dnešnej dobe sa deťom nechce vymeniť technológie za šport?

To málo športového, čo v nich je, môžeme takýmto rozhodnutím zabiť. Možno by sa chceli podobať na Petra Sagana, Petru Vlhovú, hokejistov či futbalistov. Ak uvidia, že sa na šport kašle, vzdajú sa ho.

Prečo by sa mali trápiť? Pestovanie správnych športových návykov je viac ako izolovanie sa. Potrebujeme v deťoch, najmä v tejto dobe, vzbudzovať záujem o šport. Bojím sa, že tí, ktorí mali so športom začínať, sa k tomu neodhodlajú. A tí, ktorí už začali, budú musieť skončiť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Dudinská päťdesiatka #koronavírus