Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoveď z úkrytu! Rusi poznajú iba lož, podvádzanie a popieranie

Tvár si ukryl do čiernej kukly, pre istotu nasadil aj slnečné okuliare, aby nevytŕčali ani oči. Nechýbalo rúško. Dôvod je jednoduchý - keď na verejnosti vidieť čo i len časť jeho tváre, premáha ho úzkosť.

13.08.2020 09:52
Grigorij Rodčenkov Foto:
Takto sedel Grigorij Rodčenkov počas rozhovoru s reportérom BBC.
debata (106)

Takýto život vedie v Spojených štátoch uplynulých päť rokov Grigorij Rodčenkov. Muž, ktorý odhalil štátom podporovanú dopingovú schému v ruskom športe.

Tvrdí, že prezradiť svoju identitu by aj dnes bolo preňho mimoriadne riskantné. „Sú to moje vlastné bezpečnostné opatrenia, pretože čelím likvidačným vyhrážkam,“ zdôveril sa vo videorozhovore pre agentúru AP.

„A ja chcem aj naďalej žiť,“ podotkol z neznámeho miesta.

Rodčenkov poskytol v uplynulých dňoch pre svetové médiá niekoľko rozhovorov. Napríklad novinár z americkej televízie NBC ani len netušil, kde sa práve nachádza.

To pre istotu, keby interview niekto sledoval alebo nahrával.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Chce moju hlavu

Jeho svedectvo postavilo ruský šport na niekoľko rokov do autu. Dáta z Rodčenkovho niekdajšieho laboratória v Moskve sú aj dnes silným argumentom v sporoch s mnohými atlétmi.

Pred rokmi sa z neho stal informátor. Opustil ženu, syna, dcéru a sám odišiel do USA. Vlani mu dokonca udelili azyl. Žije na neznámom mieste v rámci programu na ochranu svedkov.

"Vladimir Putin je pragmatický chlap. Opozíciu delí do dvoch skupín – na nepriateľov a zradcov. Ja patrím k tým druhým a všetci zradcovia musia v jeho svete skončiť sťatí a mŕtvi.

Niet žiadnych pochybností, že chce aj moju hlavu," vraví chemik. No ani to mu nebránilo, aby sa podieľal na dokumente „Rodčenkova aféra: Ako som zničil Putinove tajné dopingové impérium.“

Čoskoro 62-ročný rodák z Moskvy bol mozgom celého programu, akéhosi koktejlu anabolických steroidov a rôznych maskovaní.

Vladimir Putin Foto: SITA/AP, Alexei Nikolsky
Vladimir Putin Vladimir Putin

Športovcom dával napríklad pokyny, aby si zakázaný nápoj zmiešavali v ústach s alkoholom, muži s Whisky a ženy s Martini. Zabezpečil tak, aby sa metabolity neprejavili. Atléti následne mohli prejsť dopingovými testami aj mimo Ruska.

Praktiky zo Soči 2014 však spravili z ruského športu doslova medailovú mašinu. Z trinástich zlatých kovov zostala napokon aj tak iba obrovská hanba. Všetky im odobrali.

Ruskí špióni sa podľa neho postarali o to, že pri antidopingových kontrolách sa na podvod nepríde.

Agenti FSB najprv vymysleli spôsob, ako odstrániť uzávery zo skúmaviek a následne po nociach cez dieru v stene vymieňali pozitívne vzorky za čistý moč. „Pre mňa to bol koniec dopingových kontrol. Lebo ak sme to mohli robiť my, prečo nie aj ostatní?“ zamyslel sa Rodčenkov.

Ukázať sa Západu

Lenže podvodné praktiky sa netýkali iba Soči, Rusi si ich osvojili aj na letných olympiádach, paralympiádach, atletických šampionátoch či iných významných športových podujatiach. Nasledoval trest v Riu a neskôr v Pjongčangu.

„Šport je súčasťou Putinovho politického systému, chce ukázať celému Západu, akí sú Rusi dobrí. Rusku sa však nedá veriť. Ani tamojším certifikovaným antidopingovým autoritám, ich laboratóriá v dohľadnej dobe nemôžu obnoviť svoju činnosť,“ podotkol Rodčenkov, ktorý opäť spomenul ruskú hlavu štátu.

Poukázal na zmeny v ústave, ktoré nedávno prešli v referende. Podľa nich môže Putin zostať v úrade ďalšie dve šesťročné volebné obdobia. „A tak až do roku 2036 žiadna dôvera,“ dodal.

Ale prečo dnes veriť cnostnému obrazu muža, ktorý kedysi upiekol tajnú dohodu so štátom o podvádzaní iných, opýtal sa priamo Rodčenkova reportér NBC.

„Lebo keď ste šéfom laboratória s päťdesiatimi zamestnancami a zodpovedáte sa dôležitým ľuďom z ministerstva, na morálku nemôžete ani pomyslieť,“ odpovedal a zároveň odmietol akékoľvek obavy z dlhodobého poškodzovania zdravia športovcov, ktorým povolil užívanie steroidov.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

„Takéto obavy sú neodôvodnené. Dnes môžeme sledovať generáciu sedemdesiatnikov a osemdesiatnikov, ktorá je na sklonku života. Aj po steroidných programoch sú v dobrej fyzickej kondícii,“ poznamenal.

Rodčenkova v dokumente nemeckej televízie ARD Tajomstvá dopingu: Ako Rusko stvorilo svojich víťazov obvinili z peňažného vydierania športovcov. Na svoju obranu uviedol, že ak by to bola pravda, pred dverami jeho kancelárie by stáli dlhé rady.

Slovo morálka

Keď v roku 1977 nastúpil na prestížnu Moskovskú štátnu univerzitu, kde študoval chémiu, začal snívať o tom, že sa stane špičkovým bežcom. Zistil však, že jeho súperi užívajú doping a tak sa aj sám rozhodol brať steroidové injekcie.

Po ukončení vzdelávania uznal, že nemá talent na to, aby sa stal elitným atlétom, a tak začal pracovať v Moskovskom antidopingovom laboratóriu.

Pred štyrmi desiatkami rokov sa v sovietskom systéme ešte len zaúčal, ako manipulovať s dopingovými kontrolami.

„Úprimne, v tom čase vo mne prevládal pocit úspechu. Športovci, ktorým som dopomohol k víťazstvám, boli mimoriadne talentovaní. Nikdy som nepochopil, keď s niekým prehrali. Jediným vysvetlením bol doping,“ hľadal odpoveď.

Slovo morálka podľa neho nepochádza zo sovietskeho alebo ruského slovníka. Je to vraj skôr slovná hračka z amerického života.

„V Sovietskom zväze sme mali sovietsku morálku. V Rusku nie je žiadna,“ vyhlásil a v kritike svojej rodnej krajiny pokračoval aj ďalej.

"Obrovským problémom je militarizácia ruského športu. Všetci sa riadia pokynmi, sú disciplinovaní, ale nedokážu povedať pravdu, pretože zložili prísahu štátu a cudzincov považujú za potenciálnych nepriateľov alebo dokonca za skutočných nepriateľov.

Preto v Rusku existujú iba tri spôsoby – klamstvo, podvádzanie a popieranie," dodal muž, ktorého v Moskve považujú za zločinca, dvojitého agenta či psychicky narušeného človeka.

Dnes má už iba jeden sen. Na území USA stretnúť svoju rodinu. „Do Ruska sa už vrátiť nemôžem!“

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #Vladimir Putin #Grigorij Rodčenkov