Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tóth sa nesplašil. Vyhral po dvoch rokoch

Keď bol na štarte naposledy, stál zoči-voči peklu.

13.07.2020 18:44
PTS 2018, Matej toth, Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Možno si ešte spomeniete na atletické MS 2019 v Dauhe. Katarská horúčava poriadne preverila nielen klimatizáciu na hlavnom štadióne, ale najmä pripravenosť tých najlepších. Mnohí z nich padli v úmornom teple ako muchy.

Patril medzi nich aj Matej Tóth. Chodeckú päťdesiatku zabalil skôr, ako chcel. Po 288 dňoch tvrdého tréningu a aj myšlienok o predčasnom konci kariéry kvôli pandémii koronavírusu ukončil súťažný pôst.

„Cítil som sa dobre, išlo sa mi fajn,“ tešil sa olympijský víťaz z Ria 2016 po nedeľňajšom prvom kole atletickej ligy v Dubnici, cituje ho web Slovenského atletického zväzu.

Tóth síce po výstrele zo štartovacej pištole začal na 5000-metrovej trati strácať na tréningového partnera Miroslava Úradníka, zostal však verný svojej taktike z MS 2015 v Pekingu či OH 2016. Priniesla mu víťaznú bodku vtedy i teraz.

„Išiel som celý čas rovnomerne. Všetkých päť kilometrov bolo v rozpätí dvoch sekúnd. Zo začiatku som Mirov náskok neriešil. Po dvoch kilometroch som začal sťahovať stratu. Vedel som, že je to príliš skoro. Bolo mi jasné, že bude trpieť, lebo nasadil vysoké tempo,“ pokračoval Tóth.

Tridsaťsedemročný veterán sa do slovenskej ligy vrátil po takmer piatich rokoch, z víťazstva sa tešil naposledy v Dudinciach 2018. Radosť mal z dosiahnutého času (19:54,58) i faktu, že tretí skončil jeho veľký obdivovateľ – iba 19-ročný Daniel Kováč.

„Som rád, že sa mi podarilo stlačiť čas pod 20 minút. Pomohol aj vyrovnaný súboj s Mirom. Odchádzam z Dubnice s dobrým pocitom,“ uzavrel Tóth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth